CEWE Fotolab blog

Ako fotografovať jarný portrét

Niektorí fotografi celú zimu nevytiahli fotoaparát zo skrine, ale teraz ich jar rozhodne láka von. Jedným z vďačných motívov na tému jarného fotenia je jednoznačne portrét. Príroda nám pre pekné portréty vyčarovala krásne kulisy, tak poďte von fotiť!

Kulisy vášmu jarnému fotografovaniu dodá príroda. Rozkvitnuté stromy, lúky, zelená tráva… Môžete vyraziť do prírody, ovocného sadu, parku alebo botanickej záhrady. Pekné zákutia môžete nájsť aj tam, kde by ste ich nečakali. Napríklad aj na sídlisku, medzi domami, pokiaľ teda nežijete práve v úplnej panelákovej džungli.

Asi najlepšie vyzerajú portréty snímané plnoformátovým fotoaparátom a pevným portrétnym objektívom.
Fototechnika

Pekný portrét môžete vyfotografovať s ľubovoľnou technikou, dokonca aj s telefónom. Najvhodnejšie sú ale predsa len systémové fotoaparáty, či už je to zrkadlovka alebo bezzrkadlovka, v kombinácii s vhodným portrétnym objektívom.

Portrét zachytený na mobilný telefón vyššej triedy.

 

Aj keď odporúčam portrétny objektív, použite to, čo máte k dispozícii. Nenechajte sa odradiť tým, že nemáte tú „pravú“ výbavu. S portrétnym objektívom je to jednoduchšie, pretože dokáže efektne rozostriť pozadie a má podanie perspektívy lichotivé k rysom tváre.

Ak máte len setový objektív, nastavte ho na najdlhšie ohnisko. Pri ňom bude uhol záberu najužší a pozadie najmenej rušivé. Ešte lepšie poslúži teleobjektív, hoci najlacnejší. Keď ho vyzoomujete, dosiahnete ešte menej rušivé pozadie, aj keď musíte byť ďaleko a s modelom sa ťažšie komunikuje. Ale za ten výsledok to stojí.

Portrétne objektívy

Portrétne objektívy sú krátke teleobjektívy s dobrou alebo výbornou svetelnosťou. Produkujú páčivé portréty s výrazne rozmazaným pozadím (bokeh).

  • Pri Micro 4/3 formáte majú portrétne objektívy ohniskovú dĺžku okolo 45 mm, môže byť ale aj 75 mm. Svetelnosť sa tu pohybuje v rozmedzí f/1,8 až f/1,2.
  • Pri APS-C formáte je typickým portrétnym ohniskom 50 mm, ale použiť môžete aj 85 mm objektív. Svetelnosť sa pohybuje v rozmedzí f/1,8 až f/1,2.
  • Plný formát (FF) je pre fotografovanie portrétov najvhodnejší, pretože pri ňom je možné dosiahnuť najmenšiu hĺbku ostrosti a najvýraznejšie rozostrenie pozadia. Záleží ale aj na parametroch objektívu. Typický portrétny objektív pre FF systém má ohniskovú dĺžku 85 mm a svetelnosť f/2 až f/1,2. Obľúbené sú aj portrétne objektívy 105 a 135 mm.

 

Tip: Vlastnostiam špeciálnych portrétnych objektívov sa blíži makro objektívy so strednou ohniskovou dĺžkou. Tie zastanú prácu rovno v dvoch fotografických žánroch.

 

Teleobjektívy

Aj teleobjektívy vedia podať pri portréte veľmi dobrý výsledok. Majú prirodzene malú hĺbku ostrosti, čo spolu s úzkym uhlom záberu umožňuje dobre kontrolovať pozadie. Aby bol efekt rozostrenia maximálny, použite čo najdlhšie ohnisko. Nevýhodou je, že musíte byť ďaleko od modelu a komunikácia s ním je ťažšia. Najvhodnejšie sú teleobjektívy so svetelnosťou F2,8, ktoré poskytujú najkrajší bokeh, blížiaci sa tomu, aký produkujú portrétne objektívy. Pamätajte ale, že na fotenie portrétov s rozmazaným pozadím stačí aj základný teleobjektív a Micro 4/3 alebo APS-C fotoaparát.

Expozícia a nastavenie
Expozičný program

Na fotografovanie portrétov odporúčam použiť expozičný program predvoľby clony (A/Av), pretože primárne pracujeme s hĺbkou ostrosti, ktorú ovládame clonou.

Korekcia expozície

Korekcia expozície neodmysliteľne patrí k fotografovaniu s poloautomatickým režimom expozície. Meranie expozície sa môže mýliť a je na vás, aby ste ju korigovali, napríklad v protisvetle. Ak máte bezzrkadlovku, riaďte sa obrazom v hľadáčiku, alebo na displeji, ktorý simuluje expozíciu (aj vyváženie bielej a obrazový profil). Pri zrkadlovke si nezabudnite urobiť testovacie fotografie. Skúsenejší sa môžu riadiť aj histogramom.

Pri fotografovaní v protisvetle sa nevyhnete použitiu korekcie expozície. Tu som nastavil +2/3 EV, aby nedošlo k podexponovaniu modelky a tým k efektu siluety.
Clona

S clonou ovládame hĺbku ostrosti. Pri portréte je väčšinou požadovaná malá hĺbka ostrosti, preto clonu otvorte. Tú dosiahneme nastavením nízkeho clonového čísla. Pri detailných portrétoch môže byť hĺbka ostrosti až príliš malá a odporúča sa mierne pricloniť. Pre istotu urobte fotografie s rôznym nastavením clony a vyberajte z nich až v počítači.

Pri skupinových záberoch musíte niekedy obetovať najkrajší bokeh a zväčšiť hĺbku ostrosti tým, že pricloníte objektív.
Expozičný čas

Za dobrých svetelných podmienok, ktoré na jar panujú, sa expozičným časom nemusíte až tak ďaleko zaoberať. Expozimeter fotoaparátu bude počítať veľmi krátke časy, pri svetelných objektívoch rádovo v tisícinách sekundy. Dávať si musíte pozor na to, či vám nevychádza čas kratší, než je mechanický limit uzávierky. V takom prípade začne zobrazenie času blikať. Niektoré bezzrkadlovky ponúkajú v režime elektronickej uzávierky kratšie časy, než pri mechanickej. Pokiaľ takú možnosť nemáte a nechcete pricloniť objektív a prísť o malú hĺbku ostrosti, musíte použiť neutrálny šedý filter (ND). Odporúčam ND8.

 

Tip: Pri portrétoch sa nebojte zábery zámerne preexponovať. Najmä ženám pristane svetlejšia pleť. Pri využití malej hĺbky ostrosti ani nevadí, pokiaľ na pozadí budete mať nejaké prepaly.

Citlivosť ISO

Svetla je dostatok, niekedy až nadbytok a tak nie je dôvod používať vyššiu citlivosť ISO. Pri fotografovaní portrétov v exteriéri používam pevne nastavenú citlivosť na základnej hodnote, aby som na fotografiách nemal šum. Pokiaľ vám vychádzajú časy kratšie, než je limit uzávierky, môžete nastaviť aj nižšiu, než natívnu citlivosť. Nie všetky fotoaparáty ale touto funkciou disponujú. Nemusíte sa báť mať nastavené Auto ISO, sa dobrých svetelných podmienok bude fotoaparát nastavovať nízke hodnoty citlivosti.

Obrazový profil

Obrazový profil ovplyvňuje reprodukciu farieb, ich kontrast, saturáciu a celkový kontrast. Vo svojom fotoaparáte určite nájdete obrazový profil “portrét”. Môžete tiež použiť profil „neutral“. Pri fotografovaní do RAW, väčšina RAW konvertorov vybraný profil ignoruje a musíte ho nastaviť ručne výberom z ponuky profilov daného programu.

Trochu odlišné profily nájdete vo fotoaparátoch Fujifilm. Tie nie sú pomenované všeobecne, ale podľa pôvodných kinofilmov. Na fotografovanie portrétov je odporúčaná Astia, ale aj Pro Neg. STD a Pro Neg. High s vyšším kontrastom.

Vyváženie bielej (WB)

Aby mali všetky fotografie rovnakú farebnosť, nepoužívam Auto WB, ale vždy niektorý z presetov (slnečno, zamračené, v tieni…), podľa toho za akých podmienok fotografujem. Pri fotografovaní do RAW je možné WB zmeniť v počítači bez straty kvality. Pozor ale, pre JPEG toto neplatí.

Odporúčam fotografovať do formátu RAW. V počítači potom môžete meniť vyváženie bielej a to aj lokálne.

 

Zaostrovanie

Pri portrétoch sa zaostruje na oko a zaostrenie musí byť presné, obzvlášť pri veľmi malej hĺbke ostrosti. Ak má fotografovaná osoba potočenú hlavu, zaostruje sa na oko, ktoré je bližšie k fotografovi. Vyberte zaostrovací bod tak, aby ste nemuseli meniť kompozíciu. Umiestnite ho priamo na oko. Stále viac bezzrkadloviek ponúka funkcia Eye AF (detekciu očí), ktorá vám uľahčí zaostrovanie. Navyše sa môžete viac sústrediť na komponovanie a komunikáciu s modelom. Pri pohybových snímkach nastavte kontinuálne zaostrovanie AF-C.

Tipy pre fotografovanie
  • Využite „zlatú hodinku“, čas krátko pred západom slnka. Svetlo nie je tak tvrdé a má krásnu zlatistú farbu. Nebojte sa fotografovať aj v protisvetle, so zapadajúcim slnkom v pozadí.
  • Svetla je na jar dostatok, ale nie vždy je ideálna. Pri fotení na priamom slnku alebo v protisvetle sa musíte vysporiadať s tieňmi. V protisvetle nastavte expozíciu tak, aby bola správne exponovaná fotografovaná osoba. Na pozadí nezáleží. Ak chcete vyrovnať expozíciu popredia pozadia, alebo presvetliť tiene, použite systémový blesk s vysokorýchlostnou synchronizáciou, alebo odraznú dosku.
Odrazová doska je lacné príslušenstvo. Funguje aj ako difúzor na zmäkčenie svetla.

 

  • Pokiaľ fotografujete v príliš ostrom svetle dopadajúcom zvrchu, napríklad na poludnie alebo krátko po poludní, bude svetlo príliš ostré. Vyhľadajte preto radšej tieň s nepriamym odrazeným svetlom.
  • Odrazná doska je lacné, ale veľmi účinné príslušenstvo pre fotografovanie portrétov. Odrazeným svetlom môžete presvetliť tiene. Funguje aj ako difúzor na zmäkčenie svetla. Investícia do dosky sa vám určite oplatí.
  • Pred samotným fotografovaním sa inšpirujte, napríklad na Pintereste.
Modelku som umiestnil do tieňa a pomocou odrazky som na ňu nasmeroval slnečné svetlo. Efekt ako z ateliéru.

 

  • Do popredia umiestnite prvok, ktorý fotografiu dodá hĺbku, napríklad fotografujete cez vetvičku.
  • Pri fotografovaní ľudí si dávajte pozor na to, aby rám obrazu nerezal cez kĺby.
  • Kontrolujte si pozadie. Vyberte miesto tak, aby bolo pozadie čo najďalej od fotografovanej osoby. Vyvarujte sa rušivým prvkom v pozadí, či už tvarom alebo farbou.
Využite prírodné prvky pre prirodzené rámovanie.

 

  • Vyplňte formát záberu, ale nechajte si dostatok priestoru okolo fotografovanej osoby.
  • Na Instagrame je populárna aj stredová kompozícia, ktorá sa hodí k štvorcovému formátu.
  • Použite výškový aj šírkový formát.
Fotografujte aj na šírku, využite negatívny priestor.

 

Nebojte sa komponovať na stred, hoci začiatočníkom odporúčam pravý opak. Môžete skúsiť aj následný orez na štvorcový formát.

 

  • Nafotografujte radšej viac záberov, nech máte z čoho vyberať. Celú postavu, polocelok aj detailný portrét.
  • Použite rekvizity, zamestnáte tým model. Môže to byť starý fotoaparát, kniha, slnečník alebo nejaký módny doplnok.
  • Fotografovaný subjekt nemusí zaberať väčšinu formátu záberu, využite tzv. negatívny priestor.
  • Portréty fotografujeme z výšky očí fotografovanej osoby alebo z mierneho podhľadu.
Nafoťte celú sériu. Postupne prechádzajte od celkových záberov postavy, cez polo detail až po detail.
Ako na postprodukciu

Úpravou fotografie môžete doladiť expozíciu, farby a štýl. Na to sú ideálne presety. Presety sú predpripravené úpravy. Jedným kliknutím môžete fotografiám dodať výrazný štýl. Presety určite poznáte z aplikácie Instagram. Nájdete ich v mnohých editoroch, napríklad Lightroome, Luminari, Capture One atp. Na internete nájdete veľké množstvo presetov aj špeciálnych portrétnych, niektoré sú zadarmo, iné platené.

Pomocou presetov rýchlo upravíte celú sériu fotografiu. Budú mať rovnaký vzhľad. Vľavo neupravená fotografia, vpravo po aplikovaní jedného z mojich presetov.

 

Presety dodajú vašim fotografiám charakteristický vzhľad. Tu som použil preset v štýle „retro“, ktorý sa hodí k imidžu modelky.

 

Pri fotografovaní portrétov sa niekedy nevyhnete retušovaniu. Skúsenejší s tým nemajú problém. Začiatočníci môžu využiť programy alebo zásuvné moduly do programov s funkciou jednoduchého retušovania portrétov.

Luminar Neo má niekoľko intuitívnych nástrojov na retušovanie portrétov, s ktorými si hravo poradia aj úplní začiatočníci.
Na záver

Ešte jeden tip na jarné portrétne fotografovanie. Urobte si s priateľmi piknik v prírode alebo parku. Dohodnite sa na nejakej téme. Pre vás, ako fotografa, to bude skvelá príležitosť na zachytenie reportážne ladených portrétov. Bezprostrednejších, plných emócií a radosti. Prajem dobré svetlo!

Retro piknik je príležitosťou na fotografovanie reportážne ladených portrétov.

 

 

Pridať komentár