CEWE Fotolab blog

Ako bolo na Photokine 2018?

Po dvoch rokoch čakania, sa opäť stretli nadšenci fototechniky a fotografie na prestížnom veľtrhu Photokina. Tento sviatok fotografov a fanúšikov fotografie sa konal, tak ako po minulé ročníky, v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

Mal som to šťastie, že vďaka svojej práci som sa aj ja mohol tohto podujatia zúčastniť.  Pre fanúšika fotografovania je to vždy veľká udalosť. S očakávaním sa upriamuje pozornosť na novinky od najsilnejších hráčov na trhu v týchto segmentoch. Poviem  vám, bolo sa na čo tešiť.

Už pred týmto veľtrhom ohlásili najväčšie značky príchod skvelých noviniek. Nikon, Canon a Panasonic predstavili svetu dlho očakávané a určite aj veľkým množstvom fotografov vytúžené, fullframe bezzrkadlovky.

Po príchode na tento event sa moja pozornosť upriamila samozrejme na náš domovský stánok. Spoločnosť CEWE bola opäť, ako aj počas ostatných ročníkov, jedným z najväčších vystavovateľov na veľtrhu. Veľmi som sa tešil, aké novinky nás čakajú v oblasti spracovania fotografie a fotoprác. Rozhodne sme nesklamali.

Hneď v úvode ma upútalo nádherné rozloženie našich produktov, ako aj milé privítanie kolegov z iných krajín, kde má CEWE pôsobisko. Určite tu nikto nemal problém získať dostatočné informácie k všetkým produktom, ktoré  vyrábame.

Prezreli sme si niektoré ocenenia, ktoré sme získali v rámci segmentu spracovania fotografie. Spomeniem napríklad, že sme ako jediný pri výrobe fotoproduktov CO2 neutrálny.

Ďalšie ceny sme dostali za najlepší produkt a to konkrétne Eisa Award za CEWE Fotoknihu Pure, a ocenenie TIPA za možnosti exkluzívnej úpravy obálky CEWE FOTOKNIHY. Človeka poteší keď vidí, že je súčasťou takto pozitívne napredujúcej firmy, akou jednoznačne CEWE je.

Po krátkej prezentácii všetkých noviniek, sme sa mohli vrhnúť do atmosféry kolínskeho výstaviska.

Poviem vám, asi by ste museli byť na veľtrhu 3 dni, ak by ste si chceli prejsť všetko. Mňa najviac zaujímali vystavovatelia, ktorých produkty máme v ponuke. Najviac ma potešilo to, že všetky veľké značky predajcov fototechniky mali sprievodný program, ako aj možnosť reálne si dané produkty odskúšať.

Pri prezeraní stánku Sony ma napríklad zaujala ich najodolnejšia pamäťová karta na svete. Mali ju ponorenú vo vode, piesku a zavesili na ňu aj 18 kg závažie. Môj záujem si všimol aj chlapík od Sony a ponúkol mi kartu na vyskúšanie, nech ju zlomím.

Nie som žiaden majster sveta v silovom trojboji, no zopár kariet som už zlomil. Táto bola prvá, ktorá sa mojim jemne vyrysovaným bicepsom nepoddala. Najprv som si myslel, že je to nejaká maketa z kovu  a robia si zo mňa srandu. No opak bol pravdou a bol som milo prekvapený. Na cenu som sa v tom zhone nestihol opýtať. Predpokladám však, že zopár stoviek EUR si za ňu, v prípade záujmu, určite zaplatíte.

Postupne som si prechádzal stánky a obdivoval kreativitu vystavovateľov. Vo Fuji sa napríklad dvaja futbalisti hrali s loptou a celkom im to aj išlo. Sonyčkári stavili na módnu prehliadku a celkom pekné modelky. Canon si pripravil pre fotografov tanečníčku s vejúcim závojom a čo bolo celkom pôsobivé. Súčasťou Canon stánku bola aj nejaká spleť rastlín alebo ako by som to nazval, kde sa mohli vyblázniť nadšenci makro fotografie. Panasonic mal hojdajúcu sa modelku na hojdačke.

Pri návšteve Olympusu sa mi páčilo, že ste si tam vedeli po registrácii na vstupe zapožičať fototechniku a vychutnať si fotenie ich expozície, ktorá bola podľa môjho názoru pretvorená do formy lunaparku. Súčasťou Olympus stánku sme boli aj my s našimi fotokioskami, kde si ľudia vedeli fotografie hneď vytlačiť.

Až na niektoré značky, od ktorých som ja osobne očakával viac som si to na Photokine užil.

Potešil ma tiež nápad CEWE-čka vyrobiť tašky z recyklovaných umelohmotných fliaš, ktoré sme rozdávali zákazníkom pri vstupe na veľtrh. Mohli ste ich tak vidieť pobehovať po celom areáli a dokonca aj v meste ich bolo neúrekom.

Som rád, že som sa mohol tejto udalosti zúčastniť a kto to nestihol tak pre toho mám super správu. Po dlhom čase, kedy sa Photokina konala každé dva roky, sa to usporiadatelia rozhodli trocha pozmeniť a od teraz by mala byť táto veľká udalosť každý rok.

Tak ak nemáte plány na máj 2019 a fotografia je pre vás všetkým, máte možnosť zažiť to priamo na vlastnej koži. Určite neoľutujete.


 

Peter Brejda

Kombinácia čiernobielej a reportážnej fotografie je pre mňa tou najkrajšou fotografiou. Milujem fotenie na kinofilm. Mám rád humor, smiech a hokej je pre mňa celoživotná láska :-)

Komentár