CEWE Fotolab blog

Natáčanie videí z ciest

Slovo cestovanie je určite blízke mnohým z vás.

Veď kto by nemal rád cestovanie? Myslím, že nikto. Sám som si  na začiatku kládol otázku, cestovať alebo nie? Dlho som nad tým premýšľal, či budem mať na to dosť financií, čo mi to v živote dá a hlavným problémom bol cudzí jazyk. Veľmi slabo ovládam angličtinu a stále si hovorím, žeby som sa ju už mohol naozaj začať učiť.

Po pár precestovaných krajinách, som si uvedomil, že cestovanie zmenilo môj pohľad na život o 180 stupňov. Zbavil som sa všetkých zlých predsudkov, ktoré som si namýšľal a ktoré mi okolie tlačilo do hlavy – nechoď tam lebo tam je vojna, nechoď tam lebo tam ti ublížia alebo nechoď tam lebo tam je iný život ako u nás. Veľa má naučilo spoznávanie nových ľudí a rôznych kultúr iných krajín.  Každý by sa mal vybrať do sveta a spoznávať krásy krajín po celom svete.

Pomedzi to ako som cestoval, som občas natočil nejaké video a neskôr ho dal na YouTube. Vtedy som si ešte nepomyslel, žeby ma to mohlo baviť tak, ako ma to baví teraz!

Keď som išiel tento rok koncom februára do Izraela a Jordánska, položil som si otázku: Skúsim natočiť VLOG? Začal som točiť všetko od prvého dňa až som z toho zostrihal prvý vlog a následne aj ďalšie tri časti. Aj keď tieto diely nemalá vysoké číslo videní, pre mňa to bol malý úspech.

Možno by ste aj vy chceli natočiť svoje prvé video prípadne rovno vlog a pýtate sa sami seba, akú techniku k tomu potrebujete a čo je vhodné pre natáčanie videa. Predstavím vám techniku, ktorú používam ja a možno vám dám inšpiráciu na to aby ste začali točiť.

Telo fotoaparátu používam od značky Sony  model A7R3, k tomu som mal na začiatok setový objektív Sony 28-70 mm. Neskôr som si kúpil profi objektív Sony Zeiss 55 mm. Okrem toho už mám aj na vlogy  vhodný,  širokouhlý objektív od značky Samyang 14 mm s AF.

Na točenie vlogov je vhodné používať statív – tripod.  Ja konkrétne používam od značky Joby, kvôli kvalite a pevnosti.

Vlog by mal mať kvalitný zvuk a konečne ho budem mať aj ja! Zakúpil som si mikrofon značky Boya (čínska napodobenina mikrofónu Rode), je o polovicu lacnejší a spolupracuje dobre. Počas točenia používam často aj svoju maličku kamerku – GoPro Hero 6. Počas jej používania nezabúdam ani na selfie tyč. Aby ste mali kvalitné zábery s vysokým rozlíšením potrebujete vyhovujúce SD karty. Do zrkadlovky používam prevažne kartu značky SANDISK Extreme PRO. Do GoPro-čky používam Sandisk Ultra.

Ak natáčam travel video, kde sa sústredím na kvalitné a rovné zábery, používam aj stabilizátor značky Zhiyun Crane 2 (najnovší model). Okey, to by bola moja výbava.

Čo by ste mohli používať na začiatok?  Na prvé videa postačuje malá šikovná kamera.

Na točenie prvých videí alebo vlogov vám stačí kamerka Go Pro – nový či starší model. GoPro má dostačujúcu kvalitu a zvuk. Širokouhlý obraz, do ktorého sa zmesti naozaj všetko a zaručí že vaše zábery z výletu budú naozaj krásne!

Odporúčam neupravovať zábery z GoPro. Tým myslím ColorGrading (úprava farieb v záberoch pri editovaní) pre skúsenejších, kvôli tomu, že po ColorGradingu sa väčšinou ten obraz rozpadne a už nie je tak kvalitný/ostrý ako priamo z kamery.

Ak ste už skúsenejší a budete mať chuť do točenia videí investovať trošku viac, môžete uvažovať nad kúpou zrkadlovky. Odporúčam na začiatok napr. Canon 70D alebo 80D, s ktorým mám osobne skúsenosti. Canon je cenovo dostupný,  má dobrý AutoFocus  a učite vás nesklame. Samozrejme je tu aj  iná možnosť a to fotoaparát Sony A6000 alebo A6300, ktoré sú v podobnej cene a povedal by som, že sú ešte lepšie ako Canon. Výhodou Canon je len to, že majú výklopný display. Avšak možno vás oslovia aj bezzrkadlovky od Olympusu.

Prajem vám veľa úspechov pri natáčaní prvých videí.


 

Pridať komentár