CEWE Fotolab blog

9 inšpiratívnych nápadov, vďaka ktorým sa znovu zaľúbite do fotenia

Každý fotograf sa s tým už v živote stretol. Nemáte nápady, chýba vám chuť a motivácia zbaliť fotoaparát a ísť fotiť. Foťák leží v taške a vy čakáte, že inšpirácia sa dostaví sama od seba. V žiadnom prípade! Pripravili sme pre vás tipy, ktoré vám pomôžu pri hľadaní stratenej inšpirácie a rovnako vás prijmú zdokonalovať sa vo svojom koníčku.

Navštív nové miesto

Ak chcete opäť naštartovať svoju motiváciu, skúste zbaliť fotoaparát a navštíviť nové miesto. Nemusíte hneď letieť na druhý koniec sveta. Pokojne sa poobzerajte po lokalitách, ktoré ste vo svojom okolí ešte nenavštívili. Urobte si výlet do susedného mesta, turistiku na blízky kopec, či preskúmať okolie. Možno ani netušíte, koľko inšpirácie sa nachádza priamo okolo vás.

Nájdi nový objekt na fotenie

Fotíte krajinky? Skúste sa zamerať na detaily, alebo makro. Fotíte street fotografiu? Pokúste sa odfotiť deti, domáce zvieratká alebo šport. A čo tak astrofotografia? Každý smer prináša výzvy, ktoré vás posunú v zručnostiach a ukážu vám fotografiu v inom, novom svetle.

Vystúp zo svojej komfortnej zóny

Čo tak vykopať sa z teplej postele a privstať si na východ slnka? Najkrajšie fotografie vznikajú počas zlatej hodinky, to vám povie každý krajinkár. Alebo zbaliť stan a prespať pod hviezdami. Nočná fotografia je niečo, čomu sa nevenuje až tak veľa ľudí a výsledky budú určite zaujímavé. Rovnako ako keď sa odhodláte a vybehnete fotiť hoci aj v snehovej búrke.

Vyskúšaj Projekt 365

Máte odhodlanie a hľadáte niečo dlhodobejšie? Potom určite vyskúšajte Projekt 365. Jedna fotografia na každý deň v roku. Môže to byť fotografia toho istého miesta, človeka alebo jednoducho fotografia, ktorá vystihuje váš deň. Projekt vás naučí kreatívne myslieť, fotiť každý deň a dokonale tak ovládať svoj fotoaparát. Nezabudnite, že môžete začať hociktorý deň, vôbec to nemusí byť 1.január.

Skús nové techniky

Porozmýšľajte nad technikami, ktoré ste nikdy nevyskúšali. Skladanie panorámy, HDR fotografia, long exposure, podvodná fotografia, time-lapse fotografia, exposure blending,… možností je nespočetne veľa.

Ponor sa do post-procesu

Vyfotiť fotografiu je jedna vec a sám si ju vyvolať v softvéri na úpravu fotiek druhá. Programov na spracovanie fotografii je neúrekom. A čarovať v nich sa dá donekonečna. Post-proces dodá vašim fotografiám nový rozmer. Až teraz objavíte, čo všetko je možné vo svete fotografie.

Zdieľaj svoje fotografie s ostatnými

Instagram je dnes najpoužívanejšia platforma na zdieľanie fotografii a zároveň nekonečná studnica inšpirácie. Sociálne siete, stránky na zdieľanie fotografii, fotografické fóra. Tam všade viete ukázať svetu svoje snímky. A rovnako si môžete založiť vlastný fotoblog, kde ostatný uvidia vašu prácu.

Odfoť miesto v každom ročnom období

Máte obľúbené miesto, kam chodíte často? Vezmite so sebou fotoaparát a foťte. Zobraziť meniace sa ročné obdobia je krásne a inšpirujúce. A na konci roka si môžete zo svojich fotografii vytvoriť obraz alebo fotoknihu.

Vytlač si svoje fotografie

Vidieť svoje fotografie na plátne, v kalendári alebo na obale mobilu poteší nie len vás, ale aj vašich blízkych. Dali ste do nich kus práce, času aj seba, tak prečo sa nepochváliť.

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár