CEWE Fotolab blog
Psík v jesennej secenérii s padajúcim lístím.

Jesenné fotky s vaším psom: Ako na to?

Listy stromov hrajú všetkými druhmi farebných odtieňov, slnko nadobúda zlatý odtieň a svetlo je pre fotky príjemnejšie ako kedykoľvek predtým. Podľa môjho názoru je jeseň najkrajším obdobím fotografovania. Či už je to kvôli farbám, ktorými hrá úchvatný západ slnka alebo tajomnými hmlistými ránami. Všetko si to vyložene pýta dostať sa na fotu. A kto iný je ochotnejší model ako najlepší priateľ človeka, ktorý nepovie nie žiadnej zábave?

Farebné stromy ako pozadie

Jesenná scenéria vytvára ohromujúcu kulisu, dodáva vašim fotografiám živosť a váš model krásne vynikne. Pozrite sa na stromy alebo kríky, ktoré majú vetvy s listami dostatočne nízkymi, aby ich bolo vidieť v pozadí pri snímaní vo výške očí. Potom stačí nastaviť model do dostatočnej vzdialenosti pred zvoleným pozadím a nájsť správny uhol.

 

Nebojte sa fotiť zo zeme. Psy sú menšie tvory ako ľudia, takže ich úroveň očí je nižšia. Ak máte kopec alebo vyvýšené miesto v blízkosti listnatých lesov, vyhrali ste. Prvých pár metrov od zeme sú často len holé kmene, ktoré v pozadí nechceme. Pes ako model či modelka bude na vyvýšenom mieste oproti korunám stromov a pozadie bude krásne vychádzať na úrovni konárov s farebnými listami.

 

Zmeškali ste stromy plné farieb a listy sú už opadané? Alebo sú vetvy príliš vysoké, vyvýšené miesto nie je nikde vidieť a farby za psom nie sú viditeľné? Nevadí. Využite opadané lístie na zemi. Stáva sa, že vietor ich fúka na jedno miesto, kde sa dajú krásne použiť na ležiace fotografie. Listy na zemi tvoria prenikavé popredie a pozadie ležiaceho psa. Možno sa budete musieť tiež váľať po zemi, ale fotografie budú stáť za to. Použite perspektívu na výber uhla, ktorý vám umožní dostať do obrazu čo najviac jesenných farieb.

Momentka, pes zíva
Nečakaná momentka počas portrétu na zemi a zo zeme. Aj opadané lístie môže spôsobiť veľký rozruch. Clona f/1,8, 1/500 s, ISO 125.

 

Nie je to len o farebných listoch. Na fotografiách môžeme použiť jesenné prírodné prvky, ktoré jesenné obdobie zvýraznia. Čokoľvek je spojené s týmto časom, môžete s trochou nápaditosti použiť. Vašej fantázii sa medze nekladú.

Pohybové momentky s lietajúcimi listami

Listy vo vzduchu sú zábavné nielen pre nesedné modely psov, ale pridávajú aj zaujímavý prvok. Zaostrený model a lietajúce listy okolo neho vytvoria skvelú momentku.

Nezabudnite si vziať niekoho, kto vám s touto disciplínou pomôže. Hádzanie lístia, sústredenie sa na psa a ešte ho usmerňovať je skutočne nadľudská úloha. Snažil som sa, neodporúčam to. A určite nie s teleobjektívom. Aby ste sa mohli venovať foteniu, tak potrebujete druhú osobu, ktorá psa skontroluje, zabaví ho a vytvorí najlepšiu scénu pre dokonalé jesenné zábery.

Nájdite miesto s dobrým svetlom a zaujímavým pozadím. Umiestnite model a seba na určené miesto, nahlas odpočítajte okamih, keď pomocník hodí listy do vzduchu a vyrazí do akcie. Chce to niekoľko pokusov, kým sa zohráte aj s pomocníkom pomocníkom, ktorým smerom a z ktorej strany by mal hádzať listy. Takéto fotografie sú naozaj o momentoch. Stačí sa trafiť, byť pohotový a zachytiť ten správny okamih.

Pes a v pozadí padajúce oranžové lístie na jeseň.
Jeseň v plnom prúde. S pomocou majiteľov sme vytvorili scénu padajúceho lístia. Clona f/2,5, 1/640 s, ISO 500.

 

Venujte pozornosť zaostreniu. Často sa stáva, že listy lietajú pred modelom, čo je nežiaduce. Preto je dôležité si to pri fotení vyskúšať a komunikovať s pomocníkom. V každom prípade nie je vždy možné ovplyvniť všetko a pre fotografa to určite nie je ľahká úloha.

Kontinuálne zaostrovanie AF-C je najlepšie pre neustále sa pohybujúce psy. Pri tejto téme by sa však mohlo znovu preostriť na lietajúce objekty pred objektívom.

Ak necháte okolo psa lietať veľké množstvo listov, odporúčam zamerať sa priamo na zviera a použiť jedno zameranie: AF-S. Ak sedí na mieste, môžete naň raz zaostriť priamo, lietajúce listy medzi modelom a objektívom nebudú rušiť zaostrenie a vy len čakáte na správny okamih.

Ale to je možné len vtedy, ak máte poslušného a pokojného hafana, ktorý vydrží zostať na mieste. Ak je váš model neposedný a zvedavý ako šteniatko na fotografii, zaostrite na psa, majte spolu s asistentom počas fotenia veľa trpezlivosti a nevzdávajte sa!

Používatelia bezzrkadloviek majú výhodu, pretože môžu využiť automatické zaostrovanie psieho oka, kde kamera môže sledovať zaostrenie na samotného štvornohého priateľa.

Veľa listov vo vzduchu a nepokojný pes je náročná disciplína a už vôbec to nie je fotenie, ktoré sa podarí na prvý pokus. Ak používate editor, ktorý dokáže klonovať objekty alebo ich vystrihnúť z jednej fotografie a vložiť ich do druhej, nemusíte sa obávať, že budete mať listy na jednej strane a vôbec nie na druhej.

Ak sa vám podarí získať dobre zaostrenú fotografiu, zaujímavý výraz zvieraťa a niekoľko listov vo vzduchu, nebojte sa dokončiť viac listov v postprocesu. Na fotografii so zlatým retrieverom s viacerými listami bola momentka dobrá, ale mala niekoľko otvorov bez listov, čo narušilo celkový dojem. Všetko, čo som musel urobiť, bolo klonovať niekoľko z nich a bolo hotovo.

Zdá sa vám verzia s mnohými listami komplikovaná? Nedaarí sa vám zachytiť psa medzi listami tak, aby bol zaostrený, ako si želáte? Ide to aj jednoduchšie. Pes sa zvyčajne pozerá tam, kde chce, hravejšie povahy sa dajú pomerne ľahko prilákať hádzaním listov. Problém nastáva, keď chcete natočiť tvár štvornohého parťáka smerom k fotoaparátu.

Pomocník preto hádže listy pred objektív a tie sa zase dostanú do cesta na fotkách. Platí nasledovné: menej je viac. Zaujímavú momentku je možné urobiť s jedným listom. V porovnaní s kopou lístia máte kontrolu nad tým, kam poletí jeden list.

Je tiež menej pravdepodobné, že vám bude prekážať priamo pred objektívom, a navyše môžete predvídať a ovplyvniť psa, aby sa pozeral na jeden cieľ. Je jednoduchšie sa na takúto fotografiu pripraviť a zachytiť ju.

Pes v jesennej scenérii sa hrá s lístím.

Jesenné svetlo a farby

Farby a svetlo robia z jesene azda najfotogenickejšie ročné obdobie. Rána bývajú hmlisté, takéto počasie poskytuje mäkké svetlo a vytvára zaujímavé scenérie. Ale len pre ranné vtáčatá, čo možno ja nie som. Neskoré slnko v chrbte fotografa zasa vytvorí teplý a zlatistý nádych celej fotografie, čím sa farby jesene ešte viac rozžiaria. A v neposlednom rade úchvatné západy slnka, pri ktorých je fotografovanie do protisvetla takmer odmenou.

Možno si myslíte, že jeseň predsa znamená pochmúrne počasie a zamračenú oblohu. Je to pravda. Ale vďaka čarovným farbám prírody môžete výslednú fotografiu krásne oživiť. Navyše zamračená obloha znamená rozptýlené a mäkké svetlo, veľmi príjemné na fotenie.

Pes pri pohľade do hora.
Zamračené počasie a mrholenie vytvorili mäkké svetlo pre portréty Holly. Farby opadaného lístia sú dôvodom teplých tónov na fotografii. Clona f/2,5, 1/200 s, ISO 500.

 

Výsledné fotografie majú teplé a jemné farby a uvoľnenú atmosféru.

 

Nezabudnite, že fotografovanie psov musí byť zábava. Nemôžete im vysvetľovať, že majú sedieť, pozerať sa určitým smerom a tváriť sa roztomilo, kým ich majiteľ nenastaví clonu. Preto je dôležité, aby bol s vami niekto, kto pomôže psa korigovať a urobí z fotografovania zábavu.

Všetko prebehne v pokoji, vy sa budete môcť sústrediť výlučne na fotografovanie a váš štvornohý partner sa zabaví a bude pod kontrolou. Pokiaľ máte dobre vychovaného psa, vhodné a bezpečné prostredie a nie príliš dlhý objektív, určite zvládnete portrétne fotografie sami bez asistenta.

Fotografovanie pohybu bez asistencie je trochu ťažší kaliber, ale ak dôverujete sebe a svojmu hafanovi, prečo to neskúsiť? Pútavé farby jesene už začínajú klopať na dvere. Je najvyšší čas vytiahnuť fotoaparát a zvečniť svojho psieho priateľa v celej tej neuveriteľnej kráse.

Zábava nesmí chybět. Clona f/2,5, 1/1250 s., ISO 800.

Vytlačená fotografia vyzerá inak

Fotografia na fotopapieri vyzerá úplne inak, ako keď ju vidíte na monitore. Mnohé detaily si uvedomíte až pri pohľade na vytlačený obrázok.
Na konci roka si z nich môžete vytvoriť CEWE kalendár a pripomenúť si zážitky, ktoré sa viažu k vášmu foteniu.

Fotokalendár na stole od spoločnosti CEWE spolu s krytom na mobil s fotkami psa, a fotoknihou.
Fotokalendár s fotkami psíkov poteší každého milovníka štvornohých miláčikov.

 

Pridať komentár