CEWE Fotolab blog

Začnite fotografovať na vyššej úrovni – Canon EOS 200D

Prvé dojmy:

Digitálne zrkadlovky sú v súčasnosti stále veľmi populárne aj napriek veľmi silnej konkurencií v podobe nezrkadlových fotoaparátov. Canon EOS 200D je potvrdením toho, čo je dnes žiadané, populárne a moderné. Má vysoké rozlíšenie 24,2 Mpx, ktoré umožňuje dobre pracovať s výslednými fotografiami. Fotoaparát sa vďaka peknému gripu dobre drží aj ľuďom s dlhšími prstami, aj napriek tomu, že je naozaj malý. Má množstvo prakticky vysunutých tlačidiel, konektor na pripojenie externého mikrofónu, aj priame tlačidlo na zapnutie Wifi a Bluetooth. Vlogeri sa týmto vymoženostiam potešia. Zaujímavosťou je, že ide o najmenšiu zrkadlovku na svete s možnosťou vyklápania dotykového LCD displeja. Po zapnutí fotoaparátu sa na displeji objaví kreatívne MENU. Ide o zaujímavú pomôcku pre začínajúcich fotografov. Animácie na LCD displeji zobrazujú funkcie jednotlivých nastavení a načrtávajú výslednú fotografiu.

Pre lepšie pochopenie odporúčam pozrieť si videorecenziu, ktorú sme k fotoaparátu Canon EOS 200D natočili. Osobne som testoval verziu striebornej a bielej farby. Ponúka sa aj klasická čierna, mne osobne sa najviac páčila strieborná verzia s pekným hnedým polepom.

Fotografovanie v praxi:

Fotoaparát som testoval vo veľkom parku pri Rusoveckom kaštieli. Park je plný zaujímavých stromov, kvetov a o fotogenickom vodnom kanáli ani nehovorím. Na fotoaparáte som mal nasadený základný objektív 18-55mm IS STM so stabilizáciou obrazu. Výhodou tohto Canon EOS systému je ponuka vyše 80 originál objektívov.

Ku fotoaparátu som pristupoval ako ku skutočnej zrkadlovke.  Fotografoval som cez celkom pekný optický hľadáčik s pokrytím zhruba 95% z fotografovanej scény. Netvrdím, že sa cez optický hľadáčik fotografuje zle, no na druhej strane to chce trpezlivosť, dostatočnú znalosť nastavení a ich vplyvu na výslednú fotografiu. Ak ste v minulosti fotografovali na kinofilmové zrkadlovky, viete o čom hovorím. Aj v súčasných moderných digitálnych zrkadlovkách je mnohokrát potrebné výslednú fotografiu fotenú cez optický hľadáčik doupravovať.

Osobne som pri testovaní tohto fotoaparátu po chvíli prešiel na fotografovanie cez živý náhľad na dotykovom displeji. Preostrovanie prostredníctvom dotyku na LCD displej je veľmi rýchle a dá s ním celkom vyhrať. Možnosť displej vyklápať a ostriť prostredníctvom dotyku som využil hlavne pri fotení kvetov, detailov na zemi a fotografiách robených z podhľadu.

Možnosť vyklápania LCD displeja som využil najviac pri fotografovaní vodnej hladiny s mostom v popredí.  V dnešnej dobe masového fotografovania je dôležité byť kreatívny a nebáť sa experimentovať. Rôzne praktické doplnky, ako možnosť  vyklápať displej a rýchlo meniť ostriaci bod len jedným dotykom, umožňujú fotografovanie netradičným spôsobom.

Fotoaparát má pekné a bohaté rozlíšenie až 24,2 Mpx, ktoré umožňuje dobre pracovať s výrezmi zo samotných fotografií. V praxi to znamená,  že zo širokého záberu dokážete vyrezať kvalitnú fotografiu, napríklad loď ďaleko na mori alebo detail v horách. Samozrejme, keď odfotografujete kvalitnú fotografiu v plnom rozlíšení 24,2 Mpx, ste z nej schopný vytlačiť naozaj kvalitný veľkoformátový obraz.  Pripomínam aj kvalitné, presné a rýchle zaostrovanie. Ide o Dual Pixel CMOS AF, ktoré funguje prostredníctvom živého náhľadu cez displej. Podľa údajov z Canonu ide o najrýchlejšie zaostrovanie na svete v tejto kategórii.

Ako som spomínal na začiatku, fotoaparát má možnosť pripojenia externého mikrofónu cez 3,5mm jack. Táto skutočnosť z neho robí  výbornú pomôcku aj na točenie videa. Poskytuje kvalitné Full HD s frekvenciou až 50 snímkov  za sekundu. Spokojní tak budú začínajúci, ako aj pokročilí  youtuberi či iní video-nadšenci. Zrkadlovka ponúka kvalitný videozáznam, ako aj výborný zvuk cez externý mikrofón.

Na záver:

Kvalita obrazu digitálnych zrkadloviek je v dnešnej dobe na vysokej úrovni. Jediné v čom sa jednotlivé kategórie zrkadloviek líšia, je rýchlosť, konštrukcia, rozlíšenie a odolnosť. Výsledné fotografie sú však  na takmer identickej úrovni. Príkladom je aj Canon EOS 200D,  keby ho mal profík ako náhradný fotoaparát a je nútený po nej siahnuť, dokáže nafotografovať krásne fotky. Veľkou výhodou je, že v kombinácii s profi objektívmi nerozoznáte rozdiel od fotiek z drahších modelov. Každý užívateľ tak  má s týmto fotoaparátom možnosť kvalitne fotografovať aj natáčať video.

Plusy:

  • Skladnosť fotoaparátu
  • Veľký výber objektívov
  • Kvalita obrazu
  • Možnosť pripojenia externého mikrofónu
  • Výklopný a dotykový LCD displej
  • Rýchle a presné zaostrovanie aj cez živý náhľad

Mínusy:

  • Optický hľadáčik by mohol byť väčší a svetlejší
  • Slabá výdrž batérie
  • Horšia manipulácia s displejom po pripojení externého mikrofónu cez 3,5 jack

Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár