CEWE Fotolab blog

Fotografovanie so setovým objektívom

Mnohí používatelia fototechniky s možnosťou meniť objektívy (zrkadlovky a bezzrkadlovky) sa po určitom čase začnú zaujímať o iné objektívy, než je ten ich základný/setový.

Dôvodov je niekoľko:

  • potreba doplniť ohniskové vzdialenosti teleobjektívom alebo širokouhlým objektívom
  • ťažšia práca s malou hĺbkou ostrosti, potreba objektívov s vyššou svetelnosťou
  • horší pomer zväčšenia, čiže fotenia detailov alebo makra – potreba makroobjektívu
  • pomalší a menej presný autofocus – potreba rýchlych svetelných zoomovacích objektívov
  • absencia vodoodolnosti a prachuodolnosti, potreba utesnených, konštrukčne lepších objektívov
  • horšie optické vlastnosti (kresba, bokeh, podanie farieb) a horšie korigované optické chyby (skreslenie, aberácia, vinetácia a pod.)

Ak vás fotografovanie začne naozaj baviť, porozumiete expozičnému trojuholníku a technickým parametrom vašej fototechniky a vidíte výsledky, tak časom prirodzene narazíte na vyššie spomenuté limity setového objektívu (seťáku). Napriek tomu sa ale mnohí svojho seťáku nikdy nevzdajú. Niektorí ho síce doplnia, no niektorí sa uspokoja s tým čo majú.

Dôvodov je viacero, väčšinou sú úplne prozaické. Cena setového objektívu je zvyčajne veľmi nízka a rozsah objektívu veľmi praktický na to bežnejšie fotenie ako sú výlety, turistika, rodinné fotky. Fotografie, ktoré dokážete urobiť s bežnou zrkadlovkou a základným objektívom budú ešte dlhé roky o triedu lepšie než z akéhokoľvek mobilu či vreckového kompaktu s malým snímačom. Taktiež, stále máte nasadený len ten jeden objektív a hoci nie je prachotesný, tak váš snímač aj po dlhšej dobe nevykazuje potrebu nutného čistenia – nemáte bodky na fotkách :).

Keď som si kúpil svoju prvú digitálnu zrkadlovku, konkr. Nikon D7000, kúpil som ju v kombinácii s Nikkor AF-S 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Na tento setový/základný objektív nedám dodnes dopustiť. Zaujímavý rozsah, slušná kresba, pekné podanie farieb a cena taká ľudová. Časom som zostavu doplnil o teleobjektív a portrétny objektív, ale so seťákom som aj tak robil stále najviac fotiek. Rozsah vyhovoval na 90% fotených scén a tém, ktorým som sa venoval. Pracoval som ako geograf/kartograf a táto zostava mohla byť kedykoľvek po ruke a fotky z nej ma nikdy nesklamali.

Občas som si od kamaráta geodeta požičal Nikkor AF-S 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR, s praktickejším širším ohniskom pri fotení krajiny, lepšou kresbou, ale aj rádovo vyššou cenou. Aj napriek cene, aj tento objektív patrí do kategórie setových objektívov a je veľmi dobrou alternatívou pre krajinárov a cestovateľov.

Dnes, po rokoch strávených v krajine, štúdiom, pracovne i zo záujmu, už tieto setové objektívy nepoužívam.

Pri fotení svadieb pre ne nemám praktické využitie a ani fotoaparát, na ktorom by som ich vedel využiť. V lete sa ale chystám s manželkou na poznávačku do Nórska a už teraz dumám, čo z kategórie setový objektív s praktickým rozsahom, použiteľný na Nikone D750, si so sebou vezmem :).


 

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár