CEWE Fotolab blog

Vyberáme fotoaparát pre deti

Dostaňte deti von a ukážte im svet z inej perspektívy. Kúpou fotoaparátu dávate dieťaťu nielen rozhľad a zmysel pre detail, ale aj nástroj na sebarealizáciu. Dáte mu možnosť častejšie ísť von do prírody a poriadne si užiť aj tie na prvý pohľad obyčajné veci okolo seba.

Navyše poriadneho fotografa je dobré vychovávať už odmala. Nemusí hneď fotiť perfektné fotky, nad ktorými bude žasnúť celá rodina. Predovšetkým ho to musí baviť a je jedno, či fotí na základný kompakt, alebo skúša prvé manuálne nastavenia na pokročilejšom fotoaparáte.

Či už sami fotíte, alebo ste fotografovaným, poradíme vám, ako fotoaparát pre dieťa vybrať. Foťáky sme preto rozdelili do troch skupín, podľa veku dieťaťa a tiež náročnosti na funkcie prístroja. Fotoaparát môže tiež skvele poslúžiť rodičom aj prarodičom, kvalita bude na nejaké to rodinné fotenie úplne stačiť.

Fotoaparáty pre všetky vekové kategórie

Fujifilm Instax Mini 11

Fotoaparáty Instax sú zábavné, hravé a majú svoje jedinečné čaro. Po stlačení spúšte totiž do niekoľkých sekúnd držíte v ruke hotovú fotografiu. Navyše môžete vybrať prístroj taký, aký bude presne vyhovovať štýlu malých aj veľkých fotografov a fotografiek. Jeho používanie je úplne jednoduché a zvládne ho úplne každý.

Objednať Instax Mini 11

Do fotoaparátov Instax sa používajú špeciálne kazetky s filmami, ktoré sa neobmedzujú len na výber toho, či chcete fotiť farebne alebo čiernobielo. Vyberať totiž môžete z celej rady ozdobných filmov s kreatívnymi okrajmi. Deti potešíte filmom s dúhovým okrajom alebo s komixovými motívmi. Svoju uzdu kreativite môžete popustiť pomocou filmov s imitáciou mramoru alebo s elegantnými čiernymi rámčekmi.

Pre Fujifilm Instax 11 existuje široký výber farebných puzdier.

Fotoaparáty pre deti vo veku 3 až 6 rokov

U menších detí ide predovšetkým o zábavu. Fotoaparát by mal byť ideálne zaujímavý na pohľad a najmä odolnejší. Pokiaľ po ňom dieťa nadšene nesiahne kvôli peknému vzhľadu, napríklad s obrázkami, pravdepodobne mu ho budete nútiť len ťažko. Predsa len chcete, aby sa deti pre fotografiu nadchli. Raz sa budete radovať z pekných fotiek záhrady, poteší vás aj fotka mačky a časti prsta, ktorý dieťa nechalo na šošovke foťáku.

Fujifilm Instax Wide 300

Ak by vám nestačil rozmer fotografie, ktorá sa schová do peňaženky, siahnite po Instax Wide 300. Ten je rovnako zábavný a jednoduchý ako Mini 11, vie ale vytvoriť veľké fotografie, ktoré budú ozdobou každej domácnosti. A pretože sú snímky väčšie, budete potrebovať kazety s filmom typu Wide.

Objednať Fujifilm Instax Wide 300

Odporúčame:

Nikon Coolpix W150

Deti zaujme svojím vzhľadom. Tento fotoaparát je skvelý pre celú rodinu, má veľmi jednoduché ovládanie, a zároveň je dostatočne odolný. Niekoľko pádov na zem z výšky až 1,8 metra by ho nemalo rozhodiť. Bez obáv ho môžete tiež ponoriť do vody, a to až do hĺbky 10 metrov. Zvládne mrazivé teploty až do -10 ° C. Obzvlášť rodičia ocenia bezdrôtové pripojenie, vďaka ktorému je zdieľanie fotiek veľmi jednoduché.

Objednať Nikon Coolpix W150

Fotoaparáty pre deti vo veku 7 až 9 rokov

Máte doma malého nadšenca, ktorý sa s foťákom už niekedy stretol? Potom odporúčame fotoaparáty, ktoré už majú mierne pokročilejšie funkcie, pretože si pravdepodobne hravo poradia aj s dotykovým displejom, s ktorým môžete občas bojovať aj vy sami. A čo ešte nevie, to sa metódou pokus omyl rýchlo naučí.

Výsledné fotky už budú kreatívnejšie. Foťák totiž z ruky len tak nedá a bude ho so sebou nosiť naozaj všade. Myslite na to a dajte si pozor, nech je darovaný fotoaparát aspoň trochu odolný. Čo si budeme hovoriť, deťom veci z rúk padajú neustále.

Odporúčame:

Olympus Tough TG-6

Olympus Tough je dlhodobo obľúbená rada outdoorových fotoaparátov vďaka svojej kompaktnosti, na svoju kategóriu veľmi kvalitnému obrazovému výstupu, a to aj pod vodnou hladinou. To všetko za dostupnú cenu pre mnoho potenciálnych užívateľov. Fotoaparát je vďaka svojej jednoduchej obsluhe vhodný pre deti a využijú ho tiež dospelí počas trávenia dovoleniek v aktívnejšom rytme (zimné športy, vodáctvo, potápanie). Olympus Tough TG-6 je vodotesný do hĺbky 15m, prachotesný, nárazuvzdorný do 2.1m, odolá tlaku až 100 kg a mráz nerobí problém do -10°C. Konštrukcia s dvojitým ochranným sklom zníži riziko zahmlievaniu na úplné minimum. Obrazový procesor TruePic VIII pochádza z profesionálneho modelu Olympus OM-D E-M1X, čo pomáha k zníženiu šumu. Fotoaparát podporuje formát RAW, čo obrovským spôsobom zvyšuje flexibilitu v oblasti editácie fotografií.

Objednať Olympus Tough TG-6

Fujifilm FinePix XP140

Ako o polovicu lacnejšiu alternatívu k modelu TG-6 môžete zvážiť tiež zaujímavý model Fujifilm FinePix XP140. Ponúka 16,4 Mpx rozlíšenie, 5x optický zoom, možnosť ponoru až do hĺbky 25m, odolá pádu z výšky až 1,8 m a nezľakne sa ani prachu alebo mrazu do -10°C.

Objednať Fujifilm FinePix XP140

Fotoaparáty pre deti vo veku 10 a viac rokov

Ako deti postupne rastú, fotenie už začínajú brať vážnejšie a často sa pre neho nadchnú. S fotoaparátom sa už skrátka môžu vyhrať naplno. Ideálny čas predstaviť im nejaká manuálne nastavenie a základné parametre ako sú ISO, uzávierka a clona. Dotykový displej navyše poteší. S takto vybaveným foťákom sa naučia mať všetko úplne pod kontrolou a robiť naozaj pekné fotky. Vzhľadom k tomu, že deti často rady fotia kvety, hmyz a ďalšie menšie objekty, je aspoň základný režim makro pri fotoaparáte takmer nutnosťou. Bez neho budú fotky z blízka správne zaostrené len ťažko.

Odporúčame:

Nikon Coolpix B500

Nikon Coolpix B500 okrem atraktívnych farieb, ponúkne dokonca 40x zoom, ľahký spôsob zdieľania fotografií SnapBridge a veľmi premyslené a jednoduché ovládanie zabalené v kompaktnom tele. Začiatočníci môžu využiť veľké množstvo podarených scénických režimov a poteší aj nahrávanie videí vo Full HD za pomoci výklopného displeja.

Objednať Nikon Coolpix B500

Panasonic Lumix DMC-LX15

Ideálny fotoaparát ako pre deti, tak zároveň aj pre ich rodičov. Jedná sa už o prístroj s možnosťami pokročilého nastavenia. Sľubuje omnoho lepší obrazový potenciál než mobily vďaka vysoko svetelnému objektívu LEICA DC 24-72mm f/1.4-2.8 a veľkému 1-palcovému snímaču. To všetko v mimoriadne kompaktnom prevedení. V pomere cena-výkon je kúpna hodnota veľmi prijateľná.

 

 

Zaujímavosťou modelu Panasonic Lumix DMC-LX15 je funkcia 4K PHOTO (obdobne ako u vyššie uvedeného modelu TZ80), ktorá umožní zachytiť okamihy vo videosekvencií s frekvenciou 30 snímok za sekundu a vybrať najlepšiu fotografiu až po vyfotení. Snímajte, vyberte spätne zo záznamu a uložte. Vďaka režimu 4K PHOTO fotoaparátu LUMIX LX15 zaobstaráte naozaj nezabudnuteľné momentky.

Objednať Lumix DMC-LX15

Naučte deti pracovať s kinofilmom

Nie, nemyslíme tým naučiť deti zakladať film do manuálnej filmovej zrkadlovky. Máme skôr na mysli aspekt fotenia na kinofilm, ktorý so sebou nesie istú dávku prekvapenia a učí deti trpezlivosti. Presne toto spĺňajú dostupné jednorazové fotoaparáty vyrobené z recyklovaných materiálov. Tie fungujú plne automaticky a po vyfotení posledného políčka filmu iba zanesiete fotoaparát na ktorúkoľvek našu pobočku, kde vám fotografie vyvoláme. Fotoaparáty navyše skvele vyzerajú a urobia radosť deťom i skúsenému fotografovi. Jednorazových fotoaparátov je na výber mnoho druhov a odlišujú sa dizajnom a použitým filmovým materiálom. A úprimne? Vyberajte očami, ani s jedným totiž neurobíte chybu.

Objednať jednorazový fotoaparát

 

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár