CEWE Fotolab blog

Rozhovor s víťazom súťaže CEWE Photo Award 2021 Manfredom Vossom

Vynikajúcu, pôsobivú snímku “Frozen Lighthouse”, ktorej autorom je Manfred Voss, zvolila odborná porota ako absolútneho víťaza súťaže CEWE Photo Award 2021. Prečítajte si rozhovor s autorom o tom, čo pre výslednú fotografiu musel urobiť a ako vlastne vznikla.
Čo pre vás znamená cena CEWE Photo Award? Aký je to pocit, byť vo finále desiatich najlepších účastníkov, z ktorých sa potom určí hlavný víťaz?

Samozrejme úplne skvelý. Keď vám príde e-mail s informáciou o takomto umiestnení, nemôžete to najprv pochopiť. Aspoň u mňa to tak bolo. Až po niekoľkých hodinách som si pomaly uvedomil, aké skvelé umiestnenie som dosiahol, a že som vo finále. A vo finále som si ešte len uvedomil skutočnú veľkosť a dôležitosť súťaže. Prihlásených bolo toľko neuveriteľne dobrých fotografií. Takže si myslím, že to bolo veľké šťastie, že som sa dostal takto ďaleko.

Víťazná fotografia “Frozen Lighthouse”
Bolo pre vás tohtoročné súťažné motto “Our world is beautiful” tiež akousi inšpiráciou? Hľadáte a rád zachytávate, ako je na svete krásne? Alebo pre vás heslo znamená niečo úplne iné?

Heslo “Our world is beautiful” by sa dalo popísať ako motto mojej fotografie. Vedome sa snažím zachytiť krásu a jedinečnosť nášho sveta na fotkách. V krajinárskej fotografii to nie je nijak zvlášť ťažké, pretože naša krajina je jednoducho nádherná. Pre väčšinu fotografov krajiny je to pravdepodobne veľké šťastie a motivácia zároveň: zažiť tieto okamihy na vlastnej koži, vyfotografovať ich a nakoniec ich môcť ukázať ostatným.

Island
Ako vaša fotografia vznikla? Aká bola najväčšia výzva pri fotografovaní? A ako ste ju zvládli?

Myslím, že pri fotkách v ťažkých poveternostných podmienkach sú vždy momenty, ktoré nemožno naplánovať, a ktoré je potom nutné zvládnuť na mieste.

V prípade mojej fotografie to bol rozhodne ľad, ktorý bol skutočnou výzvou. Asi týždeň sme mali silnú a neustálu búrku zo severovýchodu s teplotami pod bodom mrazu. V dôsledku toho obrovské vlny zasiahli prístav aj maják v Sassnitz veľkou silou, a následne zamrzli, keď stekali dolu.

Čo som nevedel bolo, že nielen maják, ale aj celé mólo v prístave bolo pochované pod hrubou vrstvou ľadu. K majáku sa dostanete cez leto pešo asi za 15 minút. Ale v tomto ľadovom počasí mi to trvalo asi 40 minút, než som sa k nemu dostal. Druhý deň ráno, keď snímka vznikla, ma čakala ďalšia prekážka. Výzva tentokrát spočívala v tom, dostať sa k majáku aj za tmy.

Myslím si, že takéto situácie v krajinnej fotografií v zásade nie sú neobvyklé. Hodnota fotografie pre mňa nespočíva len v samotnom úspešnom obrázku, ale aj v krásnej a často vzrušujúcej ceste k nemu.

Ako prebiehalo fotenie, a aké vybavenie ste použili?

Bolo pre mňa dôležité fotiť pomedzi ľadové kamene, aby maják nebol príliš zakrytý. Fotografoval som  teleobjektívom Nikkor 70-200 f2,8 a fotoaparátom Nikon D850.

Prečo ste si vybrali práve túto scénu?

Na obrázku sa mi páči najmä pominuteľnosť a jedinečnosť okamihu. Bolo pôsobivé sledovať, aká nádherná ľadová socha sa z majáku vytvorila.

Lofoty, Nórsko
Ako dôležité je pre vás fotografovanie všeobecne? Akým spôsobom vás fotografia sprevádzala vo vašom doterajšom živote?

Fotografujem od detstva. Spočiatku na analógový, neskôr digitálny fotoaparát. Fotografovanie je pre mňa vyvážením hektického tempa a nedostatku času v našom modernom svete. Keď fotím, som úplne sám sebou.

CEWE je známe najmä vďaka fotoproduktom, ako napríklad CEWE FOTOKNIHA. Ako cenná je pre vás fotka, ktorú si môžete fyzicky ohmatať? A čo robíte s vlastnými fotkami?

Už som z ciest vyrobil pár fotokníh. Fotokniha vracia krásne spomienky späť do života.

Moje fotky sa dajú zakúpiť na rôznych online platformách. Myslím, že je veľmi pekné ocenenie fotografie a motívu, keď je vytlačená a zavesená na stene ako fotoobraz. Okamih, keď takýto obraz rozbalíte a prvýkrát sa na neho pozriete, je vždy neopísateľný. Aj doma máme samozrejme na stenách vytlačené niektoré moje fotky.

Pridať komentár