CEWE Fotolab blog

Nikon NIKKOR Z 40mm f/2 – predstavenie novinky

Spoločnosť Nikon uvádza na trh NIKKOR Z 40mm f/2, kompaktný a ľahký objektív kompatibilný s full-frame aj APS-C fotoaparátmi Nikon Z. Výrobca sľubuje vysokú obrazovú kvalitu, tiché zaostrovanie a pekný bokeh.
Nikon NIKKOR Z 40mm f/2. Hmotnosť len 170 gramov.

 

Súhrn hlavných vlastností

Svetelný štandardný objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou f/2: obrazový uhol 40 mm ohniskovej vzdialenosti na plnoformátových fotoaparátoch radu Z. Obrazový uhol 60 mm ohniskovej vzdialenosti na fotoaparátoch radu Z formátu DX.

Objektív je kompatibilný aj s DX fotoaparátmi radu Z, napríklad Z50.

 

Realistické podanie: objektív vykresľuje fotografie a videosekvencie s krásnymi detailmi, hĺbkou a farbami.

Umelecký bokeh: ostro zachytiť objekt s krásne, jemne rozostreným pozadím nebolo nikdy jednoduchšie.

Skvelý na detailné zábery: najkratšia zaostriteľná vzdialenosť iba 0,29 m. Ostrosť je vynikajúca dokonca aj pri snímaní zblízka.

Oficiálny MTF graf ostrosti objektívu.

 

Rýchle a nehlučné automatické zaostrovanie: vďaka mimoriadne tichému krokovému motoru a schopnosti bajonetu Nikon Z využiť viac svetla je zaostrovanie rýchle, presné – a nehlučné.

Stvorený pre videosekvencie: videosekvencie nebudú narúšať zvuky zaostrovania. Zmena uhla záberu pri zaostrovaní je dramaticky redukovaná, takže zaostrenie nemá viditeľný vplyv na obrazový uhol.

Vreckový: dostatočne malý na to, aby ste ho mohli nechať na fotoaparáte alebo vložiť vrecka kabátu. Hmotnosť objektívu je len 170 gramov.

Prispôsobiteľný: nehlučný ovládací krúžok môžete nastaviť na ovládanie zaostrovania, clony, korekcie expozície či citlivosti ISO.

Odolný: Aj keď nie je zaradený do prémiového radu S, je utesnený proti prachu a kvapkám vody.

Schéma utesnenia objektívu.

 

Špecifikácia
  • Bajonet: Nikon Z
  • Ohnisková dĺžka: 40 mm (ekvivalent 60 mm pri DX formáte)
  • Rozsah clony: f/2 – f/16
  • Optická konštrukcia: 6 prvkov v 4 skupinách (vrátane 2 asférických optických prvkov)
  • Clona: 9-lamelová s kruhovým otvorom
  • Zaostrovanie: automatické vnútorné, využívajúce tichý krokový motorček STM
  • Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť: 0,29 m
  • Maximálny reprodukčný pomer: 0,17x
  • Priemer filtra: 52 mm
  • Rozmery: 70 mm × 45,5 mm
  • Hmotnosť: približne 170 g
Optická sústava sa skladá z 6 prvkov v 4 skupinách, dva sú asférické.

 

Prečo 40 mm?

40 mm je pomerne neštandardné ohnisko, ani 35 mm, ani 50 mm. V poslednom čase je ale čoraz populárnejšie. Dôkazom je nedávne predstavenie objektívov 40 mm od rôznych výrobcov. U fotografov je 40 mm objektív obľúbený pre jeho prirodzené podanie perspektívy. Pri svetelnosti F2 môže byť takýto objektív, kompaktný, ľahký a nenápadný. Pre viacerých fotografov je náhradou základného 50 mm objektívu. Mierne odlišný výstup je aj príjemnou zmenou.  Pri použití na APS-C fotoaparáte je ekvivalentná ohnisková dĺžka 60 mm, čo už je portrétne ohnisko.

Nikon NIKKOR Z 40mm f/2.

 

Využitie

Objektív takýchto parametrov nájde využitie vo fotografii aj videu. Má prirodzené podanie perspektívy, ako 50 mm základný objektív, ale je mierne širokouhlejší. Hodí sa pre fotografovanie portrétov v interiéry a tam, kde fotograf potrebuje zachytiť časť pozadia. Tieto vlastnosti ocenia aj vlogeri. Svetelnosť F2 je len nepatrne horšia ako bežnejšia svetelnosť F1,8. Objektív ale môže byť kompaktnejší a ľahší, pritom stále vhodný aj pre snímanie za horších svetelných podmienok. Spolu s 9-lamelovou kruhovou clonou, umožňuje dobrá svetelnosť rozostriť pozadie a získať pekný bokeh. Objektív je vhodný aj na snímanie zátiší, detailov s malou hĺbkou ostrosti a všade tam, kde sa uplatní jeho uhol záberu. Napríklad aj pri fotografovaní krajiny a architektúry.

Na záver

Cena objektívu je stanovená na 279€, čo z neho robí najdostupnejší plnoformátový Z-kový objektív. Určite sa rýchlo stane obľúbeným základným objektívom pre majiteľov FX fotoaparátov radu Z a aj dostupným portrétnym objektívom pre majiteľov fotoaparátov Z50 a Z fc s APS-C snímačom. Kompaktné rozmery a nízka hmotnosť ho predurčujú na úlohu každodenného spoločníka.

V článku sú použité informácie a obrázky od spoločnosti Nikon.

Pridať komentár