CEWE Fotolab blog

Vianoce vo svete

Vydajte sa s nami na cestu po svete a prečítajte si, ako rozlične sa slávia Vianoce vo svete.

Vedeli ste, že práve na Vianočných ostrovoch sa Vianoce neoslavujú? Je to preto, že tam nežijú takmer žiadni kresťania – napokon, toto meno ostrovy dostali len preto, že ich objavili na Vianoce. A to je len jedno z mnohých prekvapení, na ktoré sme narazili pri našej vianočnej ceste po svete. Napriek všetkým rozdielom dve tradície nájdeme všade.

Rodiny sa stretávajú, väčšinou preto, aby veľa jedli: či už pri vianočnej husi ako v Nemecku, alebo pri Julbord vo Švédsku, obrovskom bufete, kde sa tradične servíruje až 60 rozličných jedál.

Na Vianoce si chcú všetci navzájom robiť radosť darčekmi – v neposlednom rade najmä deťom, ktoré sa už nemôžu dočkať nádielky darčekov.

Našu cestu začíname v Amerike

Tu sa oslavuje vo väčšom a s trochu väčším množstvom svetiel ako vo zvyšku sveta. Pre väčšinu Američanov jednoducho k sviatkom patria mohutný vianočný stromček a nespočetné svietiace reťaze. Daniela, lekárka z Bostonu, zbiera nápady na darčeky počas celého roka: hračka alebo super skateboard pre deti, nový tablet pre manžela a mnoho ďalších malých aj väčších darov, z ktorých by sa jej rodina tiež mohla tešiť.

Keďže „Christmas Shopping“ sa začína už v novembri, zostáva jej dosť času na sliedenie po prenádherne vyzdobených nákupných centrách s kamarátkou. „Niektoré darčeky položím pod vianočný stromček už počas decembra. Vďaka tomu sa potom tešíme na ich rozbaľovanie,“ prezrádza. Večer 24. decembra deti prichystajú cookies, mlieko a kúsky cukru pre Santa Clausa a jeho sobov. Tí totiž prinesú v noci na 25. decembra zvyšné darčeky.

Čakanie na Troch kráľov

V Španielsku musia deti na obdarovanie čakať oveľa dlhšie: až do 6. januára, čiže do konca vianočného obdobia. „Niekoľko maličkostí si však dávame už predtým,“ prezrádza Paolo z pobrežného mestečka Nerja neďaleko mesta Almería. Rodina sa stretáva na Štedrý večer pri vianočnej večeri, jeho manželka prestrie stôl, na ktorom sú ryby a miestne špeciality. Ako zákusok sa podáva turrón, sladká hmota z mandlí, medu a vajíčok. Po večeri všetci spoločne hrajú „urnu osudu“. Je to nádoba plná drobných darčekov a sladkostí, ale aj nevýherných žrebov. Nikto však pritom nepríde skrátka, pretože každý si môže ťahať tak dlho, kým si so sebou nebude môcť niečo odniesť domov.

„Šťastní sme vtedy, keď žiaria oči našich detí,“ hovorí Paolo. Starý otec štyroch vnúčat si dobre spomína na to, ako v predvečer 5. januára chystal vodu a slamu pre ťavy Gašpara, Melichara a Baltazára. Nakoniec, aj v príbehu Vianoc Traja králi prinášajú dary. A na tie čakajú aj dnes jeho vnúčatá.

Medzi morkou a praskajúcimi cukríkmi

Na Britských ostrovoch sa na Štedrý večer nadievajú morky, s láskou sa zabaľujú darčeky a robia sa posledné úpravy na radostných farebných vianočných ozdobách – vrátane vianočných ponožiek, ktoré visia na krbe a ďalšiu noc ich darčekmi naplní „Father Christmas“. Christine z Londýna ozdobuje sviatočný stôl veľmi tradične pestrofarebne zabalenými „Christmas crackers“, čiže praskajúcimi bonbónmi. Po celej obývačke natiahla dlhú šnúru s veselými pohľadnicami ku „X-Mas“ od priateľov a známych. A čo si darujú ľudia v Anglicku?

„Darčekom by malo byť niečo veselé alebo osobné. Všetko potrebné si nakoniec každý kúpi sám,“ myslí si Christine. Nemusí to byť nevyhnutne nákladné, počíta sa nápad. „Pre nás je dôležité, že urobíme niečo dobré pre druhých. Preto zvykneme darovať polovicu nášho vianočného rozpočtu jednej charitatívnej organizácii.“ Na Druhý sviatok vianočný, v Anglicku nazývaný „Boxing Day“, spolu so svojím manželom Nialom navštevuje svojich rodičov. K najkrajším rodinným tradíciám patrí, že krásne zabalené darčeky sa rýchlo nerozbalia, ale každý musí hádať, čo sa asi skrýva pod farebným papierom.

Darčeky s osobnosťou

Pre mnohých ľudí je najkrajším darčekom vlastnoručný výrobok. Aj pre Katharinu z Norimbergu, mesta, v ktorom sa konajú snáď najznámejšie vianočné trhy na svete. Miluje čulý zhon adventného obdobia s vareným vínom, koláčikmi, vianočnými figúrkami z čokolády a všetkým, čo k tomu patrí. A pokiaľ ide o darčeky, oceňuje niečo osobné. Niečo, čo prináša radosť alebo sa rozplýva na jazyku. Pre všetkých priateľov a známych pečie koláčiky a priloží k nim vlastnoručne vyrobenú kartičku s milým pozdravom.

V tejto tradícii medzitým svojím spôsobom pokračujú aj jej dospelé dcéry: „Predtým som rada obdarúvala niečím štrikovaným. Moje dcéry nevedia štrikovať,“ smeje sa. „Ale zato každý rok dostanem fotoknihu alebo kalendár!” V tých si potom spoločne listujú pod vianočným stromčekom, spomínajú na najkrajšie zážitky roka a tešia sa, že sa v tento výnimočný večer stretli. Veselé Vianoce!

Iný kraj, iný mrav

Vianoce sa oslavujú naozaj rôznorodo. V iných kútoch sveta sa dodržiavajú tieto zvyky a tradície:

Brazília: Jedličky sú v tomto podnebí vzácne, preto sa farebné svetielka vešajú na nespočetné palmy, banánovníky alebo umelé vianočné stromčeky. Na Štedrý deň sa rodina stretáva pri bohatej sviatočnej večeri s pečenou morkou. Darčeky sa rozdávajú až po polnoci a veľkým finále je senzačný ohňostroj.

Rusko: 31. decembra sa deti rady preobliekajú za snehové vločky, králiky alebo medvede a trikrát zavolajú na Deda Mráza. Ten prichádza na svojich saniach ťahaných koňmi priamo zo Severného pólu a prináša darčeky.

Island: Adventný kalendár, ktorý má len 13 dní? Pre deti u nás pred Vianocami nepredstaviteľné. Na Islande však každý deň od 12. do 24.12. prináša deťom „13 vianočných trolov z hôr“ malé darčeky. Podľa tradície sa darčeky dávajú do topánok postavených na rímse na kozube a každý trol zostáva vo forme malej figúrky na kozube stáť až do Vianoc.

Dánsko: Na Štedrý večer sa podáva ryžová kaša, v ktorej sa ukrýva mandľa. Kto ju nájde, bude mať v budúcom roku mimoriadnu porciu šťastia.

Ako slávite Vianoce vy? Máte vlastné tradície? V kľude nám dajte vedieť do komentáru.


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár