CEWE Fotolab blog

Tipy pre vašu dovolenkovú CEWE FOTOKNIHU

Leto úžasných dovoleniek je v plnom prúde a možno aj vy premýšľate, čo urobiť s množstvom krásnych fotografií z vysnívanej dovolenky alebo vydareného výletu. Bolo by naozaj škoda nechať ich zabudnuté v počítači či smartfóne. Vytvorte si CEWE FOTOKNIHU z najlepších záberov a vlastných textov a pri jej listovaní si aj v zime pripomeniete najkrajšie letné momenty. Ako na to vám poradíme v nasledujúcich tipoch:

Svoju vlastnú CEWE FOTOKNIHU si vytvoríte celkom sami pomocou objednávkového softvéru, ktorý si stiahnete bezplatne na našej webovej stránke FOTOLAB alebo CEWE. Softvér je dostupný pre Window, Mac aj Linux a jeho používanie je jednoduché a intuitívne.

Po nainštalovaní softvéru sa môžete pustiť do tvorenia. Po kliknutí na ponuku CEWE FOTOKNIHY si najprv vyberiete jeden z 9 formátov. Pri výbere formátu je dobré sa orientovať podľa prevažujúceho  formátu fotografií, ktoré budete do fotoknihy umiestňovať. Pre fotografie na šírku je vhodný panoramatický formát. Preto odporúčame pred začatím tvorby urobiť si výber tých najlepších záberov. Uľahčí a urýchli vám to ďalšiu prácu.

Pri tvorbe fotoknihy sa môžete rozhodnúť, či využijete pomoc Asistenta, ktorý vytvorí návrh fotoknihy za vás alebo sa pustíte do samostatného tvorenia. Ak sa rozhodnete vytvoriť si vlastný návrh podľa vašich predstáv, môžete pritom využiť množstvo kreatívnych nástrojov, ktoré softvér ponúka.

VKLADANIE FOTOGRAFIÍ

Umiestňovanie fotografií na stránky fotoknihy je veľmi jednoduché. Proste ich pretiahnete myškou na pracovnú plochu a hotovo. Fotografie môžete ďalej upravovať: zmenšovať, zväčšovať či otáčať. Ak máte radi pravidelné línie, môžete si vybrať z ponuky rôznych usporiadaní prednastavených v softvéri. V prípade, že si nie ste istí kvalitou fotografií napr. zo smartfónu, stačí kliknúť na ikonku smajlíka v hornom menu a softvér sám vyhodnotí, či je fotografia v dobrom rozlíšení pre tlač (zelený smajlík znamená dobrú kvalitu, žltý dostačujúcu a červený nevyhovujúcu kvalitu).

POZADIA

V ponuke softvéru nájdete množstvo pozadí, ktoré sú prehľadne rozdelené podľa tém. V prípade dovolenkovej fotoknihy sú najvhodnejšie kategórie Dovolenka a Letná dovolenka. Prípadne môžete na pozadie umiestniť niektorú z vašich vydarených fotografií.

KLIPARTY / OBRÁZKY

Pre dozdobenie a ozvláštnenie vašich strán môžete použiť aj malé ilustrácie/kliparty, ktoré sú takisto tematicky rozdelené. Obrázky dodajú fotoknihe hravosť a osvieženie, ktoré k letnému dizajnu jednoducho patrí.

TEXTY

Do fotoknihy môžete vkladať aj vlastné texty, ktoré vám aj po rokoch pripomenú úsmevné príhody a miesta, ktoré ste navštívili. Vybrať si môžete z mnohých typov a farieb písma. Veľkosť písmen odporúčame prispôsobiť formátu fotoknihy.

VKLADANIE VIDEA

Zažili ste niečo výnimočné a stihli ste to natočiť na váš smartfón? Neváhajte a vložte video do vašej fotoknihy. Pomocou QR kódu si ho môžete kedykoľvek pozrieť alebo ukázať priateľom a rodine. Video vložíte rovnakým spôsobom ako fotografie – pretiahnutím na vybranú stránku fotoknihy.

VKLADANIE MAPY

Pre cestovateľov softvér ponúka možnosť vložiť do fotoknihy mapu, ktorá zdokumentuje plán cesty a miesta, ktoré ste navštívili. Je to výborný spôsob, ako nezabudnúť ani na jeden cieľ z vašich potuliek.

Stačí len kliknúť na „Webové nástroje“ v hornom menu objednávkového softvéru a následne „Vložiť novú mapu“. Zadajte hľadanú lokalitu a vložte výsek mapy priamo na vašu stránku. Ak chcete na mape vyznačiť aj trasu, musíte ísť na to inak: pravým tlačidlom vašej myši kliknite na pracovné pole a cez „Nová mapa s trasou“ vyhľadajte na vašom počítači želané GPS dáta. Na vloženej mape sa zobrazia vami zadané miesta a už si len stačí vybrať, akou farbou chcete mať trasu vyznačenú. Stlačením „Prevziať“ sa vám trasa automaticky zobrazí na vašej mape.

Nezabudnite, tvorenie je zábava a máte na to toľko času, koľko potrebujete. Návrh fotoknihy si priebežne ukladajte a môžete sa k nemu kedykoľvek vrátiť. Na spracovanie ju odošlete až vtedy, keď budete s výsledkom na 100% spokojní.

Ak máte záujem o viac informácií o tvorbe CEWE FOTOKNIHY a funkciách objednávkového softvéru, nájdete ich v prehľadnom manuáli, ktorý si môžete stiahnuť tu vo formáte pdf. V tlačenej podobe ho získate bezplatne v našich predajniach FOTOLAB.

Pre vlastnú tvorbu fotoknihy sa môžete inšpirovať aj ukážkami fotokníh, ktoré vytvoriIi naši zákazníci. Navyše s ňou môžete vyhrať, ak ju prihlásite do súťaže CEWE FOTOKNIHA ROKA,  v ktorej sa hrá o množstvo hodnotných cien.

Oľga Kleinová

Fotografia je úžasný fenomén, ktorý ma sprevádza v práci aj mimo nej. Baví ma zachytávať príbeh našej rodiny, výnimočné aj bežné momenty, ktoré spolu zažívame. Ako marketingový manažér spoločnosti CEWE sa snažím inšpirovať a prinášať nové možnosti pre kreatívne spracovanie fotografií.

Pridať komentár