CEWE Fotolab blog

Tipy na krásne fotografie z dovolenky

Mnohí z nás po príchode z dovolenky hrdo ukazujú svojej rodine a známym fotografie tých najlepších momentov. Ak im však začneme ukazovať obrovské množstvo fotografií, za krátky čas ich to prestáva baviť. Aby ste sa vyhli podobným situáciám, zostavili sme pre vás pár zaujímavých tipov na fotografovanie počas dovolenky.

Nezabudnite na fotoaparát

Neschovávajte fotoaparát alebo mobil vo svojom kufri či na izbe. Noste ho v kabelke, taške, jednoducho blízko pri sebe, aby ste mohli zachytiť všetky krásne okamihy.

Nabíjajte

Nezabudnite na nabíjačku prípadne adaptér v prípade, že cestujete do Anglicka či Spojených štátov amerických. Predtým, než sa vydáte na celodenný výlet, nabite si batériu fotoaparátu, aby ste nepremeškali tie najlepšie momenty.

Nezabúdajte na zálohu

Fotografie sa ľahko stratia a mnohé z nich sú nenahraditeľné. Z tohto dôvodu nezabúdajte na zálohu a v prípade potreby si ukladajte nafotené zábery do počítača alebo využite rôzne verzie cloudových úložísk ako napr. Google Drive alebo Dropbox.

Plánujte! Avšak nezabudnite byť spontánni

Počas svojho pobytu či výletu využívajte každú minútu naplno. Pred návštevou známeho miesta alebo pamiatky je najlepšie zistiť si vopred otváracie hodiny, ceny vstupeniek a informáciu, kedy je najvhodnejší čas na návštevu. Niekedy sa možnosti na najlepšie fotografie objavia vo chvíli, keď to najmenej čakáte, a preto sa uistite, že máte fotoaparát či telefón vo svojej blízkosti a pripravený pre neočakávané momenty.

Nastavte si hodinky

Vstaňte skoro ráno a vyhnite sa obrovskému množstvu turistov na najznámejších miestach. Pri fotografovaní to platí dvojnásobne. Prírodné svetlo je najlepšie hodinu po východe slnka a hodinu pred západom. Nielenže vaše fotografie nebudú preplnené turistami, ale budú vyzerať aj omnoho krajšie. Viac informácií o najlepšom svetle nájdete v našom článku Cestovateľská fotografia.

Vyhnite sa turistickým miestam

Najlepšia cesta, ako sa im vyhnúť, či zachytiť ich na fotografiách v čo najmenšom počte, je ísť na miesta, kde jednoducho nie sú. Fotografie, ktoré sú fotené mimo turistických atrakcií nesú v sebe väčšiu autenticitu daného miesta či krajiny.

Nájdite inú perspektívu

Pozrite sa na veci z iného uhla pohľadu. Prejdite sa na vyššie miesta, aby ste získali nové možnosti záberov alebo si len čupnite, aby ste videli veci z detskej perspektívy. Prípadne môžete skúsiť podvodnú fotografiu v bazéne alebo priamo na pláži.

Sústreďte sa na detaily

Jedinečná dlažba, krásne mušle či farebné steny môžu vytvoriť nádherné pozadie vo fotoknihe. Preto nezabúdajte na detaily a zachytávajte všetko, čo zaujme vaše oko.

Zabudnite na blesk v interiéri, avšak používajte ho v exteriéri

Nechajte vyniknúť a pôsobiť prirodzené svetlo v miestnostiach, aby ste sa vyhli ostrému a silnému svetlu z blesku. Používanie blesku v exteriéri počas svetlého dňa môže priniesť nádherný kontrast a eliminovať ostré svetlo. Vyskúšajte blesk na fotografiách, aby ste videli rozdiel.

Nepoužívajte farebné filtre

Instagram je úžasná sieť na zdieľanie fotografií a používanie veľkého množstva filtrov. Slnečné dni sú však perfektným dôvodom, prečo filtre nepoužiť. Nechajte prírodnú krásu, nech dotvorí peknú fotografiu za vás.

Zachytávajte momenty, nie strohé pózy

Namiesto toho, aby ste nútili priateľov či rodinu do neprirodzených póz, zachytávajte okamihy ako si užívajú dovolenku alebo výlety. Stále máte možnosť vymazania fotografií, ktoré sa nevydaria. Preto sa nebojte a neustále foťte.

Z času na čas fotoaparát odložte

Nezabúdajte, že ste na dovolenke! Preto jednoducho odložte fotoaparát a utekajte si zaplávať, či len tak oddychovať pri knihe. Po náročnom fotení si to určite zaslúžite!


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár