CEWE Fotolab blog

Foto potulky Košicami

Každý z nás si rád odfotí niečo zaujímavé, nezvyčajné a oku lahodiace počas návštevy miest. V krásnom a zaujímavom „hlavnom“ meste východu, Košiciach, si určite príde na svoje nadšenec architektúry, street art fotografie, milovník prírody, kultúry, športu, ako aj vyhľadávač kuriozít a zaujímavostí. Ja osobne sa radím skôr k street art fotografom, aj keď len na amatérskej úrovni.

Na Košiciach sa mi páči práve to, že si tu každý nájde to svoje. Z architektúry by som dal do pozornosti dominantu mesta, Dóm svätej Alžbety, nachádzajúcu sa priamo v strede hlavnej ulice. Či už sa rozhodnete vyfotiť si túto krásnu a impozantnú stavbu zvonku alebo zvnútra, určite sa od nej nebudete vedieť odtrhnúť. Párkrát som to už skúšal, no vždy, keď som v meste, tak si ju vyfotím. Dokonca je možné navštíviť Žigmundovu vežu, ktorá je súčasťou chrámu, a tak máte možnosť pozrieť a vyfotografovať si mesto z vtáčej perspektívy. Úžasne vyzerá dóm po zotmení, kedy je nádherne osvetlený.

Hneď vedľa chrámu sa nachádza spievajúca fontána, ktorá ponúka možnosť vyskúšať si fotografovanie vody v pohybe. Košice ponúkajú mnoho ďalších zaujímavých stavieb, medzi ktoré radíme Štátne divadlo Košice, Kostol sv. Michala, ako aj historické budovy so zaujímavými reliéfmi a maľbami priamo na priečelí.

Z modernej architektúry stojí za zmienku Kulturpark, ktorý vznikol na mieste starých kasární ako projekt Európskeho mesta kultúry, ktorým boli Košice v roku 2013. Zaujímavá architektúra ponúka možnosť fotenia portrétov. Stretávajú sa tam aj mladí nadšenci skejtovania, ktorí predstavujú vhodný objekt na precvičovanie fotiek v pohybe.

Každoročne sa v Košiciach organizuje veľkolepá akcia pod názvom Biela noc, počas ktorej máte možnosť fotenia či už vo dne alebo v noci. Okrem toho máte počas celej akcie možnosť zachytiť fotoaparátom pohyb a oheň. Ďalšou zo skvelých akcií v meste je aj Rušňoparáda, prehliadka vlakov a všetkého, čo s tým súvisí.

Keď som sa zažral do street fotografie, začal som v Košiciach podrobnejšie skúmať svet okolo seba. Nachádzal som stále viac a viac zaujímavých miest, ktoré stáli za odfotenie. Mnohí označujú grafity za vandalstvo, avšak talent autora grafity a jeho umiestnenie poskytujú fotografom jedinečnú možnosť na zaujímavé fotografie. Niežeby som chodil po večeroch ulicami mesta a čmáral po stenách, ale pre mňa, amatérskeho fotografa, grafity ponúkajú možnosť hry s nastaveniami fotoaparátu pri fotení tohto umeleckého žánru.

Nadšenci športu majú možnosť vyblázniť sa s fotoaparátom priamo v centre mesta. Najznámejším podujatím je Medzinárodný maratón mieru. Množstvo bežcov, fanúšikov a dobré počasie sú zárukou skvelých záberov. Podobných, o niečo menších akcií, sa počas roka vystrieda niekoľko, a preto si myslím, že si milovníci športovej fotografie si prídu na svoje.

Priaznivcov prírody a krajinkárskej fotografie určite poteší možnosť vybehnúť za mesto. Človek sa za pár minút ocitne nad Košicami a fotografovaniu scenérie nič nebráni. Z najznámejších lokalít spomeniem Bankov, Jahodnú, mestskú zoo. Ak chcete mať výhľad na všetky svetové strany, určite by ste mali navštíviť vyhliadkovú vežu Hradná. Pri dobrom počasí sa vám naskytne nádherný pohľad na celé mesto. V okolí veže sa nachádzajú pozostatky hradu vsadené do krásnej scenérie prírody.

Ak by ste mali chuť na krátky výlet mimo Košíc, odporúčam navštíviť 37 km vzdialený hrad Füzér nachádzajúci sa u našich maďarských susedov. Menšia prechádzka spojená s návštevou hradu určite stojí za vytvorenie si nezabudnuteľných fotografií.

Či už ste nadšencom architektúry, mestskej fotografie, športu alebo umenia, Košice ponúkajú nespočetne veľa možností pre fotografovanie. Pri potulkách mestom majte oči otvorené a fotoaparáty pripravené. Nikdy neviete, kedy vám niečo zaujímavé padne do oka a vy budete mať možnosť vyfotiť si jedinečný záber.


Peter Brejda

Kombinácia čiernobielej a reportážnej fotografie je pre mňa tou najkrajšou fotografiou. Milujem fotenie na kinofilm. Mám rád humor, smiech a hokej je pre mňa celoživotná láska :-)

Pridať komentár