CEWE Fotolab blog

Tipy pre fotenie autoportrétov

Chcete začať fotiť vlastné portréty? Uvažujete nad tým, ako vyzerať najlepšie a vyjadriť svoju osobnosť? S našimi jednoduchými tipmi a nápadmi môžete z fotenia urobiť kreatívny proces, ktorý sa vám bude páčiť. Či už potrebujete jednoduchý záber na preukaz či medzinárodný vodičák, fotku na herecké portfólio alebo umelecký záber, pomôžeme vám získať dokonalý záber.
Čítajte ďalej, aby ste sa naučili, ako budete mať vlastné portréty, ktoré budete milovať.

Nastavenie autoportrétu

Ak chcete získať čo najlepší výsledok, budete chcieť mať tie najlepšie nastavenia. Existuje niekoľko kľúčových nastavení, ktoré vám umožnia oveľa jednoduchšie fotografovanie autoportrétov, ako aj niektoré základné kompozície a svetelné faktory, ktoré musíte pri fotení zvážiť. Pozrite sa na naše top tipy, ktoré je potrebné mať na pamäti pri nastavovaní svojho fotenia:

Fotoaparát: Nezáleží na tom, aký fotoaparát používate. Majte na pamäti, že môžete mať väčšiu kontrolu nad výsledkom, ak máte o niečo pokročilejší fotoaparát ako napríklad digitálnu zrkadlovku.

Statív: Statív s nastaviteľnými nohami je jedinečný spôsob ako dosiahnuť ideálnu kompozíciu pre fotografiu bez akýchkoľvek nerovných úrovní.

autoportrét, CEWE

Diaľkové ovládanie: S diaľkovým ovládaním môžete ušetriť na čase a úsilí, čo znamená, že môžete naďalej hľadať to najlepšie. Uistite sa, že ruka, ktorú používate pre diaľkové ovládanie, je mimo záberu! Bezdrôtové diaľkové ovládanie pre spúšť z diaľky, nájdete aj na našom eshope.

Rozloženie: Premýšľajte o tom, či chcete počas fotenia stáť alebo sedieť, pretože budete potrebovať stoličku. Ak sa snažíte o fotografiu z blízka je dobré niekde sedieť pretože väčšina statívov nebude dostatočne vysoká.

Osvetlenie: Prirodzené osvetlenie alebo umelé?  Keď fotíte autoportrét vo interiéri môžete využiť prenosné softboxové osvetlenie. Alebo sa môžete spoľahnúť na slnečné svetlo. Odporúčame otestovať niekoľko záberov, aby ste dosiahli atmosféru, o ktorú sa usilujete.

Ako fotiť jednoduché autoportréty

Ak chcete vytvoriť jednoduchý autoportrét, napríklad fotografiu pasu, je dôležité zvážiť nasledujúce skutočnosti:

Pozadie: Ak chcete vytvoriť klasický autoportrét, cieľom fotografie je mať jasný obraz vašej tváre s malým rozptyľovaním. Uistite sa, že máte jasné, svetlé pozadie, aby bolo zaostrenie na tvári.

Nastavenia fotoaparátu: Uistite sa či nemáte tvár príliš preexponová alebo podexponovaná, pretože by to mohlo skresliť výslednú fotografiu. Z tohto dôvodu budete musieť upraviť nastavenia ISO. Skúste ich nastaviť na najnižšie čísla, ktoré máte v danom svetle k dispozícii. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, odporúčame ho nastaviť na 100 v slnečných podmienkach a 200 v oblačnom počasí.

Osvetlenie: Ak chcete zaručiť dokonalý záber, zvážte ako môže osvetlenie ovplyvniť vašu fotografiu. Nájdite optimálny denný čas, keď je váš dom naplnený prirodzeným svetlom pre skvelé výsledky. Ak ste časovo obmedzení, stojí za to investovať do niektorých osvetľovacích zariadení, ako sú softboxy alebo LED svetlá.

Tipy pre fotenie autoportrétov v exteriéri

Fotenie autoportrétov vonku láka na využitie rôznych tvorivých príležitosti. Tu sú niektoré tipy, ktoré môžete použiť na vytvorenie svojho autoportrétu:

Počasie: Akú náladu chcete dosiahnuť? Ak svieti slnko, môžete vytvoriť optimálny a priateľský autoportrét. Prší? Využite to čo najviac. Zamračené, zatiahnuté počasie vytvára lichotivé náladové osvetlenie, ktoré by mohlo vytvoriť dokonalú atmosféru.

Načasovanie: Čas, kedy sa rozhodnete pre svoj vlastný portrét, má veľký vplyv na výsledný obraz. Napríklad pri fotografovaní  autoportrétov je dobré fotografovať, keď je slnko nízko na oblohe (inak známe ako zlatá hodina). Je to preto, že tiene sú mäkšie a uhly sú lichotivé.

portrét,CEWE, fotenie

Pozadie: Či už žijete v oblasti s veľkým množstvom kopcov alebo v mestskej džungli, môžete využiť toto prostredie na vytvorenie zaujímavého pozadia pre svoj autoportrét. Ak napríklad žijete v meste, prečo nevyužiť okolité neónové osvetlenie ako rozmazané pozadie? Alebo ak žijete mimo mesta využite pre zemitú/prírodnú tému využite lesy, polia alebo národné parky v okolí.

Kreatívne fotografovanie autoportrétov

Ak hľadáte spôsob ako byť kreatívny s autoportrétom, máme skvelé nápady, ako začať.

Rekvizity: Chcete, aby vaša osobnosť bola viditeľná vo vašom portréte? Skúste pridať nejaké rekvizity! Premýšľajte o niektorých objektoch, ktoré vám pomôžu definovať vás, ako osobu. Napríklad, ak ste dobrý v určitom športe, odfoťte sa so športovým vybavením.

selfportrait, CEWE

Filtre: Ak budete postupovať pri fotení podľa našich všeobecných tipov, môžete fotografie neskôr kreatívne upravovať. Pre elegantný pocit, skúste čiernobiely filter ako mali klasické hollywoodské filmové hviezdy. Ak máte chuť na vintage grunge vzhľad, skúste zosilniť nastavenia kontrastu a pridať zelený tón do obrazu.

Osvetlenie: Prečo si nehrať s osvetlením? Vytvorte na vašej tvári dramatické tiene pre jedinečný autoportrét. Ľahko si môžete vytvoriť tvarovače svetla s kúskami kárt pre nepriehľadné tiene alebo sa pohrať s ľahkou tkaninou ako čipka na vytvorenie jemnejšieho tieňa na tvári.

cewe, portrét, fotenie

Expozícia: Ak chcete vytvoriť éterický obraz, skúste dvojitú expozíciu. To dá vašej fotografii oveľa väčší vplyv – stačí odfotiť pár záberov a potom ich zlúčiť dohromady pomocou softvéru na úpravu fotografií.

Cítite sa inšpirovaný na foteniu autoportrétu? Tieto fotografie sú skvelým doplnkom vášho profesionálneho portfólia alebo webovej stránky. Pochváľte sa nám pomocou komentárov alebo priamo na Instagrame s použitým hashtagu #mojecewe či Facebooku.


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár