CEWE Fotolab blog
Lisabon fotovylet

Fotovýlet: Lisabon

Portugalsko a Mallorca boli minulý rok hitom medzi lacnými letenkami a destináciou pre mnohých cestovateľov. Či už je to Porto, Lisabon, Azory alebo juh Portugalska, neustále lákajú na návštevu.

Aktuálne sme sa rozhodli, že vám priblížime Lisabon, ktorý ponúka mnoho nádherných atrakcií hodných videnia a odfotenia. V prípade, že sa tam vyberiete, vám tento článok môže byť vzorom, čo vidieť a ak ste tam už boli, pochváľte sa svojimi fotkami alebo tipmi na fotenie v komentároch alebo na Instagrame. 🙂 Stačí ak nás tagnete na vašej fotke alebo využijete náš hashtag #mojecewe.

Lisabon, hlavné mesto Portugalska, sa nachádza na dvoch brehoch rieky Tagus, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu. Umiestnenie mesta a jeho blízkosť k pieskovým plážam vytvára ideálne miesto na výlet, počas ktorého budete mať možnosť dobre sa najesť, zaplávať si v oceáne, ale aj vidieť nádherné miesta a skúsiť surfovanie. Mnoho z nás má toto miesto na svojom zozname miest, kam plánuje raz ísť.

Lisabon fototip CEWE

Medzi najnavštevovanejšie miesta, ktoré nájdete v každom  zozname TOP 10 čo musíte vidieť patrí Tower de Belém – Veža v Beléme. Toto miesto je jedným  zo symbolov mesta a každý kto príde do Lisabonu túto vežu navštevuje. V minulosti bola poslednou budovou, ktorú moreplavci videli, keď odchádzali na ďaleké plavby a to prvé, čo videli, keď prichádzali. Turistov zaujme nielen históriou, ale aj vonkajškom, keďže je fotogenická.

 

Raňajky v Lisabone

Toto nie je typická pamiatka, či tip na fotenie, avšak aj tak určite stojí za zmienku. Len kúsok od Tower de Belén môžete v uličke pri Mosteiro dos Jeronimos  nájsť krásnu kaviarničku,  kde vyrábajú legendárne Pastéis de belém –  Pastel de Nada. Priamo v tejto pekárni/kaviarni môžete nahliadnuť do ich výroby, cítiť ich vôňu, ochutnať ich a hlavne si to všetko odfotiť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Taste of Lisbon. #lisbon #lisboa #dnescestujem #traveller #food #pasteldenata #portugal #tulavetopanky

Príspevok, ktorý zdieľa Sofia Kosova (@sofia_kosa),

Stále ostávame vo štvrti Belém, kde máte mnoho miest na fotenie a túlanie. Atraktívne miesto na fotenie je Mosteiro dos Jeronimos, pamiatka zapísaná do zoznamu UNESCO.

 

V exteriéri nájdete nádhernú výzdobu stĺpov, stien, množstvo malieb a príjemný pokoj. Najnavštevovanejšie miesto je sarkofág moreplavca Vasca de Gamu, ktorý objavil lodnú trasu do Indie. Ak budete mať chuť určite navštívte botanickú záhradu, vedľa  kláštora Mosteiro dos Jeronimos, ktorá v sebe ukrýva mnoho rastlín a krás, ktoré sa oplatí zachytiť fotoaparátom alebo telefónom.

Lisabon fotenie makro

Ak vás omrzí táto štvrť, určite sa vyberte do uličiek starého mesta. Stačí ak v Belemé nastúpite na električku, ktorá vás tam zavezie. Avšak ešte pred cestou do Starého mesta by ste nemali vynechať tržnicu Timeout market – miesto, kde sa stretávajú chute rôznych kuchýň. Jedinečná tržnica ponúka rôzne druhy kuchyne a mnoho priestoru na ochutnanie typických portugalských jedál, ale aj burgrov, či pizze.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

#lisboa

Príspevok, ktorý zdieľa Inge Neve (@inge_neve),

 

Len kúsok od tohto jedinečné stánku plného jedla môžete nájsť veľmi fotogenické miesto a zároveň najviac party miesto v Lisabone – Pink street, teda ružovú ulicu.

 

Ani sa nenazdáte a ste vo štvrti Bairro Alto, kde by ste nemali vynechať návštevu námestia Praça do Comércio odkiaľ sa pešo viete  prejsť po krásnych uličkách Lisabonu. Cítiť rôzne vône jedla z kaviarní a reštaurácií, či navštíviť jednu z ikon Lisabonu, železný výťah. Elevador de Santa Justa slúži na presun na vyvýšenú plošinu, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na mesto.

 

Ruch mesta, farebnosť domov v okolí očarí každého z vás. Ak sa budete túlať v uličkách mesta, nevynechajte návštevu obchodov s rybími konzervami, ktoré svojou farebnosťou pripomínajú obchod so sladkosťami.

Okrem rôznych vôni vám počas prechádzok mesta neunikne neutíchajúci zvuk žltých električiek, symbolov mesta Lisabon. Neváhajte do jednej nastúpiť a odviesť sa do úzkych uličiek štvrti Alfama. Farebné domčeky, úzke uličky, a nečakané zákutia vám táto štvrť ponúkne na počkanie.

Lisabon CEWE

Ak vás omrzí mesto a budete mať chuť vidieť niečo iné ako úzke uličky mesta, stačí ak nastúpite na jeden z vlakov a odveziete sa do blízkeho okolia mesta Lisabon a navštívite krásne pláže. Za zmienku určite stojí Cascais či Estorilla.

plaž more lisabon CEE

Lisabon vás očarí svojou atmosférou, výhodnou polohou či výbornou kuchyňou. Je to mesto, kde si nájde každý to svoje. Ak stále váhate či tam ísť. My hovoríme určite ÁNO!

Náš tip!

Po úžasnom výlete si uchovajte spomienky na toto úžasne miesto v CEWE FOTOKNIHE, ako sme to spravili my.

CEWE FOTOKNIHA


Foto by @inge_neve

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Komentáre

  • Cascais a Estorilla určite nie sú okrajovými štvrťami Lisabonu a koláč spomínaný na začiatku článku sa volá paste de nata a nie pastel de nada.