CEWE Fotolab blog

Zažite Island

Island je síce drahá, ale zato krásna krajina. Precestovaný mám juh a juhovýchod a prinášam Vám pár tipov, čo navštíviť a zažiť na tomto kúzelnom ostrove v krátkom čase.

Golden Circle

Obľúbená 300 km trasa s krásnymi pamiatkami, ktorú zvládnete za krátky čas. Hlavný zlatý okruh tvorí Národný Park Thingvellir, gejzír Strokkur a Geysir a vodopád Gullfoss. Prejdete to za cca 6 hodín aj s prestávkami a fotením.

1. Národný Park Thingvellir

Hlavnou zaujímavosťou národného parku je, že sa od seba oddeľuje severo-americká a euro-ázijská tektonická doska (cca 2cm/rok) a je tu najstarší európsky parlament (r.930), ktorý založili Vikingovia.

oddeľovanie severo-americkej a euro-ázijskej tektonickej dosky (natáčalo sa tu Game of Thrones) 😉

najstarší európsky parlament

Fototip: hladinu vody viete využiť ako zrkadlenie objektu, ktorého fotíte a tým fotke pridáte iný pohľad na vec.

2. gejzír Strokkur a Geysir

Najznámejším gejzírom je islandský Geysir, podľa ktorého dostali názov všetky ostatné gejzíry na svete. Naposledy však bol aktívny až 20 rokov dozadu.

Naopak gejzír Strokkur je aktívny každých cca 5 – 8 minút a vystrekuje do výšky 25m. 

nečinný Geysir

gejzír Strokkur

Fototip: Pekný okamih nastáva, keď sa tvorí modrá bublina. Odporúčam mať lepší zoom a zachytíte naozaj zaujímavé fotky, možno až abstraktné 🙂 .

3. vodopád Gullfoss

Hlavný zlatý okruh uzatvára vodopád Gullfoss a ak vám vyjde slnečné počasie, máte istotu gýčovej dúhy nad ním. 

vodopád Gullfoss

lagúna Jökulsárlón

Ľadovcová lagúna Jökulsárlón je nádhernej modrej farby. Z ľadovca Breiðamerkurjökull sa odtrhávajú ľadové kry, ktoré sa zosúvajú do tejto lagúny a putujú smerom k oceánu. Na pláži máte potom možnosť vidieť tieto vyplavené vybrúsené priezračné ľadovce.

lagúna Jökulsárlón

Fototip: veľa fotografov čaká, kým im ľudia zmiznú zo záberu a potom si nafotí ,,čistú“ krajinu. Niekedy sa však oplatí zakomponovať do vašej fotky ľudí, pretože vám pridajú hĺbku a rozmer. 

panoráma lagúny Jökulsárlón

Fototip: nájdite si miesto, kde budete mať super výhľad a určite si vyskúšajte spraviť panorámu tejto kúzelnej lagúny.

vyplavené ľadovce

Dedinka Vík

Vík je malá dedinka s 300 obyvateľmi, plážami a presláveným čiernym pieskom. V diaľke vidno Reynisdrangar,  skalnaté ihly, ku ktorým sa viaže legenda: ,,Dvaja trollovia sa snažili vytiahnuť loď na breh, ale nestihli to počas noci a pri dennom svetle sa spolu s loďou premenili na kameň,,.

skamenelí trollovia – Reynisdrangar

Blízko dedinky Vík sa z opačnej strany hory Reynisfjall nachádza pláž s pekným výhľadom na jaskyňu Hálsanefshellir, ktorá je tvorená pravidelnými čadičovými stĺpmi.

jaskyňa Hálsanefshellir

Fototip: v tomto okolí je možné pozorovať vtáčie kolónie, hlavne Alku bielobradú (krajší český názov – papuchálky), a preto si tu prídu na svoje aj wildlife fotografi. 

Skógafoss

Známy vodopád, ktorý musíte navštíviť, je Skógafoss v dedinke Skógar, ktorý meria 62m a pohľad naň si viete vychutnať zhora aj zdola. 

vodopád Skógafoss

Fototip: farebné bundy vedia túto krajinu ešte viac spestriť 😉 

Seljalandsfoss

Vodopád Seljalandsfoss je výnimočný hlavne tým, že sa viete dostať až zaň. Určite preto odporúčam dobrú nepremokavú bundu alebo pršiplášť, pretože troche vody sa nevyhnete.

vodopád Seljalandsfoss

Fototip: ja som bohužiaľ nemal šedý filter (ND), a tak som nemohol dosiahnuť pekné rozmazanie vodopádov aj za denného svetla, čo by fotkám dodalo okúzľujúci efekt. Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si článok Použitie fotografických filtrov v praxi a následne pochopíte, prečo je potrebné, mať ich vo svojej fotovýbave.

Hlavné mesto Reykjavík

Podľa mňa stačí vidieť dve hlavné pamiatky, aby ste si mohli odškrtnúť Reykjavík zo zoznamu. Prvou je betónový kostol Hallgrímskirkja z čadičových stĺpov a druhou pamiatkou je populárna vikingská loď Solfar

kostol Hallgrímskirkja

Fototip: aj originálna póza vie ozvláštniť fotku 😀 

vikingská loď

Fototip: chcete mať foťák, s ktorým budete cestovať naľahko a fotiť pekné fotky ako zo zrkadlovky, prečítajte si tiež článok Ako vybrať foťák, a zároveň cestovať naľahko.

Island je pre mňa jednoznačne jedna z TOP krajín, ktoré som doteraz navštívil. Jeho úžasná príroda vás nenechá odísť bez toho, aby ste aspoň raz nepovedali slovíčko ,,wau“. Keďže je Island veľmi fotogenický, škaredé fotky si odtiaľto donesie len málokto.


 

Lukáš Podracký

Milujem cestovanie a fotografovanie. Bez fotoaparátu ma na výlete, turistike nestretneš. Fotkou sa viem vrátiť v čase a pripomenúť si zážitky. Rád poradím, nájdeš ma vo Fotolab Žilina.

„Hovorí sa, že svet je ako kniha a tí, čo necestujú, akoby čítali tú istú stránku dookola“.

Pridať komentár