CEWE Fotolab blog

Tipy na jarné fotenie kvetov

Dni sa postupne predlžujú a príroda sa pomaličky prebúdza zo zimného spánku. Už onedlho budú lúky plné pestrofarebných kvetov, preto vám v spolupráci s fotografom Martinom Šúrikom prinášame zopár jarných tipov a trikov, ako fotografovať a dosiahnuť výsledky po akých túžite.
Plánujte

Kvety sú na jar všade okolo nás. Fotiť môžete v predzáhradke, v mestskom parku, na lúke, či v lese. Vhodné je, ak si lokalitu vopred obzriete, zistíte o koľkej vychádza a zapadá slnko, a ktorým smerom svieti. Osobitnú pozornosť venujte pozadiu, ktoré by malo byť čo najjednoduchšie, aby neodvádzalo pozornosť od hlavného objektu. Na miesto fotenia príďte v dostatočnom časovom predstihu, aby ste mali čas nájsť tú najvhodnejšiu kompozíciu.

Šafrany fotené pri obci Valaská. Lúky boli obsypané kvetmi, stačilo si len vybrať…

 

Vstavač trojzubý v lesoch nad Banskou Bystricou. Výsledná fotografia je zložená z 3 fotografií metódou focus stacking.

 

Vlčie maky je možné nájsť kdekoľvek popri ceste ale najviac vyniknú, keď ich je plná lúka.

 

Poniklec patrí určite k najkrajším a najfotogenickejším jarným kvetom.
Nebojte sa zašpiniť

Kvety najviac vyniknú, keď ich budete fotografovať vo výške, v ktorej rastú. Skúste si kľaknúť alebo ľahnúť do trávy a otvoria sa pred vami úplne nové pohľady. Na jar zvykne byť zem ešte chladná a vlhká, ideálne je pribaliť si deku alebo igelit.

Korunkovka strakatá rastie v močiaristých lúkach, odfotiť ju bez zamočenia niekedy nie je možné.

 

Hmyzovník muchovitý, nenápadná cca 15cm vysoká orchidea. Pri fotení som si musel ľahnúť na kamennú cestu. Vyrušili ma dvaja jazdci na koňoch, ktorí si mysleli, že potrebujem zdravotnú pomoc 🙂
Využite svetlo

Využite naplno zlatú hodinku, keď je svetlo „mäkké a teplé“. Nebojte sa fotografovať aj v protisvetle, kedy dokážu vyniknúť obrysy nielen kvetov, ale aj zvyšných častí rastliny. Ak používate staré manuálne objektívy, môžete kreatívne využiť rôzne optické chyby týchto objektívov vo svoj prospech a ozvláštniť tak výslednú fotografiu. V prípade, ak je už fotografovaný objekt v tieni, využite fakt, že pozadie je ešte pekne osvetlené. Krík alebo vodná plocha v pozadí, na ktorú dopadajú posledné zvyšky svetla vytvorí nádherný bokeh.

Veternica iskerníkovitá fotená pri západe slnka starým manuálnym objektívom Pancolar. Objektív v protisvetle vytvára tzv. „ohnivý kruh“

 

Silueta Snežienky jarnej fotenej v Banskej Bystrici. Pozadie rozžiarilo svetlo dopadajúce na protiľahlý panelák.

 

Poniklec fotený v protisvetle vďaka čomu sa jeho typické chĺpky krásne rozžiarili.

 

Vstavač bledý na hranici lesa. Bokeh na pozadí vytvorilo protisvetlo dopadajúce cez listy stromov.
Experimentujte

Pri fotení využite teleobjektív. Nemusíte mať čistý výhľad na fotografovaný objekt, práve naopak, kus trávy a iné kvety v popredí dodajú výslednej fotografii zaujímavosť. Ak sa Vám nechce vstávať skoro ráno, keď je ešte na kvetoch rosa, môžete použiť rozprašovač a dosiahnuť tak svieži efekt s kvapkami rosy na lupeňoch kvetov, alebo efekt jarného dažďa na pozadí.

Poniklec v „jarnom daždi“, ktorý bol vytvorený rozprašovačom.

 

Vstavač purpurový fotený cez teleobjektív. Tráva a listy stromov vytvorili jednoliate pozadie, čím vynikol kvet vstavača.

 

Buďte vytrvalí

Nedajte sa odradiť prípadnými prvotnými neúspechmi a skúšajte rôzne kompozície, nastavenia a hrajte sa s atmosférou výslednej fotografie. Jar je hlavne o farbách, ale pri spracovaní fotografií môžete vyskúšať aj prevod do čiernobielej fotografie. Otvorí sa pred vami ďalší rozmer fotografovania kvetov.

Snežienka jarná fotená na sídlisku. Bočné svetlo ju rozsvietilo ako lampáš, čo kontrastuje s tmavým pozadím.

 

Martin Šúrik pochádza z Banskej Bystrice a fotografovaniu sa venuje od roku 2015. Zaujíma sa o fotografovanie krajiny, do ktorej sa snaží zakomponovať aj krásy rodného mesta. Okrem krajinárskej fotografie ho očarilo aj fotenie prírodných detailov, najmä kvetov. Kvôli fotografii často neváha vyraziť na miesto ešte za tmy a čakať na dobré svetlo aj niekoľko hodín. Ak vás zaujala Martinova tvorba, určite ho sledujte na jeho instagramovom profile.

Pridať komentár