CEWE Fotolab blog

Ako fotografovať jedlo: Tipy na „šťavnaté“ fotky

Fotenie jedla nie je celkom jednoduchá disciplína. Keďže si jedlo občas vyfotí snáď každý z nás, máme pre vás niekoľko tipov, ako sa dostať k ľúbivým výsledkom čo najľahšie. Či už fotíte mobilom alebo zrkadlovkou, pri fotení jedla je vhodné dodržať niekoľko zásad.
Food styling

Fotografovanie jedla ide ruka v ruke s food stylingom. Čím lepšie bude pripravený tanier a okolie vyzerať, tým docielite krajší výsledok. Ideálne samozrejme je, keď niekto urobí prípravu za vás. Pokiaľ sa však do tejto disciplíny púšťate sami, buďte trpezliví a držte sa základných rád:

  • V jednoduchosti je sila – Spomeňte si, ako vyzerajú pokrmy pripravené v dobrej reštaurácii. Na tanieri je dosť miesta a ingrediencie hrajú iba niekoľkými farbami. Profesionálni kuchári teda často, rovnako ako fotografi, pracujú s negatívnym priestorom (to je tá časť taniera, kde nič nie je) a jedlo tak môže lepšie vyniknúť.
  • Pracujte len s dokonale čerstvým jedlom – Pokiaľ sa chystáte fotiť šalát, ktorý stál hodinu na kuchynskej linke a je povädnutý a premočený, radšej ho zjedzte a fotením sa ani nezdržujte. Fotené jedlo musí byť čerstvé a práve pripravené. Sú určité pomôcky, ktorými je možné docieliť to, aby jedlo iba vyzeralo čerstvo. Toto ale necháme v rukách profesionálnych fotografov jedla, nám ide o rýchly a páčivý výsledok bez obštrukcií.
  • Myslite na detaily – Food styling a s ním spojené fotenie jedla je vlastne typ produktovej fotografie. A práve v produktovej fotografií platí to, že by ste najviac práce mali urobiť ešte predtým, než vôbec stlačíte spúšť. Nespoliehajte sa na kúzla grafických editorov, tie pomôžu v situáciách, keď na niečo zabudnete. Postrážte si čistotu taniera, odtlačky prstov na príboroch alebo skle. Po vyfotení skúšobnej fotografie sledujte aj nechcené odlesky spôsobené napríklad zle otočeným lístkom poľníka. Také odlesky môžu zbytočne ťahať oko diváka.
  • Upravte veľkosť porcií – Tento tip úzko súvisí s prvým menovaným. Na fotografii jedla nepotrebujete porciu, ktorá by uspokojila žalúdok haviera, ktorý sa práve vrátil z osemhodinovej smeny. Stačí málo, zladiť farby a uprednostniť to, čo je vo fotografii hlavným objektom. Nechcete fotiť šťavnatý steak utopený vedľa hory zemiakov.
  • Vrstvenie jedla – Niektorým pokrmom vyložene pristane, keď ich navrstvíte do výšky, u iných sa naopak nevyhnete istej „jednorozmernosti“, napríklad u polievok. Pamätajte, že pri food stylingu chcete ukázať všetky dôležité použité ingrediencie.

Kde a ako budete jedlo fotiť?

Najskôr si musíte ujasniť, či budete fotiť v reštaurácii, doma, v ateliéri alebo v úplne inom prostredí. Pokiaľ fotíte v reštaurácii za plnej prevádzky, obklopení hosťami, nebudete sa asi dlho prechádzať okolo ich stolov a hľadať ten najlepší uhol pre fotku jedla, ktoré vám práve doniesli pripravené na stôl. Okrem reštaurácie máte naopak veľa manévrovacieho priestoru a môžete si v podstate robiť „čo chcete“. Využite potenciál vašej techniky a kreatívneho prístupu na maximum. Môžete zapojiť svetlá, použiť odrazné dosky a atraktívne fotografické pozadia.

Fotenie jedla v reštaurácii

Pri bežnej návšteve reštaurácie môžete prekvapivo ľahko vyfotografovať veľmi kvalitné snímky. Pokiaľ sa jedná o fotky na Instagram alebo do recenzie podniku, vystačíte si pokojne aj s mobilným telefónom. Pracujte však rýchlo a rešpektujte okolie. Nechcete predsa, aby vám jedlo vychladlo 🙂

Foťte zhora

Pokiaľ ste si neobjednali lasagne alebo napríklad vysoký steak, ktorý vynikne hlavne pri fotení pod uhlom, skúste ako prvé fotenie zhora. Je to praktické hneď z dvoch dôvodov. Zvládnete to veľmi ľahko bez vzdialenia sa od stola a príprava priestoru je jednoduchšia, než keď chcete do fotografie zakomponovať rušné pozadie.

Foťte zhora

Hľadajte to „správne“ svetlo

Všetci sa zhodneme, že svetlo je základ. Pokiaľ je skvelé, niečím zaujímavé, máme takmer vyhrané. Pokiaľ je svetla málo alebo je nekvalitné, je všetko zložitejšie a so statívom do reštaurácie pravdepodobne nechodí nikto.

V ateliéri alebo s vhodnými pomôckami si dokážete vyrobiť vlastné svetlo. V reštaurácii však takéto vybavenie počas obeda nemáte. Pokiaľ to situácia umožňuje a fotografovanie jedla vás baví, snažte sa cez deň určite posadiť k oknu. Večer potom vyhľadajte lampu alebo luster, ktorý aspoň trochu prejasní fotený objekt. Vyhnite sa „bodovkám“, pri nich jedlo na fotke nevyzerá najlepšie.

Stretnete sa aj s tým, že budete bojovať so zmesou teplého a studeného svetla a teda aj s tzv. vyvážením bielej. Svetlo v reštauráciách je cez deň často zmesou prirodzeného a umelého svetla, kedy to z ulice je chladnejšie a zo žiarovky teplejšie. Je to vec, s ktorou bojujú všetky fotoaparáty aj mobilné telefóny. Tí skúsenejší to vyriešia fotením do formátu RAW a prác v grafickom editore, ale rovnako sa takto upravené fotky nevyrovnajú dobrému dennému svetlu z veľkého okna.

Denné svetlo z okna umiestnite jedlu „za chrbát“. Prednú časť prejasnite improvizovanou odrazovou doskou, napríklad z novín alebo jedálneho lístka a perfektná snímka je na svete.

 

Akú použiť ohniskovú vzdialenosť?

Pri fotení fotoaparátom sa hodí použiť ohnisko zhruba 50 mm. Poskytuje totiž prirodzenú perspektívu, ktorej nechýba dojem priestoru. Pri mobilných telefónoch je vhodné použiť teleobjektív. Má to však svoje “ale”, pretože nie všetky telefóny ním disponujú.

Druhým problémom je kvalita, ktorá býva oproti hlavnému širokouhlému fotoaparátu nižšia. Ten má mimochodom okolo 28 mm. Osvedčilo sa nám však použiť radšej širokouhlý objektív a fotografiu orezať. O to viac si však musíte strážiť pozadie.

Tip: Ak vyberáte objektív na fotenie jedla, mrknite na portrétne objektívy. Na oba tieto žánre sa totiž najčastejšie používajú objektívy s ohniskom 50 alebo 85 mm.

Ako nastaviť fotoaparát alebo telefón?

Začínajúci fotografi môžu pokojne siahnuť po automatickom režime alebo po scénickom režime jedlo. Aj chytré telefóny dnes často automaticky spoznajú, že je na fotografii chutný pokrm a svoje nastavenia upravia.

Skúsenejší fotografi môžu pracovať v režime priority clony (A, Av). Pri fotografovaní jedla totiž pracujete hlavne s tým, ako veľmi je rozmazané pozadie a popredie. To sa ovláda otvorením alebo zatvorením clony. Keď je clona „f“ na svojej najnižšej hodnote, je najviac otvorená a pozadie aj popredie bude rozmazané najviac. Zatvorením clony naopak fotku „preostríte“.

Pokiaľ fotografujete fotoaparátom s väčším snímačom, napríklad s Micro 4/3, APS-C alebo full-frame a máte nasadený svetelný pevný objektív, napríklad so svetelnosťou f/1,4, nenastavujte clonové číslo na najnižšiu možnú hodnotu. Hĺbka ostrosti, teda to, čo je vo fotke ostré, by mohla byť až príliš malá. S nastavením sa preto pohrajte a počítajte s tým, že budete clonu skôr zatvárať = zdvíhať hodnotu clonového čísla f. Je to preto, že jedlo fotografujete z krátkej vzdialenosti, kedy je hĺbka ostrosti najmenšia.

V otázke času a citlivosti ISO je to jednoduché. V režime priority clony sa o tieto hodnoty môže postarať fotoaparát. Pokiaľ ale chcete pracovať v manuálnom móde, nastavte čas taký, ktorý spoľahlivo udržíte z ruky a ISO čo najnižšie – pre fotky bez šumu. Skvelé fotky sa preto dajú urobiť aj telefónom, len je potrebné použiť malý statív a nastaviť citlivosť ISO na najnižšie možné číslo.

Fotenie jedla mimo reštaurácie

Doma, v ateliéri alebo ako zákazku pre jedálny lístok reštaurácie. V takýchto situáciách máte väčšinou dosť času a priestoru na prípravu ideálnych podmienok. Máte navyše kontrolu nad aranžmánom samotného jedla. V takomto prostredí vykúzlite perfektné snímky aj pomocou mobilného telefónu na statíve, ale pre náročnejšie zákazky určite uprednostňujte fotoaparát s väčším čipom. O objektívoch sme písali vyššie, môžeme k ním ešte doplniť možnosť použiť makroobjektív na fotenie malých detailov.

Pripravte si vhodné svetlo

Pri fotení jedla je veľké okno s denným svetlom vec, ktorú uvítajú aj profíci. Potom stačí zvoliť dobré pozadie, umiestniť aspoň jednu odrazovú dosku a výsledné fotografie bude radosť upravovať. Iné to býva v ateliéri. Nevyhnete sa použitiu veľkého kľúčového svetla, ktoré okno nahradí.

Tip: Pri fotení jedla môže byť dobrým pomocníkom polarizačný filter. Ten skrotí nechcené odlesky, zmatní povrchy a upraví kontrast.

Foťte s dobrým pozadím

Pozadie, na ktorom jedlo vyfotíte, je polovica úspechu. Musí sa farebne hodiť k fotenému objektu, buď ho doplniť alebo s ním naopak pekne kontrastovať. Dobre funguje napríklad povrch s výraznou štruktúrou alebo naopak s tlmenou farebnosťou. Myslite na doplnky na stole, akými sú rôzne druhy ingrediencií, kuchynské príslušenstvo, kvety, soľničky, koreničky atď.

Kompozícia, metóda pokus a omyl

Ešte než získate potrebné skúsenosti a budete fotiť tzv. na „prvú dobrú“, skúšajte rôzne uhly, robte testovacie snímky, pokojne niekoľkokrát prekladajte fotené jedlo a upravte svetlá aj odrazné dosky. Iná situácia nastane, ak fotíte napríklad zmrzlinu alebo iné jedlo, s ktorým je potrebné pracovať rýchlo. V takých prípadoch potom zapojte svoju predstavivosť, všetko otestujte a pripravte ešte predtým, než sa pustíte do fotenia hlavného subjektu.

Tip: Pri fotografovaní piva na ňom chcete mať peknú bielu penu. Čo ale robiť, keď pena spadne a vy ste ešte nedofotili? Skúste do piva nasypať veľkú štipku soli a uvidíte kúzlo 🙂

Ako upraviť fotografie?

Pokiaľ môžete, fotografujte do formátu RAW a fotky upravujte v niektorom z grafických editorov. Ponúka sa napríklad populárny Lightroom alebo Zoner Photo Studio. Môžete použiť aj online editor Pixlr.com. Fotenie do RAW má výhodu v nastavení vyváženia bielej bez straty kvality obrazu. Môžete preto napríklad mäso posunúť do jemne teplejších farieb. Všeobecne si všímajte trendy v lepších kuchárkach. Často v nich nájdete fotky s teplými farbami a výrazným kontrastom.

Fotografie jedla majú jednoznačne rady kontrast a intenzívnejšie farby. Sledujte správnu expozíciu, upravte svetlá a tiene tak, aby fotografie pôsobili atraktívne a prirodzene. Pomôže trochu stiahnuť úroveň čiernej. Úpravu vždy prispôsobte priamo fotenému jedlu a vytvorte si vlastný štýl. Inak bude vyzerať úprava fotografie levanduľového sirupu a inak zase fotka hovädzieho burgra s porciou hranoliek.

Na záver

Fotografovanie jedla je vďačná téma, pri ktorej môžete kreatívne pracovať s chutným jedlom, prostredím v ktorom fotíte, a v neposlednom rade aj so svetlami a odrazovými doskami. Navyše spája dve úplne perfektné veci – fotenie a dobré jedlo. Je to viac ako sympatická fotografická disciplína, nemyslíte?

Pridať komentár