CEWE Fotolab blog

Tipy na fotenie domácich miláčikov

Je to člen rodiny, najlepší kamarát, pomocník aj zabávač. Domáce zvieratko veľmi rýchlo zaplní miesto v našom srdci a stáva sa plnohodnotným členom našej domácnosti.

Náš domáci miláčik nám spríjemňuje bežné dni, robí spoločnosť a prináša úsmev a radosť. Na rodinných fotografiách preto nesmie chýbať. Jeho fotku si často zavesíme na stenu alebo zarámujeme na písacom stole. Avšak vyfotiť neposedného, štvornohého priateľa nemusí byť jednoduché. Pripravili sme preto zopár tipov, ako na to.

Fotiť zvieratko je ako fotiť portrét, šport a deti naraz. Ale nebojte sa, nemusíte byť profesionál, aby ste získali krásne fotky vášho verného spoločníka. Poďme sa na to spolu pozrieť.

1. Prirodzené svetlo je základ

Fotenie si vždy naplánujte pri prirodzenom svetle. Vyhnite sa blesku, ten iba spôsobí na fotografii červené oči a zvieratko vystraší, či dokonca mu môže ublížiť. Najlepšie je vybrať sa von na prechádzku, do záhrady alebo fotiť v dobre osvetlenej miestnosti, napríklad pri okne.

Využitie prirodzeného svetla pri okne zvykne vytvoriť žiarivú iskričku v oku zvieratka bez rizika vzniku červených očí.

2. Foťte vo výške ich očí a správne ostrite

Portréty sú vždy o očiach, aj v prípade, že fotografovaný objekt nie je človek. A oči zvieratka vedia byť až neuveriteľne veľavravné. Všetci vieme ako psík vyzerá zhora. Zníženie sa na level očí zvieratka nám umožní zachytiť omnoho osobnejší portrét, vynikne jeho nálada, výraz a osobnosť.

Veľmi dôležité je zaostriť presne na oči zvieratka. Pri psíkoch sa často stáva, že ostrý je ňufák a oči na fotografii zaniknú. Odporúčame využiť kontinuálne zaostrovanie pomocou sledovania objektu (oko zvieratka), aby ste si boli istí, že fotografia bude správne zaostrená.

3. Roztomilé detaily

Labka, uško, chvostík alebo ňufáčik. Zamerajte sa na nežné detaily a odfotografujte obľúbenú časť na vašom domácom mazlíčkovi.

Vyskúšajte marko. S dlhším objektívom krásne vyplníte fotku tvárou a srsťou zvieratka. Vďaka fotkám zblízka vznikne zaujímavý portrét alebo milé fotky labiek, ňufáčiku či chvosta.

4. Naplánujte si správny okamih

Najlepšie poznáte režim vášho miláčika práve vy. Kedy spí, kedy sa hrá, či večeria. Fotenie si naplánujte na tú časť dňa tak, aby ste zachytili presne to, čo chcete. Chcete viac dynamické a akčné fotky? Využite momenty, kedy je zvieratko aktívne a hravé.

Chcete naopak trošku formálnejší portrét? Ideálny čas bude, keď zvieratko oddychuje a vylihuje, alebo tesne po prebudení, kedy je jednoduchšie udržať ho v pokoji.

5. Trpezlivosť na prvom mieste

Rovnako ako pri deťoch, fotenie zvierat si vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti. Niekedy ho jednoducho neprinútite sedieť bez pohnutia a pózovať. Nechajte ho vybehať, vypustiť energiu a skôr či neskôr určite príde ten správny okamih na váš záber.

Poproste člena rodiny, aby sa spolu zahrali, prešli po záhrade, vyskúšali zopár povelov. Psík si ani nevšimne, že ho fotíte a aktívne vybije energiu.

6. Zvieratká milujú hru

Zabudnime na moment na strojené portréty a odfotografujme nášho miláčika v okamihu, ktorý má najradšej. Zachyťte psíka v pohybe ako aportuje, prevaľuje sa, naháňa záhradnú hadicu, alebo sa hrá s deťmi.

Urobte svoje mačičke fotku ako pozoruje kvapky dažďa na okne, snaží sa vtesnať na malej krabice alebo sa zabáva s motúzikom.

7. Prekvapte ich

Najťažšie je dosiahnuť, aby bolo zvieratko bez pohybu. Vyskúšajte jednoduchý trik, kedy ho necháte sa samého zabávať a v momente, keď máte všetko pripravené, zavolajte jeho meno, alebo zapískajte. To ho vytrhne z hry, upriami jeho pozornosť jedným smerom, a vy budete mať pár sekúnd na zachytenie jeho zvedavého a prekvapeného výrazu.

8. Experimentujte

Nakoniec vyskúšajte zopár spontánnych fotiek, kedy až tak nepremýšľajte nad správnou technikou. Skúste rôzne uhly a netradičnú kompozíciu. Použite rekvizity vo forme obľúbených hračiek, ponúknite zvieratku niečo chutné za odmenu, skúste fotiť pri kúpaní či v posteli.

Tak ako, podarilo sa? Budeme radi, ak nám fotky vašich roztomilých štvornohých miláčikov ukážete aj na Instagrame. Nezabudnite vaše zábery označovať #mojecewe.

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár