CEWE Fotolab blog

Tipy ako začať fotiť šport

Nemusíte sa športu aktívne venovať stačí ak máte deti, ktoré sa venujú športom. Nie je podstatné či sa jedná o tímový alebo individuálny šport, dôležite je mať chuť a radosť tento šport fotiť. Či už si vyberiete futbal, plávanie, skate či behanie – pripravili sme pre vás pár rýchlych bodov, na ktoré by ste nemali zabúdať.

Poznajte šport

Predvídavosť je kľúčová pri športovej fotografií. Premýšľajte o tom ako sa bude športovec pohybovať,  kam smeruje rozbehnutá akcia a buďte pripravení na natáčanie. Čím lepšie poznáte, rozumiete športu, ktorý fotíte, tým lepšie budete vedieť predpokladať pohyb po ihrisku, ploche. Akonáhle budete vedieť odhadnúť predpokladaný krok alebo smer hry, máte možnosť pripraviť sa na jedinečné fotografie.

Rýchlosť uzávierky

Rýchlosť uzávierky by mala byť dostatočne rýchla aby ste nemali problém zachytiť akciu bez rozmazania. Ak fotíte v exteriéri, rýchlosť uzávierky vie pomôcť aj s jasom. Čím viac fotografií spravíte, tým väčšia je pravdepodobnosť, že nájdete najlepšiu fotografiu.

Počítajte s pozadím

Kontrolujte si pozadie pred fotením. Ak vám v pozadí niečo vadí alebo zavadzia čo by mohlo narušiť kompozíciu, snažte sa presunúť. Nebojte sa priblížiť k akcii fyzicky alebo použite optický zoom namiesto digitálneho.  (Optický zoom približuje objekt prostredníctvom sústavy šošoviek podobným spôsobom ako ďalekohľad. Digitálnym zoom približuje objekt približným štýlom ako zväčšovanie fotografie v počítači.)

Miesto fotenia

Pred začiatkom športovej činnosti si zvoľte časť areálu/plochy kde sa bude konať najviac akcie, stretov športovcov. Táto oblasť vám poskytne mnoho možnosti odfotiť dobrú športovú fotografiu.  Jedno z veľkých výhod amatérskych športových akcii je veľká sloboda pohybu a možnosť priblíženia sa k ihrisku.

Ak máte problém sledovať centrum diania, skúste si nasmerovať fotoaparát a zaostriť ho na jeden bod a čakať na akciu. Tento bod by mal byť blízko určitého cieľa napr. bránka, cieľ, zaujímavá prekážka.

Ak hľadáte fotoaparáty vhodné nie len na fotenie športovcov, pozrite si náš web.


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár