CEWE Fotolab blog

7 tipov pre lepšie fotky na Instagram

V dnešnej dobe mnoho z nás fotí častejšie na smartfón ako na fotoaparát. Mnoho ľudí tieto fotky následne publikuje na Instagram. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli zostaviť 7 tipov pre lepšie fotky na Instagram. Tieto tipy však nemusíte brať ako tipy len na Instagram, ale aj na fotenie s mobilom všeobecne.

  1. Svetelný zdroj

Využívanie prírodného svetla je pri fotografiách na Instagram dôležité. Z tohto dôvodu je vhodné pri fotografovaní myslieť na okno. Umiestniť veci čo najbližšie k oknu a v prípade potreby využiť aj jeden svetelný zdroj (lampa, reflektor), ktorý by eliminoval možné tiene.

  1. Nefotiť priamo v aplikácii Instagram

Ak chcete odfotiť vhodnú fotografiu na Instagram, vyhnite sa foteniu priamo v aplikácii Instagram. Aplikácia neumožňuje fotiť viac fotografií za sebou, ale len jednu fotku, ktorú priamo nahráte do profilu. Tento spôsob fotenia vám pri hľadaní perfektnej fotografií zaberá mnoho času krokmi späť, ktoré sú nepohodlné a chaotické. Pre šetrenie času je vhodnejšie fotiť priamo na fotoaparát v mobile. Okrem fotenia viacerých snímok naraz vám to umožňuje aj dodatočné upraviť či orezať fotografie.

  1. Viac snímok naraz

Toto pravidlo sa spája hlavne s fotografovaním situácií a vecí keď sa nachádzate v exteriéri. Kedykoľvek chcete spraviť fotku chutného šalátu, dobrej kávy a koláča vo svojej obľúbenej kaviarni alebo len selfie s kamarátkou. Vyšší počet fotografií vám dáva väčšiu šancu zachytiť najlepší záber, ktorý zverejníte.

Avšak nepreháňajte to, keď idete von s priateľmi alebo na prechádzku urobte pár fotografií, zverejnite ich na Instagrame alebo Facebooku a potom si užívajte voľný čas.

  1. Aranžovanie

Namiesto toho aby ste mali veľa prvkov na snímke, zvoľte si jeden primárny prvok, okolo ktorého vybudujete príbeh a dodáte fotografii atmosféru. Jeden z kľúčových faktorov dobrého stylingu je mať objekty, ktoré nesúperia o pozornosť ale dodávajú na fotografii celok. Naaranžujte všetky prvky na fotografii tak aby hovorili príbeh a reflektovali tému.

  1. Stabilita

Tento bod je dôležitý pri fotení telefónom, ale aj zrkadlovkou. Aj najmenší pohyb môže zničiť fotografiu. Dajte si záležať na stabilite a pevnosti rúk. Pre jednoduchšie a stabilnejšie fotenie je najlepšie počas fotenia oprieť sa o stenu alebo položiť lakte na plochý povrch napríklad stola.

  1. Čistota fotoaparátu

Možno sa vám tento bod zdá nepotrebný, ale ak fotíte na telefón je dôležité aby ste si čistili objektív/fotoaparát. Mnoho z nás si neuvedomuje koľkokrát za deň sa dotýka telefónu. Všetky tieto dotyky, škvrny od make-upu, špina z vreciek a tašiek zanechávajú nečistoty na povrchu telefónu. Okrem toho tam nájdeme aj otlačky prstov. Aj z týchto dôvodov je dôležité utierať si fotoaparát aby ste fotky mali čisté a bez fľakov.

  1. Úprava

Nezabudnite na úpravu fotografií. Pri fotení na telefón je vhodné používať aplikácie na úpravu fotografií napr. VSCO, Snapseed alebo filtre priamo v aplikácií Instagram. Väčšinou sa pri úpravách kladie dôraz na kontrast, svetlo a tiene.

Okrem úpravy fotografií v aplikáciách, využívajte atraktívne pozadia a dekorácie, ktoré dotvoria atmosféru.


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár