CEWE Fotolab blog

Ako vybrať fotoaparát: kompletný sprievodca

Rozhodli ste sa kúpiť nový digitálny fotoaparát? Po prečítaní tohto článku budete mať jasno v tom, ako postupovať, aké parametre sledovať, a aký typ fotoaparátu vybrať.

Ak ste začiatočník a vyberáte fotoaparát, môžete sa obrátiť na známeho alebo kamaráta fotografa, opýtať sa na nejakom diskusnom fóre, alebo treba navštíviť niektorú z našich predajní a získať rady od vyškolených predajcov-fotografov.

Problém ale môže byť v tom, že nie vždy onen kamarát-fotograf poradí dobre. Nemusí poznať vaše potreby a požiadavky, často tiež odporučí niečo, čo je sympatické jemu, ale pre vás nemusí byť ideálne. Najlepšie preto bude si vo veciach výberu novej techniky urobiť vlastný názor. A presne to sa dnes naučíme.

Ako vybrať fotoaparát?

Pokiaľ vyberáte jednoduchý kompakt alebo ultrazoom, pravdepodobne nebudete podrobne riešiť každý detail a vyhrá ten s najlepšími parametrami alebo cenou.

Ak vás ale fotografia baví a pokukujete po pokročilom prístroji s možnosťou výmeny objektívov, určite venujte viac času skúmaniu nielen tiel fotoaparátov, ale aj tomu, aké objektívy sú na daný systém k dispozícii.

Fotoaparát pred nákupom vyskúšajte

Jedna vec sú tabuľkové parametre a druhá potom prax. Často totiž rozhodujú maličkosti. Veľkou výhodou aktuálnej ponuky na trhu je to, že už prakticky neexistuje zlý model, ktorý by v niečom zásadne zaostával za konkurenciou. Znie to, akoby nešlo siahnuť vedľa, ale opak je pravdou.

Výber toho správneho prístroja prinesie radosť z fotenia na mnoho rokov – nepozerajte sa len na parametre.

 

Vo fotografii totiž platí klasické „sto ľudí, sto chutí“ a každému vyhovuje niečo iné. Pri starostlivom výbere si tak môžete zaobstarať fotoaparát, ktorý vám bude sedieť rovnako ako vaše obľúbené tričko. Na druhú stranu môžete skončiť s prístrojom, ktorý síce bude svojimi parametrami atakovať predné priečky porovnávacích tabuliek, ale môže vás neustále otravovať napríklad nevhodnou ergonómiou.

Výber si preto rozdeľte do dvoch častí. Tá prvá bude teoretická. Určite si, aké máte požiadavky, a podľa parametrov prístrojov, výberu objektívov, špecifických vlastností alebo skúseností ostatných užívateľov vyberte niekoľko prístrojov. Ako na to si povieme o pár riadkov nižšie.

Praktická časť výberu je potom o tom si prístroj ohmatať. Vyskúšať si jeho držanie, ovládanie, prejsť si menu – celkovo si uvedomiť, ktorý fotoaparát prešiel najužším výberom a je vám najbližší. Nie je nič jednoduchšie, než si zavolať do najbližšej predajne Fotolabu, a dohodnúť sa na vyskúšaní viacerých modelov.

Konštrukcia fotoaparátu

Ako úplný základ je možné považovať rozhodnutie, či chcete meniť objektívy alebo sa uspokojíte s fixným riešením. Fotoaparáty tak môžeme rozdeliť na systémové a nesystémové.

Nesystémové fotoaparáty, medzi ktoré radíme kompakty, superzoomy a pokojne aj fotomobily, nemajú možnosť výmeny objektívov a použitie rozširujúceho príslušenstva je, až na niektoré pokročilé modely, obmedzené.

Medzi systémové fotoaparáty radíme DSLR zrkadlovky a CSC bezzrkadlovky. Oba typy fotoaparátov umožňujú výmenu objektívov, čo ich robí univerzálnejšími a môžu sa prispôsobiť rôznym fotografickým žánrom a situáciám.

Rozdelenie digitálnych fotoaparátov

Systémové a nesystémové fotoaparáty môžeme ďalej rozdeliť do niekoľkých kategórií podľa typu prístroja a jeho určenia.

  • Základné kompakty – jednoduché lacnejšie fotoaparáty, ktoré sú postupne vytláčané fotomobilmi. Z tejto skupiny majú najväčší význam cestovné zoomy s väčším rozsahom objektívu.
  • Outdoorové kompakty – podskupina kompaktov, tieto fotoaparáty sú utesnené, odolné proti nárazu a častokrát sa s nimi môžete aj potápať. Najlepšie modely majú aj GPS, či hĺbkomer a výškomer.
  • Pokročilé kompakty – tieto fotoaparáty sú osadené väčším snímačom a ich výkon tak prevyšuje aj tie najlepšie inteligentné telefóny. Hodí sa všade tam, kde je málo svetla a uspokojí aj náročnejších fotografov.
  • Superzoomy – odnož kompaktných fotoaparátov. Dizajn je inšpirovaný zrkadlovkami. Vyznačujú sa veľkým rozsahom objektívu. Malý snímač svojim potenciálom ale uspokojí len menej náročných fotografov.
  • Pokročilé superzoomy – fotoaparáty s 1” snímačom a pomerne veľkým rozsahom objektívu. Vďaka snímaču, skvelej výbave a dobrej ergonómii uspokojí aj náročných amatérov. Výborne poslúži ako rodinná videokamera. Sú to univerzálne prístroje, ale bez možnosti výmeny objektívu. Medzi pokročilé superzoomy môžeme zaradiť aj špecializované fotoaparáty s malým čipom, ale s extrémnym rozsahom objektívu, ako má Nikon P1000.
  • Digitálne DSLR zrkadlovky – obľúbená kategória fotoaparátov s možnosťou výmeny objektívov. Obraz je prenášaný opticky do hľadáčika, pomocou zrkadla, matnice a hranola. Nájdete tu fotoaparáty všetkých kategórií.
  • Digitálne CSC bezzrkadlovky – sú systémové fotoaparáty vychádzajúce zo zrkadloviek, ale nemajú zrkadlo, matnicu ani hranol. Svetlo z objektívu ide priamo na snímač a obraz je premietaný na displej alebo elektronický hľadáčik. Tieto fotoaparáty môžu byť menšie a ľahšie. Hľadáčik nemusí byť umiestnený nad objektívom. Absencia zrkadla umožňuje urýchliť sériové snímanie. Prednosťou je tiež zaostrovanie na snímači, ktoré je presné a môže lepšie pokryť snímanú scénu. Nájdete tu fotoaparáty s Micro 4/3, APS-C aj FF snímačom všetkých kategórií.
Kritériá výberu fotoaparátu
Na čo budem fotoaparát používať

Ako prvé si odpovedzte na otázku, čo chcete fotografovať a aké budú mať fotografie využitie. Hľadáte obrazový zápisník, fotoaparát na cestovanie, alebo výkonný rýchly fotoaparát pre ambiciózneho fotografa? Nechcete len fotiť, alebo aj natáčať videá? Alebo potrebujete špecializovanú výbavu pre konkrétny žáner? Odporúčam, aby ste si svoje požiadavky napísali na papier, uľahčí a urýchli vám to vyberanie.

Pre nenáročného používateľa, čo hľadá „len niečo lepšie ako je mobil“, mám dobrú správu – všetky prístroje na trhu ponúknu oproti mobilným telefónom v oblasti fotografie niečo navyše. Najlacnejšie kompakty rozsah zoomu, pokročilé kompakty navyše lepšie fotografie aj v zlom svetle, a tie najlepšie fotoaparáty strčí do vrecka skoro každý smartphone. Čím narážame na veľkosť a ergonómiu. Telefón máte vo vrecku stále, dobrý fotoaparát je síce väčší, ale ide v ústrety užívateľovi. Lepšie sa drží aj ovláda, je rýchlejší a nad snímkami máte oveľa väčšiu kontrolu.

Pokiaľ sa chcete fotografovaniu a natáčaniu venovať viac, siahnite radšej po modeli s možnosťou vymeniť objektív. Vyhnete sa tak situácii, keď z fotoaparátu príliš rýchlo vyrastiete, nový objektív urobí často viac ako fotoaparát.

Veľkosť snímača a jeho obrazový potenciál

Snímač je srdcom fotoaparátu. Najdôležitejším parametrom je jeho fyzická veľkosť. Všeobecne platí, že čím väčší snímač, tým lepší obrazový potenciál. Väčšie snímače ani tak nešumia na vysokej citlivosti, kedy v kombinácii so svetelným objektívom môžete fotiť kvalitné fotky aj v zlom svetle, samozrejme bez blesku.

Veľkosť snímača ovplyvní aj to, ako ďaleko pôjde pracovať s hĺbkou ostrosti. Čím je snímač väčší, tým ľahšie je dosiahnuť malú hĺbku ostrosti, ktorú sprevádza často žiadaný bokeh. Pokiaľ budete chcieť fotografovať napríklad portréty s veľmi výrazne rozmazaným pozadím a popredím na fotoaparátoch s menším snímačom (1″, Micro 4/3 a APS-C), bude nutné použiť svetelné objektívy s dlhším ohniskom.

S full-frame snímačom môžete vytvoriť pekný bokeh aj so širokouhlými objektívmi, v tomto prípade s 35 mm.

 

Svoje prednosti majú ale aj menšie snímače. Veľký snímač znamená ťažšiu techniku ​​a väčšie objektívy. Veľmi zaujímavým kompromisom sú fotoaparáty s Micro 4/3 snímačom Olympus (čoskoro pod názvom OM System) a Panasonic. Tie sú ľahšie a menšie, hodia sa na cestovanie aj fotenie športu a objektívy vážia polovicu oproti tým pre full-frame. Ich vyšší crop faktor potom predĺži ohnisko, kedy napríklad 200 mm objektív bude mať na Micro 4/3 snímači prepočítané ohnisko 400 mm. Je to o preferenciách.

Aké veľkosti snímačov sú najviac rozšírené?

Snímače nižšie sú zoradené od najmenších po najväčšie.

  • Menšie ako 1” – používajú sa v obyčajných kompaktoch, superzoomoch a mobilných telefónoch. Ich veľkosť je udávaná ako zlomok, napríklad 1/2,3 alebo 1/1,7. Uspokojí nenáročných fotografov.
  • 1” – tzv. palcový snímač v skutočnosti nemá uhlopriečku jeden palec, ale aj tak je zhruba 4x väčší ako bežný malý čip. Používa sa v pokročilých kompaktoch a superzoomoch a uspokojí aj náročnejších fotografov. Práca s malou hĺbkou ostrosti je stále oproti väčším snímačom limitovaná, ale výkon na vysokej citlivosti je už oveľa lepší ako u miniatúrnych čipov v mobiloch.
  • 4/3 – používa sa v Micro 4/3 bezzrkadlovkách, dronoch a kamerách. Obrazový potenciál uspokojí aj náročného fotografa. Na dosiahnutie malej hĺbky ostrosti potrebujete svetelné objektívy. Micro 4/3 (alebo tiež MFT) fotoaparáty sú skvelým kompromisom medzi malými rozmermi a vysokou technickou kvalitou obrazu. Vďaka dvojnásobnému predĺženiu ohniska sú obľúbené aj na fotenie športu alebo wildlife.
  • APS-C – používa sa predovšetkým v amatérskych a poloprofesionálnych DSLR a CSC, ale aj v pokročilých kompaktoch. Dobre si vedie aj za horších svetelných podmienok, ľahšie sa tu dosahuje malá hĺbka ostrosti.
  • FF (plný formát) – profesionálny štandard, ktorý sa stále viac objavuje aj v prístrojoch pre náročných amatérov. Výborne si vedie za horších svetelných podmienok. Výborný je aj potenciál pre prácu s malou hĺbkou ostrosti.

Ak hľadáte dobrý výkon, ktorý sa schová do vrecka, voľte fotoaparáty s palcovým snímačom (1″). Za kompromis medzi veľkosťou a technickou kvalitou môžeme považovať fotoaparáty s Micro 4/3 alebo APS-C snímačom. Full-frame prístroje sú najviac rozšírené v profesionálnom segmente, ale môžu po nich siahnuť aj nadšení amatéri a všetci, ktorí chcú tú najlepšiu možnú kvalitu.

Okrem full-frame fotoaparátov na trhu existujú aj stroje s ešte väčším čipom, tzv. stredoformáty. Tie svojou cenou siahajú do státisícov a používajú sa často vo vrcholovej reklamnej alebo módnej fotografii.

Pri snímači, okrem veľkosti, môžete sledovať aj dynamický rozsah. Ten je udávaný v hodnotách EV a určuje schopnosť snímať široký rozsah jasov, od najvyšších svetiel po najhlbšie tiene. Vysoký dynamický rozsah využijete najmä pri fotografovaní krajiny a architektúry. Pri fotografovaní za zlých svetelných podmienok vás naopak bude zaujímať úroveň šumu pri stredných a vysokých citlivostiach ISO. Informácie o týchto parametroch môžete nájsť na webe DxOMark, kde sa venujú testovaniu výkonu jednotlivých senzorov.

Objektívy

Pri výbere kompaktu bez vymeniteľných objektívov starostlivo zvážte, aký rozsah a svetelnosť potrebujete. Tie najlepšie kompakty svojim objektívom môžu aj prekvapiť. Napríklad Panasonic FZ2000 alebo Sony RX10 IV používajú objektív renomovaného výrobcu s perfektnými parametrami. Síce ich nevymeníte, ale nie každý túži po žonglovaní s objektívmi.

Iné je to však pri zrkadlovkách a bezzrkadlovkách. Výmena objektívu dáva týmto prístrojom obrovskú variabilitu. Pri vyberaní nového fotoaparátu sa nezameriavajte iba na telo, objektív je totiž často dôležitejší, než samotný fotoaparát. Pri výbere systémového fotoaparátu preto zvážte, aká je na daný bajonet ponuka objektívov. Má výrobca v ponuke všetky objektívy, ktoré do budúcnosti plánujete kúpiť? Existujú naň aj alternatívy výrobcov tretích strán Tamron, Sigma, Samyang, Tokina, atď.

Parametre a funkčná výbava

Podľa toho, čo fotografujete, sú niektoré parametre dôležitejšie a iné menej. Na čo sa pri výbere zamerať?

  • Rýchlosť a spôsob ostrenia – Novšie prístroje disponujú asistentmi s ostrením na oko, zvieratá alebo dopravné prostriedky. Jednoduchšie modely zvládnu maximálne detekciu tvárí.
  • Rýchlosť sériového snímania – Plánujete fotiť rýchlu akciu alebo šport? Vyberajte prístroj s rýchlym sekvenčným snímaním. Dajte si pozor na udávaný údaj a na stránkach výrobcu hľadajte podrobné informácie. Niektoré fotoaparáty, hlavne tie od Sony, totiž majú uvedený parameter, ktorý je možné dosiahnuť napríklad iba pri nastavení nižšej kvality snímky alebo pri deaktivácii sledovania cieľa.
  • Stabilizácia – Okrem stabilizácie v objektíve, sa dnes môžete bežne stretnúť s funkciou stabilizovaného snímača. Ten má výhodu v stabilizácii akéhokoľvek nasadeného objektívu, aj toho bez stabilizácie. Obzvlášť dôležitá je stabilizácia pri fotení s dlhými teleobjektívmi.
  • Výdrž batérie – Kompakty a CSC bezzrkadlovky majú kratšiu výdrž ako klasické DSLR. Myslite na to a vybavte sa náhradnou batériou. To isté platí aj pri natáčaní videí, kedy si náhradných bateriek radšej vezmite ešte viac.
  • Konektivita – Moderné fotoaparáty majú bohaté možnosti bezdrôtového prepojenia so šikovným zariadením. Vie okamžite posielať zhotovené fotografie do smartfónu, fungovať ako diaľková spúšť s náhľadom alebo dokonca aktualizovať firmware (toto zvládnu napríklad foťáky Nikon Z s aplikáciou SnapBridge).

Parametrov, ktoré treba sledovať, je určite viac. Je na každom z vás, či nejakú funkciu beriete ako nutnosť alebo iba príjemný doplnok. Niekto potrebuje pripojiť externý mikrofón a slúchadlá, niekto zase externý grip. Alebo budete potrebovať nejakú špeciálnu vychytávku? Napríklad Pixel Shift na navýšenie rozlíšenia na štvornásobok pomocou pohybu senzora. Ten zvládnu vybrané prístroje Panasonic, Olympus, Sony alebo Pentax.

Existujú aj asistenti na maľovanie svetlom, na skladanie makrofotografií alebo tvorbu timelapse záznamov. Presne preto je dôležité si uvedomiť, čo máte v pláne s fotoaparátom robiť a podľa toho zúžiť výber.

Funkcia focus shift umožňuje ľahké fotografovanie snímok na skladanie makro fotografií. Táto funkcia môže ušetriť veľa času aj peňazí za drahé príslušenstvo.

 

Ergonómia

Pre pokročilejších fotografov je dôležitá ergonómia držania a ovládania. Tiež či má fotoaparát možnosť užívateľsky nastaviť ovládacie prvky. K tomu patrí aj kvalita hľadáčika. U optického jeho veľkosť a pokrytie, u elektronického hlavne jeho rozlíšenie, prípadne aj prekresľovacia frekvencia. Myslite aj na konštrukciu displeja, môže byť pevná, výklopná, alebo sa displej môže otáčať okolo kĺbu.

Tri funkčne veľmi podobné fotoaparáty, líšia sa ale odlišným prístupom k ovládaniu a ergonómii. (Zľava: Fujifilm X-E4, X-T30 a X-S10)

 

Video

Takmer každý súčasný fotoaparát funguje aj ako videokamera. Konštrukčne najvhodnejšie sú pre video CSC bezzrkadlovky a pokročilé kompakty. Štandardom je 4K rozlíšenie v 30fps. Vo výkonnejších (a drahších) fotoaparátoch potom nájdete aj 4K v 60 fps alebo vyššom. To využijete na tvorbu spomalených „slowmotion“ videí. Výhodou je aj možnosť nastaviť flat alebo log profil pre potreby postprodukcie.

Ak vás video zaujíma viac, pozrite sa, či fotoaparát natáča video v 8 bit alebo v 10 bit farbách. Ďalšou užitočnou vecou je možnosť pripojiť mikrofón alebo slúchadlá na odposluch. Vloggeri a všeobecne filmári by mali určite klásť väčší dôraz na možnosť vyklopenia a otočenia displeja, a to nielen do polohy selfie.

Materiály a spracovanie

Môže sa zdať, že kvalitnú konštrukciu z ľahkých kovov, navyše utesnenú proti prachu a vode, ocení iba profesionálny fotograf. Ale aj amatérsky fotograf sa môže dostať do situácie, kedy by ocenil kvalitné odolné spracovanie. Pokiaľ cestujete, venujete sa turistike alebo všeobecne fotografujete vo vonkajšom prostredí, daždi, snehu alebo prachu sa nevyhnete.

V situácii, kde sa obyčajný fotoaparát musí schovať do tašky, môžete s utesneným telom a objektívom veselo fotografovať ďalej. Dôraz je kladený na objektív, pretože ak máte utesnené telo bez utesneného objektívu, existuje riziko nielen poškodenia objektívu samotného, ale aj vniknutiu vlhkosti do útrob fotoaparátu cez bajonet.

Veľkosť a hmotnosť

Pre niekoho sú dôležité malé rozmery a nízka hmotnosť, aj za cenu kompromisu v ergonómii držania. Turista či cestovateľ so sebou nechce nosiť niekoľko kilogramov techniky. Profesionál na hmotnosť a veľkosť príliš nehľadí a je ochotný nosiť ťažkú výbavu, bez kompromisov v ergonómii či funkčnej výbave. Dobre si rozmyslite, či chcete fotoaparát, ktorý sa schová do vrecka bundy, alebo ste ochotní so sebou nosiť nejakú tašku alebo batoh.

Keď už sme pri taškách a batohoch, výber nepodceňte. Vyberajte kvalitnejší odolný produkt so širokými a pohodlnými popruhmi, ktorý vám bude slúžiť mnoho rokov.

Cena

Fotoaparáty sú dnes oveľa dostupnejšie a už okolo 700-800€ môžete kúpiť veľmi výkonný prístroj, ktorý vám umožní fotograficky rásť. Do rozpočtu nezabudnite započítať aj náklady na príslušenstvo, ako sú pamäťové karty, náhradné batérie, čistiaca sada, taška alebo batoh, prípadne filtre, diaľková spúšť, statív atď.

Pri systémových fotoaparátoch skôr či neskôr zatúžite po ďalšom objektíve, prípadne systémovom blesku. Ušetriť môžete pri kúpe setov fotoaparátu s objektívom spoločne s balíčkom príslušenstva.

Tip: Možností, ako si zaobstarať techniku lacnejšie, než napovedá odporúčaná cena, je veľa. Všetky nájdete na stránkach Fotolabu v sekcii Akcie a zľavy.

Na záver

Pri výbere fotoaparátu postupujte starostlivo, dobre zvážte, na aký typ fotografie sa chcete zamerať, prípadne či hľadáte univerzálne riešenie, ktoré zvládne „od každého niečo“. Kvalita dnešných fotoaparátov je v porovnaní s ponukou prístrojov z dôb minulých neporovnateľne lepšia. Základné modely fotia technicky v takmer totožnej kvalite, ako modely vyššie, rozdiel je však v rýchlosti ostrenia, v možnostiach sledovania cieľa, v kvalite natáčania videí alebo v možnostiach ovládania a jeho prispôsobenia.

Pokiaľ máte obmedzený rozpočet a chcete sa venovať napríklad portrétnej fotografii, radšej investujte do špičkového objektívu a základného tela. Naopak, ak chcete fotografovať rýchlu akciu, využijete fotoaparát s rýchlym sekvenčným snímaním a spoľahlivým ostrením. Ak by ste mali k výberu fotoaparátu akúkoľvek ďalšiu otázku, napíšte nám, radi poradíme s výberom.

Pridať komentár