CEWE Fotolab blog

Rollei Lensball – Vianoce zakliate v skle

Dnes sa budeme venovať veľmi neobvyklému kusu fotografického príslušenstva. Je ním guľa z číreho skla, ktorú môžete využiť ako jedinečný optický prvok. Z vydarených fotografií môžete následne vytvoriť originálne vianočné pohľadnice alebo priania.
Najprv potrebujete sklenenú guľu

Rollei je známy výrobca fotopríslušenstva, ktorý zareagoval na rastúcu popularitu využitia „vešteckej“ gule vo fotografii. Guľa má priemer 90 mm. Na trhu sú aj menšie gule, ale pracuje sa s nimi ťažšie, hlavne pokiaľ nemáte objektív na snímanie detailov v dostatočnom meradle. 90 mm guľa je pomerne ťažká, hmotnosť je 945 gramov. Pri manipulácii s ňou preto buďte opatrní. Rollei Lensball 90 mm je dodávaný v peknej papierovej krabici, v ktorej nájdete kvalitné puzdro (podobné ako na objektívy), to je možné pripnúť na opasok, batoh alebo tašku. Zvnútra je polstrované tak, aby sa guľa nepoškriabala. V balení nájdete aj veľmi kvalitnú a veľkú mikrovláknovú utierku, ktorú budete často potrebovať, aby ste z gule zotreli odtlačky prstov. Tá má vrecko, do ktorého guľu vložíte, pri utieraní hrozí menšie riziko, že vám vypadne z rúk.

Rollei Lensball 90 mm
Technické parametre
  • Typ gule: Číra
  • Priemer: 90 mm
  • Určenie: Amatérske veštenie a tvorba optických ilúzií
  • Materiál tela: Sklo
  • Utesnenie proti prachu a vode: Vodotesnosť do hĺbky 10 944 m
  • Hmotnosť: 945 g

 

Praktické fotografovanie

Guľu umiestnite medzi objektív a fotografovanú scénu. Guľu môžete pri fotografovaní držať v ruke alebo ju niekam položiť. Pozor, aby sa nekotúľala! Ideálne je mať pomocníka, ktorý guľu podrží. Vy sa tak viac môžete venovať samotnému fotografovaniu, využívajúc obe ruky na držanie fotoaparátu a jeho obsluhu.

Lensball môžete držať v natiahnutej ruke. Môže to byť unavujúce, ideálne je mať asistenta, pre neho bude držanie jednoduchšie a vy sa môžete sústrediť na fotografovanie.

 

Alebo lensball opatrne položte na podložku. Pekné zábery vznikajú aj keď ju položíte na sneh.

 

Najprv si nájdite vhodný motív. Než sa pustíte do fotografovania, skúste komponovať obraz v guli. Skúšajte ako blízko musíte byť k fotografovanej scéne a v akej výške musíte držať guľu.

Fototechnika

Fantázii sa medze nekladú. Pracujte s rôznymi ohniskami, skúste malú aj veľkú hĺbku ostrosti. Mne sa osvedčil objektív s ekvivalentnou ohniskovou dĺžkou 50-90 mm, ktorý ale musí byť schopný zaostriť na vzdialenosť natiahnutej ruky. Konkrétne som fotografoval s Olympus M.Zuiko 45/1,2 PRO. Ako najpraktickejší sa však ukázal zoom objektív Olympus M.Zuiko 12-40/2,8 PRO (ekvivalent 24-80 mm), ktorý dokáže snímať v mierke 1:2 z relatívne krátkej vzdialenosti a má akurátnu hĺbku ostrosti. Fotografovať môžete aj kvalitnejším telefónom.

Zaostrovanie a expozícia

Pri fotení zaostrujete na premietaný obraz v guli, teda na krátku vzdialenosť. Pri práci s malou hĺbkou ostrosti si dávajte pozor, obraz je totiž premietaný na sférickú plochu, nie na rovinu.

Zaostrujte na obraz v guli. Vlastne fotografujete detail, aj keď je v guli obraz vzdialenej scény.

 

Ja používam expozičný režim predvoľby clony A v kombinácii s korekciou expozície +/-. Clonou ovplyvňujem hĺbku ostrosti, korekciu expozíciou. Sledujte expozičný čas, aby bol dostatočne krátky, aby ste zábery nerozmazali. Vianočná atmosféra v meste znamená osvetlenie skôr slabými zdrojmi svetla. Hodiť sa tak bude svetelný objektív a na fotoaparáte nastavte vyššiu citlivosť.

Ja mám rád menšiu hĺbku ostrosti s pekným bokehom. Využívam rozostrenie bodových zdrojov svetla.

 

Spracovanie fotografie

Lensball je jednoduché optické zariadenie. Nie je tu žiadny člen, ktorý by obraz otočil. To čo fotíte, je jednoducho hore nohami. Je na vás, čo s tým urobíte. Zábery môžete nechať tak, alebo ich otočíte o 180°. Šikovnejší môžu v grafickom editore preklopiť len obraz v guli – použite kruhový nástroj výber, aplikujte naň prelínanie a obraz preklopte.

Obraz v guli som preklopil vo Photoshope tak, aby nebol hore nohami.

 

Ak sa vám fotografie s lensballom podaria, bola by škoda ich nevyužiť. Môžete z nich urobiť vianočnú alebo novoročnú pohľadnicu či prianie. Navrhnúť a objednať si ich môžete online z webového prehliadača, z chytrého zariadenia alebo z počítača v aplikácii CEWE Fotosvet.

V aplikácii ľahko vytvoríte priania, pohľadnice alebo kalendár

 

Pridať komentár