CEWE Fotolab blog

Tipy ako fotiť jedlo na Instagram

Zostavili sme pre vás pár jednoduchých a rýchlych tipov, ktoré zlepšia instagramové fotenie jedla.

Zaostrite na jedlo

Možno to znie ako bežná rada avšak myslíme to doslova. Stabilizujte telefón aby ste sa vyhli trasúcej sa kamere a zaostrite na bod blízko stredu taniera alebo na najlákavejšiu časť jedla. Niektorí Instagramoví fanúšikovia okrem lákavého jedla ukážu aj jedinečný priestor, v ktorom sa jedlo nachádza.

Kompozícia

Pohrajte sa s kompozíciou, snažte sa rozmýšľať ako „food stylist“. Počkajte chvíľu, kým sa začne topiť zmrzlina v kornútiku.  Experimentujte s umiestnením taniera, ukážete čo sa na ňom nachádza. Naberte si sústo na príbor a nechajte to položené na tanieri. Pohrajte sa s prvkami na tanieri, aby vaša fotografia vyzerala na zahryznutie/neodolateľne.

Zaplňte obrazovku

Priblížte sa k objektu fotografovania, tak aby zaplnilo celú fotografiu. Foťte detaily, ktoré vytvoria záujem.

Využívajte prírodné svetlo

Prírodné svetlo vykresľuje pri fotení tiene, ktoré nemusíte pri fotení s bleskom zachytiť.  Ak chcete odfotiť  kuchársky úspech, umiestnite ho čo najbližšie k oknu aby ste zachytili čo najviac prírodného svetla. Ak je prírodné svetlo príliš ostré, môžete ho zjemniť pomocou záclony.

Použite kamarátov telefón

Použite kamarátov telefón v prípade momentov fotenia večere pri sviečkach alebo večeri v tmavšom prostredí. Mnohí z vás budú mať problém s tmou. Blesk v smartfóne neosvetlí dostatočne priestor, v ktorom sa nachádzate.  V tomto prípade je vhodné poprosiť priateľov, rodinu s ktorými ste na večeri aby využili svetlá na svojich mobiloch a nasvietili  vaše jedlo.  Snažte sa však pri fotení nerušiť okolie, pretože málo kto chce sedieť vedľa skupiny ľudí, ktorý si svietia mobilmi do každého taniera.

Iný uhol pohľadu

Postavte sa nad tanier a odfoťte jedlo zvrchu. Poprípade skúste iný uhoľ keď sa priblížite k tanieru.  Niekedy sa môže stať, že potrebujete s tanierom pohybovať a umiestniť ho na iné miesto. Neodporúčame chodenie s tanierom po reštaurácii aby ste našli to najlepšie miesto.

Využívajte aplikácie na úpravu

Upravte si fotografie pred ich publikovaním prostredníctvom aplikácii na úpravu ako Snapseed, Afterlight alebo VSCO. Tieto aplikácie na úpravu  vám poskytnú niektoré možnosti úprav podobným  grafickým programom ako jas a sýtosť farieb. Nepreháňajte to však s úpravou fotografií jedla aby náhodou nepripomínali produkty od Willyho Wonku.

Vytvorte si štýl

Všímajte si fotografie, ktoré sa vám páčia a môžete ich označiť ako vaše obľúbené fotografie. Pokračujte štýlom vašich obľúbených fotografií, ktoré môžu definovať váš štýl. Niektorí ľudia sú špecialisti na „flat-lay“, iní napríklad na detaily.

Neprestávajte fotiť

Ak máte reálny záujem stať sa lepším fotografom jedla na Instagrame musíte neustále fotiť. Spravte  viac snímok jedného chodu. Zhodnoťte fotografie a vyberte najlepšiu, ktorú budete publikovať na Instagrame.

Počas častejšieho fotenia si zvyknete na vlastnosti vášho telefónu a nájdete štýl fotenia, ktorý vám bude vyhovovať. Tiež si uvedomíte, ktoré jedlá sú fotogenické, a ktoré sa neoplatí  fotiť.

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár