CEWE Fotolab blog

Objavte Cyprus

Objavte Cyprus

Cyprus je tretím najväčším ostrovom v Stredozemnom mori. Hlavné mesto Nikózia ostrov rozdeľuje na dve časti – severnú tureckú a južnú grécku časť. Cyperské letoviská Paphos, Larnaca, Limassol a Ayia Napa patria medzi najkrajšie v Európe a získali prestížne ocenenie Modrá vlajka.

Po 3 hodinách letu pristávame na letisku v Paphose.  Po výstupe z lietadla nás čaká teplotný rozdiel, ale zároveň sa tešíme, že máme možnosť na vlastné oči spoznať Cyprus. Na letisku si nás vyzdvihne hostiteľka Anita, kamarátka zo Slovenska, ktorá tu žije a pracuje a u ktorej budeme počas nášho pobytu bývať. Pri prechádzke okolím Paphosu sa zastavujeme na obed v krásnej taverne pri mori a už sa nevieme dočkať šalátu s grilovaným cyperským Halloumi syrom.

Vzduch je veľmi horúci a pomaly prichádza čas na osvieženie, a tak sa ideme okúpať v mori na Coral Bay. Pláž Coral Bay je skvelou voľbou pre rodiny s deťmi najmä pre svoje plytké more. Tiež je považovaná za najlepšiu piesočnatú pláž v tejto oblasti.

Neskôr sa zastavíme aj na nákup miestneho ovocia. Mňa si získajú hlavne pomaranče, pretože tu majú krásnu sýtu farbu a bohatú šťavu. Chutia fakt výborne. Keď sa dostaneme k dezertom z miestnej pekárne, musíme ochutnať. Úprimne, najradšej by som si vzal z každého.

Paphos

Paphos je, ako som už spomínal, jedným z najkrajších letovísk na Cypre. Leží v juhozápadnej časti ostrova a uchováva si atmosféru starobylej cyperskej kultúry.  V obchodíkoch často vidieť koreniny, olivové mydlá, med a morské špongie.

Večerná prechádzka v prístave je nesmierne príjemná. Na atmosfére tiež pridáva šum mora, pričom večer mesto ponúka aj bohatý nočný život.  Mesto Paphos je európskym hlavným mestom kultúry v roku 2017.

Prichádzame k stredovekému hradu, kde sa v jeho tesnom susedstve rozkladá rozsiahle archeologické nálezisko Kato Paphos. Milovníci histórie a umenia by nemali vynechať návštevu paphosských múzeí. Nachádza sa tu Byzantské a Etnografické múzeum. Významnou Paphosskou pamiatkou je zbierka farebných mozaík umiestnených v tzv. Dionýzovej vile. Nachádza sa tu množstvo antických a stredovekých pamiatok zapísaných v zozname UNESCO.

Do oblasti Lighthouse Bay sa vyberáme spolu s Anitinou spolubývajúcou Évi. Spod majáku si do sýtosti užívame silné slniečko na pláži a z piesku vyberáme miniatúrne mušle. Večer s Évou trávime na promenáde v prístave, ktorý je posiaty štýlovými tavernami a obchodmi a počas spoločnej večere počúvame zaujímavé príbehy o živote na Cypre.

Petra tou Romiou – Afroditina skala

Druhý deň pokračuje výletom k Afroditinej skale – Petra tou Romiou. Podľa gréckych legiend bolo práve  toto územie miestom zrodenia Afrodity, bohyne lásky. Krásna bohyňa bola zrodená priamo z morskej peny. Hovorí sa: ,,Kto sa v tejto zátoke okúpe, bude večne mladý a krásny.” Rozhodne túto procedúru nesmieme vynechať. Voda je veľmi príjemná na osvieženie a na pláži pozorujeme kamienky rôznych farieb.  Na túto skalu je možné aj vyliezť, a tak sa odhodlávame, za čo sa nám naskytáva úžasný vyhľaď. Ihneď vyťahujem fotoaparát a začinam fotiť. Po chvíli sa Anita priznáva, že má pre nás príjemné prekvapenie. Rada by nám ukázala zaujímavé miesto – pravoslávny kostolík St. Nicholas.

Biela fasáda s modrou kupolou kostolíka pripomína stavby na gréckom ostrove Santorini.  Z tohto miesta je možné pozorovať nádherný západ slnka, pričom okolie kostolíka si mnoho mladomanželov vyberá na fotenie romantických svadobných fotografií.

Akamas, Latchi, Blue Lagoon

Ďalší deň sa presúvame autobusom do maličkého prístavu Latchi. Rozkošná rybárska dedinka je obklopená nádherným Národným parkom Akamas. Polostrov Akamas leží v najzápadnejšej časti ostrova a patrí k najfotogenickejším lokalitám Cypru. Toto územie je jedným z mála oblastí na Cypre, kde  sa môžete stretnúť s nedotknutou prírodou. Loďou sa plavíme k Blue Lagoon, kde jemný biely piesok a kúpanie v krištáľovo čistej vode ponúkajú nezabudnuteľný zážitok.

Cyprus ponúka naozaj všetko. Od relaxu v priezračnom mori, piesočnatých pláží, potápania,  prekrásnej prírody po množstvo historických pamiatok. Ostrov je najlepšie spoznávať autom, pričom si treba dávať pozor, pretože sa tu jazdí vľavo.  Spoľahlivo sa môžete presúvať aj autobusom, ale cestovné poriadky na zastávkach nenájdete. Treba si ich zistiť vopred. Kto hľadá slnečné počasie, teplé more a pokoj od rýchleho životného štýlu, na Cypre ho určite nájde.  Mňa si Cyprus získal a očaril, a preto sa sem určite vrátim spoznávať jeho ďalšie nádherné miesta.


 

František Varga

Chcem veľa cestovať a spoznávať zaujímavé miesta.Obľubujem prechádzky prírodou, kde mi spoločníka robí fotoaparát.

Pridať komentár