CEWE Fotolab blog

Tipy ako fotiť architektúru

Počas výletu v meste (city breaks) či len krátkej nedeľnej prechádzky v meste môžete objaviť jednoduché, ale za to krásne motívy na fotografiu. Niekedy aj najnudnejšie budovy vedia pri vhodnom uhle pohľadu ukázať svoje čaro.

V kategórii Architektúra v CEWE fotosúťaži „Our World is Beautiful – Náš svet je krásny“ sme našli obrovské množstvo nápadov a inšpirácií, ako fotiť architektúru od fotografov z celého sveta. Prostredníctvom ich fotografií sme sa rozhodli pripraviť krátke a jednoduché tipy, ako zachytiť krásu architektúry v okolí.

Ak by ste sa  chceli do súťaže zapojiť, zostáva ešte 5 týždňov, tak neváhajte a utekajte vyskúšať náš tutoriál na fotenie architektúry.

Čiernobiely/monochromatický pohľad

Architektonická fotografia ponúka množstvo rôznych štruktúr a foriem, prostredníctvom ktorých fotografia pôsobí veľmi dobre v čiernobielej verzii. Pracujte so silnými kontrastmi, ktoré dobre vyznejú v monochromatickej farebnej palete – ako napríklad biele steny metra a tmavá podlaha.

Subway tunnel – safris

Ak je to možné, foťte priamo vo formáte RAW a následne konvertujte obrázky do čiernobielej verzie až v úpravách. RAW snímky obsahujú všetky informácie, ktoré môže fotoaparát zachytiť a dávajú vám možnosť opraviť, či zvýrazniť detaily fotografie.

Pohľad z vnútra

Mnoho budov je omnoho zaujímavejších z vnútra ako z vonka, preto sa nefixujte len na exteriér. Získajte odlišnú perspektívu pohľadom z vnútra budovy či priamo do jej vnútra.

IJspaleis – Sauercrowd

Fotografie prinášajúce pohľad na mix medzi exteriérom a interiérom môžu rozpovedať príbehy v iných rozmeroch. Avšak, pred fotením je dôležité zistiť, či je fotografovanie v budove povolené. Niektoré budovy a múzeá disponujú obmedzeniami ohľadom fotenia s bleskom alebo fotenia úplne. Z tohto dôvodu si sledujte všetky informácie týkajúce sa fotenia.

Guckfenster – Pauly

Pohľad do hora

Nepozerajte sa len rovno pred seba, hľadajte krásu budov aj nad sebou. Pohľad hore niekedy prináša omnoho komplexnejšie zábery a na niektorých miestach (hlavne stavby kostolov a staré budovy) odkrýva pohľad smerom hore nádherné snímky.

Corpus – keka

Pohľad dopredu

Počas prechádzky v meste môžete vidieť a nájsť rôzne miesta či námety na fotky. Jeden z často zobrazovaných motívov pri mestských fotografiách je hĺbka zobrazená prostredníctvom mostov. Nechajte sa inšpirovať fotografiou prihlásenou do fotosúťaže Náš svet je krásny – Our World is Beautiful.

Vasúti híd – Fülöp Mihály

Pohľad dolu

Keď sa snažíte zachytiť krásy budovy, netreba sa dívať len hore, pred seba, ale aj dolu, teda tam, kam kráčate. Okrem toho, že dlažba môže zachytávať obrazce či mozaiku, schody predstavujú jedinečnú krásu budovy. Neváhajte a zachyťte čaro schodov, dlažieb či krokov, ktoré robíte.

Down vertigo – Zenit

Pohľad prostredníctvom farieb a štruktúr

Hľadajte farby a rôzne štruktúry, ktoré dodajú fotografii hĺbku a iný rozmer. Vzhľad budovy pôsobí, vyzerá odlišne počas dňa v závislosti od svetla. Navštívte obľúbenú budovu viackrát počas iných častí dňa. Tieto rozdiely prinesú fotografie, ktoré budú vyvolávať odlišné pocity.

Forms – Magdás Emőke

Detailný pohľad

Veľakrát je krása budovy schovaná v detailoch. Či už je to nová alebo stará budova, každá ma určité prvky a detaily, ktoré ju robia jedinečnou. Priblížte sa a zachyťte charakter či dokonalosť práce architektov zachytenej v budove.

Details – Karolinawoznica

Architektonické fotografie prinášajú slobodu a možnosti rôznych uhlov pohľadov. Nemusíte zmestiť celú budovu do záberu, využite symetriu a nápady, aby ste zachytili to najzaujímavejšie, čo budova ponúka. Teraz už len stačí zbaliť fotoaparát na najbližšiu prechádzku po meste a zachytiť všetky vaše nápady.


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár