CEWE Fotolab blog

Rozhovor s výhercom CEWE Photo Award Matúšom Šalamúnom

Najväčšia celosvetová fotografická súťaž CEWE Photo Award 2021 odštartovala 18.5.2020 a svoje fotografie do súťaže môžete prihlásiť aj vy. V minulom ročníku súťažilo viac ako 12 300 fotografií zo Slovenska. Najvyššie, na 35. mieste, sa umiestnila fotografia Stroskotanec od mladého fotografa Matúša Šalamúna. My vám prinášame rozhovor, kde sa dozviete aj to, ako fotka vznikla.
Stroskotanec
Matúš Šalamún, Stroskotanec
Matúš má 18 rokov a pochádza z Banskej Bystrice, kde študuje na Strednej odbornej škole elektrotechnickej. Voľný čas najčastejšie trávi v prírode, kde fotí, avšak rád si dopraje relax aj pri lukostreľbe, dobrej knihe či hudbe.
Ako si sa dostal k foteniu a ako dlho sa mu venuješ?

K foteniu som sa dostal vďaka mojej zvedavosti pri prehľadávaní skríň, kde som našiel môj kompaktný fotoaparát, ktorý som dlhšiu dobu nevyužíval. Prišlo mi to ľúto, tak som sa začal detailnejšie zaoberať fotením. Aktuálne sa foteniu venujem štyri roky.

Študoval si fotografiu v škole, alebo si sa vzdelával sám?

Fotografiu som neštudoval, vzdelával som sa vo svojom voľnom čase pomocou rôznych článkov a videí, ktoré som našiel na internete.

V našej celosvetovej súťaži CEWE Photo Award si sa umiestil najvyššie zo všetkých Slovákov. Ako vznikla víťazná fotografia Stroskotanec?

Dlhšiu dobu som sa pohrával s myšlienkou skombinovať hmyz, ktorý fotím s niečím čo sa k nemu až tak nehodí. Na stolček som položil tácku naplnenú vodou. Keď sa hladina vody upokojila, opatrne som na ňu položil lupeň kvetu. Následne som namočil konárik do vopred pripravenej cukrovej vody vďaka čomu som ho použil ako návnadu na mravce. Tie som položil na lupeň. Mravce behali po lupeni počas celého fotenia a tak lupeň nevydržal na mieste bez pohybu ani minútu. Fotenie spolu s prípravou trvalo cca šesť hodín.

Prečo ťa zaujala hlavne makrofotografia? V čom je tento druh fotky podľa teba výnimočný?

Makrofotografia ma zaujala hlavne kvôli možnosti spoznať život hmyzu oveľa lepšie a taktiež aj preto, že ju fotí len málokto. Myslím, že makrofotografia je výnimočná hlavne vďaka jej schopnosti naučiť ľudí, ktorí sa jej venujú vidieť krásu aj v tom najmenšom detaile.

Čo je na makrofotografii naopak náročné?

Tento druh fotografie je síce zaujímavý, avšak rozhodne nepatrí medzi jej ľahké druhy. Fotograf musí byť svižný a zároveň klásť dôraz aj na najmenší detail. Často totiž o kvalite fotky rozhodujú milimetre. Ak niekto fotí hmyz, potrebuje extréme veľkú dávku trpezlivosti, keďže hmyz nerád spolupracuje a tak fotenie môže trvať niekoľko hodín, ale aj pár minút. V určitej miere to je aj o šťastí.

Ako veľa času tráviš fotením, a kde väčšinou hľadáš inšpiráciu?

Foteniu sa venujem v závislosti od počasia a množstva voľného času. Niekedy nemám foťák aj mesiac v ruke a inokedy chodím fotiť skoro každý deň. Inšpiráciu väčšinou hľadám v mojich myšlienkach, no niekedy si pomôžem aj internetom.

Akú techniku používaš, a ktorý je tvoj najobľúbenejší objektív a prečo?

Používam Canon EOS 77D, makro objektív Sigma 105mm f/2.8, makro blesk Nissin MF18 a objektív Canon 50mm f/1.8. Najobľúbenejším objektívom je jednoznačne Sigma 105mm f/2.8.

Čo by si odporučil niekomu, kto by chcel začať s makrofotografiou?

Odporučiť môžem len veľa trpezlivosti a odhodlania nevzdávať sa po neúspešných pokusoch, pretože takých bude veľké množstvo.

Aké sú tvoje fotografické plány a sny do budúcna?

V pláne mám zdokonaľovať sa vo fotení a dosiahnuť úroveň fotiek, s ktorou by som bol spokojný.

Ďakujeme a prajeme veľa úspechov.

Svoje fotografie do CEWE Photo Award 2021 môžete teraz prihlásiť aj vy. Držíme vám všetkým palce!

 

 

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár