CEWE Fotolab blog

6 tipov na bábätkovské fotenie

Privítanie bábätka v rodine je jeden z najkrajších momentov v živote. Čas plynie veľmi rýchlo a bábätko sa každým dňom mení a rastie. Nemusíte byť profesionálny fotograf na to, aby ste si zvečnili vzácne momenty a vytvorili krásne spomienky na prvé dni a mesiace s vašim bábätkom. Prinášame vám tipy na to, ako hoci aj smartfónom urobiť čo najkrajšie zábery do rodinného albumu.

Fotografovať novorodenca nie je ľahká úloha. Našťastie väčšina z nich sa ešte nedokáže hýbať tak dobre, takže zvyknú zotrvať na mieste a v polohe, do akej ich uložíte. A ďalšia dobrá správa je, že k tomu, aby ste vyfotili roztomilý portrét bábätka netreba veľa. Bábätká sú vo všeobecnosti veľmi fotogenické a aj na fotografiách na zjedenie.

Vek bábätka zohráva tiež veľkú úlohu. Platí, že prvé dva týždne života sú pre fotenie bábätiek najlepšie a vedia to aj profesionáli, ktorí fotia novorodencov. Menej sa hýbu, jednoduchšie “pózujú” a veľa spia, čo nám pri fotení pomôže.

1. Prirodzené svetlo je základ

Pri fotení bábätiek a detí, zabudnite na blesk. Najkrajšie fotky vzniknú pri dennom svetle, v interiéri pri okne alebo zdroji svetla. Experimentujte s tieňom a kompozíciou. Profesionálni fotografi majú radi okná smerujúce na sever, pretože poskytujú nepriame slnečné svetlo a vyhnú sa tak priamemu a príliš prudkému svetlu. Podobný efekt dosiahnete aj keď počkáte na vhodnú časť dňa, kedy je svetlo mäkšie.

Ak budete fotiť vonku, určite počkajte na “zlatú hodinku”. Je to spravidla prvá hodina po východe slnka a posledná pred západom, kedy sú slnečné lúče teplé a mäkké, tiene dlhšie a okolie aj objekty vyzerajú na fotografii najkrajšie.

2. Zachyťte maličké detaily

Bábätká sú jemné a mäkučké, majú krásne ružovú pokožku a všetko je na nich také maličké. Detailné fotky nožičiek, prstíkov alebo vláskov budú krásnou spomienkou na prvé týždne. Bábätko už  nikdy nebude také malé, využite preto chvíľu, keď spí a pridajte do albumu zopár nežných detailov a fotografií zblízka. Budú to tie najkrajšie detaily, na ktoré nechcete zabudnúť, keď bude bábätko rýchlo rásť.

3. Momentky prekvapia

Naplánované fotografie, keď sa dieťa pozerá priamo do objektívu majú svoje opodstatnenie, ale nenápadné momentky sú zväčša tie, ktoré si nakoniec obľúbime najviac. Najjednoduchšie bude zachytiť moment, keď sa dieťa hrá, sleduje okolie alebo skúma svoje ručičky a nožičky. Buďte trpezliví a čakajte na náhodný úsmev, grimasu či zábavnú pózu, ktorú vystrúha.

4. Nezabudnite na seba

Do rodinného albumu bábätka určite patria aj rodičia a súrodenci. Vyskúšajte nastaviť samospúšť alebo sa za objektívom prestriedajte. Dobre fungujú aj fotografie oproti zrkadlu. Nezabudnite na spoločné fotografie, keď sa spolu hráte alebo pri jedle. Určite vytvoria krásne spomienky.

5. Zachyťte ako rastú

Nikto nevie lepšie ako vy, ako rýchlo sa bábätko mení počas prvého roka. Najlepší dôkaz bude séria fotiek z každého mesiaca. Môžete použiť vždy rovnakú rekvizitu, obľúbenú hračku, plyšové zvieratko alebo deku. Najlepšie bude fotiť vždy na tom istom mieste alebo pri tom istom pozadí. Jediný element, ktorý sa bude meniť bude vaše dieťa.

6. Fotografie si vytlačte

Keď už budete mať fotografie nafotené, bola by veľká škoda, keby ostali zabudnuté v telefóne alebo na karte vo fotoaparáte. Sú to predsa tie najkrajšie fotky, aké máte. Vytlačte si fotografie do albumu, vytvorte si z nich CEWE FOTOKNIHU alebo obraz na stenu.

A máme niečo, čo poteší aj vaše dieťa. Vytvorte mu krásnu CEWE FOTOKNIHU Kids. Nielenže sa pri nej zabaví, ale aj precvičí motorické schopnosti a pripomenie si všetkých členov rodiny, ktorých do knihy ukryjete.

Želáme vám veľa radosti pri tvorení!

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár