CEWE Fotolab blog

Tipy a triky na fotenie v zime

Zima je krásne obdobie ako stvorené na fotenie krajiny, či vonkajších portrétov. Dokáže zmeniť obyčajné miesta na magickú scenériu. Fotenie v zime však so sebou prináša svoje výzvy aj nebezpečenstvá pre vašu fototechniku. Pripravili sme preto pre vás zopár tipov, ako na to.

Nezabudnite na náhradnú batériu

Všetci vieme, ako sa výdrž batérií, či už v mobile alebo vo fotoaparáte vplyvom nízkych teplôt znižuje. Určite ste to zažili na vlastnej koži. Preto si vždy jednu-dve náhradné batérie na svoj zimný výlet pribaľte. Ak je naozaj veľká zima, batérie je dobré nosiť v ochrannom obale, alebo dokonca vo vnútornom vačku bundy, aby sa nevybili ešte predtým, ako ich stihnete použiť.

Zlé počasie neexistuje

Vonku sneží, fúka a šálka teplého čaju pri dobrom filme znie určite lákavejšie. Občas sa oplatí premôcť sa. Taká snehová búrka vie byť zaujímavá príležitosť pre fotenie krajiny. A tiež na vyskúšanie si fotografovania v extrémnych podmienkach a niečo nové sa naučiť. Tie najzaujímavejšie zábery vznikajú v tých najneočakávanejších situáciách.

Využite „low light season“

Jeden zo zimných benefitov je svetlo. Slnko sa drží nižšie nad horizontom aj počas dňa a vytvára dramatické svetlo a tiene. Tie sa dajú využiť v nápaditej kompozícii. Na fotenie máte k dispozícii dlhší čas ako v lete, keď je slnko vysoko na oblohe. A odmenou bude krásne, mäkké svetlo sprevádzajúce západy a východy slnka spoza zasnežených kopcov.

Pozor kam stúpaš

Jeden tip pri fotení čerstvo napadnutého snehu. Predtým ako začnete chodiť dookola, rozhliadnite sa, vyberte si pohľad, kompozíciu, smer. Čerstvý sneh sa krásne ligoce a vyhnete sa nechceným stopám v zábere.

Studené tóny a viac svetla

Zimnú atmosféru, sneh a ľad ešte viac zvýraznia studené tóny. Farebné východy a západy slnka. Skúste zaexperimentovať s vyvážením bielej. Zároveň sa nemusíte báť pustiť do fotky viac svetla. Najmä v hmle alebo snehovej búrke môžu tak vzniknúť zaujímavé fotografie.

O fotovýbavu sa po fotení postarajte

Prudké zmeny teplôt nerobia vašej fototechnike dobre. Najväčšou pohromou pre fotoaparát/objektív je voda, a teda aj vlhkosť. Preto po fotení v mraze nechajte fotoaparát po návrate v puzdre, aby sa jeho teplota vyrovnala okoliu. Zabránite tak vyzrážaniu vzdušnej vlhkosti v jeho vnútri aj na objektíve. Odporúčame tiež používanie ochranných UV filtrov, ktoré nájdete aj v našom eshope.

Náš tip: Nezabudnite si svoje zimné fotografie a spomienky uchovať vo forme fotoknihy, fotoobrazu alebo fotodarčekov. Rovnako poslúžia ako krásny darček pre vašich blízkych a na svoje najkrajšie momenty si budete môcť kedykoľvek zaspomínať.

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár