CEWE Fotolab blog

Black Friday 2022 je tu!

Vyberáte fotoaparát alebo nový objektív? Počas každoročného výpredaja Black Friday môžete ušetriť stovky eur. Nie všetky zľavy sa však oplatia. Preto sme vybrali len tie najlepšie ponuky, ktoré majú naozaj zmysel. Čierny piatok je spojený s mnohými kontroverziami – krachmi na burze a ľuďmi spiacimi v stanoch pred obchodmi. Ale vedeli ste, že pôvodne znamenal niečo úplne iné?
Black Friday – zlato a nemocenské dávky

Termín Black Friday pochádza z Philadelphie z roku 1861 a označuje deň po Dni vďakyvzdania, keď bol na cestách veľký ruch. Ako sa však z rušného dňa stal nepísaný “nákupný sviatok”, ktorý je známy takmer po celom svete? Najznámejší je vďaka burze cenných papierov. Len o osem rokov neskôr, v roku 1869, sa 18. prezident Spojených štátov Ulysses S. Grant snažil splatiť štátny dlh – každý týždeň predával zlato zo štátnych zásob.

Dvaja páni, James Fisk a Jay Gould, sa s ním spriatelili a presvedčili ho, aby prestal predávať. Sami potom nakupovali zlato vo veľkom, čím ovplyvňovali jeho cenu. Je dobré, že sa to už nestáva 🙂

Tabuľa s cenami zlata z vyšetrovania incidentu z Čierneho piatku. Zdroj: Wikipedia Commons

 

Nákup zlata bol však vtedy komplikovanejší a ich finta bola odhalená. Grant potom nariadil predaj veľkého množstva zlata, ktorého cena klesla o pätinu.

Po tomto incidente sa slovné spojenie čierny piatok začalo používať rôznymi spôsobmi. Čierny piatok sa začal spájať s konkrétnym novembrovým dátumom kvôli neschopnosti “naplniť smeny” v dôsledku nárastu chorôb a využívania “sick days”. Zhodou okolností to bolo deň po Dni vďakyvzdania, počas ktorého sa väčšina Ameriky napcháva moriakom a zapíja ho priemerným pivom.

Čierny piatok – dôvod oslavovať Deň vďakyvzdania o týždeň skôr

Až do roku 1981 fungoval výraz Black Friday ako označenie pre “najrušnejší deň v roku” a samozrejme, prenikol aj do sveta obchodu. Preto bolo nepísaným pravidlom, že začiatok predvianočnej predajnej sezóny sa začínal posledný novembrový piatok, deň po Dni vďakyvzdania. V tento deň neboli zisky obchodov zaznamenané v červených číslach, ale v čiernych – preto Black Friday.

Obchodníci sa však sťažovali, že predajná sezóna bola príliš krátka. V tom čase sa vraj navzájom rešpektovali a poctivo vyčkávali s reklamami a zľavovými akciami. Na náreky obchodníkov reagoval v roku 1939 prezident Roosevelt, ktorý doslova posunul sviatok Dňa vďakyvzdania o týždeň, čím vytvoril dva tábory ľudí a zrodila sa obchodná tradícia.

Čierny piatok na Slovensku

Akcie Black Friday sa rozšírili po celom svete vrátane Slovenska. Aj tu sa po vzore najväčších hráčov, ktorí vo voľnom čase lietajú vo vesmíre, začal používať “čierny piatok” po celý rok. Bohužiaľ, niektorí to zneužívajú a musíte si dávať pozor na pravosť zliav. Vo svete fotografie je však našťastie všetko v poriadku. Pre výrobcov fotografického vybavenia je Black Friday spôsob, ako získať nových používateľov do ekosystému svojej značky.

Black Friday 2022: Fotoaparáty, objektívy a fotografické príslušenstvo

Nie všetci výrobcovia spúšťajú predajné akcie na Čierny piatok. To však neznamená, že sa pred Vianocami nesnažia získať používateľov na svoju stranu inými spôsobmi, preto sa pozrite na aktuálne prebiehajúce akcie. Navyše, ceny Black Friday možno kombinovať aj s cashbackmi.

CSC Bezzrkadlové fotoaparáty Sony
Fotoaparát Sony A7 Mark III ponúka pokročilé ovládacie prvky, zabudovanú stabilizáciu a jeden z najlepších systémov zaostrovania na trhu.

 

Hlavným lákadlom tohtoročného Black Friday je určite stále vynikajúci Sony A7 Mark II + 28-70mm za neuveriteľných 1039€ a taktiež Sony A7 Mark III za 1598€ po odrátaní Cashback. Môže sa pochváliť výkonným zaostrovaním so sledovaním očí a vynikajúcim stabilizovaným 24 MPix full-frame snímačom. Telo je horčíkové, utesnené proti prachu a vode a má dva sloty na SD karty. Vďaka rozlíšeniu 4K30p je vhodný aj na natáčanie a vlogovanie. Filmárov potešia pokročilé funkcie ako zebra, focus peaking, možnosť nahrávania do vlogu alebo pripojenie externého rekordéra. Ak vás zaujíma viac o dnes už takmer kultovom fotoaparáte Sony A7 III, môžete si prečítať našu podrobnú recenziu.

Za dobrú cenu si môžete kúpiť aj výhodné sety objektívov. Napríklad set Sony A7 III s objektívom FE 85 mm f/1,8 na profesionálnu portrétnu fotografiu za 2309€. Navyše, keď skombinujete ceny z Black Friday s prebiehajúcim zimným cashbackom od spoločnosti Sony, môžete získať zaujímavé ceny.

A aby ste mohli svoj fotoaparát hneď vybaviť novým objektívom, spoločnosť Sony pripravila Cashback aj na ne:

  • Špičkový širokouhlý objektív Sony FE 24 mm f/1,4 GM z profesionálnej série G Master za 1449€ po odrátaní Cashback.
  • Reportážny a dokumentárny objektív Sony FE 50 mm f/1,8 je k dispozícii za 219€ a môžete ho použiť aj pri fotografovaní portrétov.
  • Opticky dokonalý objektív pre fotografov divokej prírody a športu Sony FE 200-600mm f/5,6-6,3 G OSS za 1999€ po odrátaní Cashback.

To, že bajonet Sony E je bezzrkadlový systém s najväčšou podporou natívnych objektívov, potvrdzuje aj Tamron 17-28 mm f/2,8 Di III RXD za 899€.

Všetky objektívy FE sú kompatibilné aj so snímačom APS-C série A6000. Ako vstup do sveta Sony pripravila japonská spoločnosť set Sony Alpha A6000 s objektívom 16-50 mm PZ OSSktorý môžete mať už za 539€

Alpha A6000 je stálica, ktorá má čo ponúknuť aj v roku 2022. Kombinácia kvalitného snímača, rýchleho zaostrovania a malého tela z neho robí dobrú voľbu pre začiatočníkov aj pokročilých fotografov.

 

CSC Bezzrkadlovky Panasonic

Spoločnosť Panasonic je priekopníkom najmä v oblasti natáčania videa, ale v posledných rokoch dokazuje, že to myslí vážne aj so svetom fotografie. Vo výhodnej cene ponúkame hybridný CSC fotoaparát Panasonic GH5 za cenu od 1099€. GH5 je vo svete filmovej tvorby legendou, a napriek svojej štvorročnej histórii natáča lepšie video ako niektoré moderné prístroje.

Panasonic GH5 sa predáva spolu s novým modelom GH5II, ktorý je skôr oživením pôvodného modelu. Vďaka tomu je GH5 vynikajúcou kúpou.

 

Druhou ponukou je profesionálny wildlife CSC PanasonicLumixDC-G9 + Vario G 12-60mm za 1393€. DC-G9 má robustné telo s množstvom programovateľných funkcií vrátane stavového displeja a pohodlného gripu na prácu s teleobjektívmi.

CSC Bezzrkadlové fotoaparáty Canon

Spoločnosť Canon sa vracia so svojím neprávom zanedbávaným radom Canon EOS-M a v ponuke Black Friday sú dve kompaktné bezzrkadlovky. Cena fotoaparátu Canon EOS M50 Mark II s objektívom 15–45 mm je 679€ a je vhodný na vlogovanie a akékoľvek príležitostné fotografovanie.

Black Friday 2022: Záver

Pri nákupoch na Čierny piatok si dobre rozmyslite, či je akcia spravodlivá. Na stránkach na porovnávanie cien si môžete pohodlne prezrieť históriu cien a skontrolovať, či predajca nepodvádza.

Pozor na zariadenia a technológie zo šedej distribúcie. Všetky fotoaparáty, ktoré predávame na Fotolab.sk, pochádzajú z českej oficiálnej distribúcie s plnou servisnou podporou českých predajcov všetkých značiek, dvojročnou zárukou a nárokom na ďalšie zľavy a cashbacky. Radi vám poradíme online, telefonicky aj v našich predajniach.

Kompletná ponuka Fotolab.sk Black Friday 2022

Pridať komentár