CEWE Fotolab blog

Street fotografia

Fotografie zo života ulice, či už vo vašom meste alebo v zahraničí, sú mnohokrát zaujímavé, akčné a emocionálne. Ak patríte k ľudom, ktorí takúto fotografiu obľubujú a radi sa vnárajú do bežného života v úzkych uličkách a preplnených trhoch, snažte sa byť nenápadní. Fotografujte tak aby ste na svojich fotografiách zachovali tú správnu a hlavne prirodzenú atmosféru. Treba si uvedomiť, že street photo sa dá fotografovať čímkoľvek, no výsledok nebude vždy ten pravý orechový.

Veľká a ťažká digitálna zrkadlovka síce zaručuje vysokú kvalitu, ale s ňou sa stanete stredobodom pozornosti. Ľudia, ktorých budete fotografovať už nebudú prirodzení a často budú mať pocit, že ich idete s fotoaparátom „zjesť“. V súčasnosti je k dispozícií veľké množstvo úžasne skladných a kvalitných fotoaparátov. Veľmi populárne sú dnes takzvané nezrkadlovky. Majú veľký snímač, taktiež možnosť výmeny objektívov a kvalita fotografií je na špičkovej úrovni. Takýto fotoaparát je ako stvorený na street photo. Jednoducho splyniete s davom a stanete sa súčasťou života na ulici. Nikoho nebudete otravovať a vaše fotografie budú živé a plné emócií.

Ak máte možnosť, fotografovať sa vyberte v čase pekného svetla, využívajte protisvetlo a tiene ulice. Do popredia fotografií sa snažte vkladať na prvý pohľad rušivé objekty, tie vytvoria kreatívnu hĺbku a fotka sa stane veľmi zaujímavou pre diváka. Nebojte sa fotografovať z netradičných uhlov ako je nadhľad alebo podhľad, aj tuctový záber tak získa dynamiku. Najčastejšie používané ohniská pri street photo sú pevné a svetelné objektívy 35 a 50mm. Ideálne so svetelnosťou f/1,4 alebo f/1,8, ktorá vám umožní fotografovať aj v horších svetelných podmienkach.

Budete môcť fotografovať preplnené trhy v uličkách bez slnečného svetla ako aj netradičnú nočnú street photo. Nebojte sa fotiť aj večer po zotmení, svetlá ulice a rôzne čierne siluety ľudí vyzerajú na fotkách mnohokrát zaujímavo. Veľkým bonusom pri svetelných objektívoch je aj možnosť pracovať s hĺbkou ostrosti. Po zaostrení pekného pouličného portrétu ostane pozadie krásne rozostrené a fotografia získa tú správnu emóciu a kvalitu.

Osobne mám skúsenosti s nezrkadlovkami Olympus. Ponúkajú kvalitné a skladné fotoaparáty s hľadáčikom. V kombinácií so svetelnými objektívmi tak získate ten ideálny prístroj na kvalitné fotografovanie zo života ulice. Najradšej používam svetelný Olympus m.zuiko 17mm/1,8 ako aj výborný 25mm f/1,8. Samozrejme to nie je podmienka, ponuka nezrkadlových fotoaparátov je veľká a určite si vyberiete aj od iných výrobcov.

Určite nie je ale potrebné meniť celú vašu zostavu ak vlastníte zrkadlovku alebo ste pevne rozhodnutý si ju kúpiť. Snažte sa pri výbere sústrediť na skladnejšie modely ako napríklad Nikon D3400 / D5600, prípadne Canon D200.

Skupina ľudí, ktorá fotografuje na inteligentné telefóny nie je malá a taktiež kvalita fotografií zo súčasných telefónov je na úplne inej úrovni ako v minulosti. Mnohí chcú ale postúpiť na vyššiu úroveň, no nechcú sa vzdať kompaktnosti a komfortu pri fotografovaní. Riešením je bohatá ponuka špičkových kompaktných fotoaparátov, ktoré zachovávajú výbornú skladnosť, ale zároveň ponúkajú vysokú kvalitu fotografií. Ako napríklad Canon Powershot G5x alebo obľúbená rada Sony RX100.

Street photo je hlavne o čase, ktorý musíte fotografovaniu venovať a často dosť dlho vyčkávať na ten správny moment, úsmev, pohľad či dobré svetlo.  Prajem veľa vydarených fotografií, nezabúdajte na potrebný rešpekt a úctu ku každému koho na ulici fotografujete, prinesie to očakávané ovocie.


 

Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár