CEWE Fotolab blog

Sony A7IV – Predstavenie očakávanej novinky

Vo štvrtok 21.10. 2021 predstavilo Sony očakávaného nástupcu obľúbeného Sony A7 III. Sony označovalo „trojku“ ako basic model, teda základ ponuky. Pre nový A7 Mark IV to však bolo málo a Sony si pre nás pripravilo šikovnú hru so slovami – Beyond Basic.

Poďme si preto povedať, čo všetko vieme o novinke, ktorá ide za hranice základu CSC systému Sony Alpha. Pokiaľ máte voľnú polhodinu svojho času, môžete sa pozrieť na video, v ktorom Sony postupne predstaví všetky novinky a možnosti modelu Sony A7IV. Pokiaľ však čas nemáte, a je to pochopiteľné, video preskočte a čítajte ďalej.

Sony A7 Mark IV: Technické parametre
  • Typ snímača a rozlíšenie: BSI-CMOS, 33MPix, 15EV dynamický rozsah pri ISO 100
  • Rozsah citlivosti ISO: 100-51200 (rozšírenie na 50-204800)
  • Systém ostrenia: Fázová detekcia na senzore, 759 bodov, pokrytie scény 94%, ostrenie od -4EV (pri použití f/2 objektívu)
  • Použitý procesor: BIONZ XR (rovnaký ako v Alpha 1 a A7SIII)
  • Stabilizácia obrazu: 5-osá stabilizácia snímača, až 5,5EV
  • Sekvenčné snímanie: 5 sn./s (bezstratový RAW), 10 sn./s (stratový RAW)
  • Veľkosť bufferu: 828 fotografií pri nastavení Uncompressed RAW + JPEG
  • Synchronizačný čas blesku: 1/250s
  • Hľadáčik: EVF, 3,69 M bodov, zväčšenie 0,78x
  • Zadný LCD: Výklopný otočný displej s rozlíšením 1,04M bodov
  • Natáčanie videí: XAVC HS (MPEG-H HEVC/H.265) 4:2:2 10bit All-I (intra) s dátovým tokom až 600 Mbps, 4K 60p v Super 35 (1,5x crop), 4K30p (plný senzor ), FHD 120p, 1/15s čas readout, S-Log2/3/HLG
  • Materiál tela: Horčíková konštrukcia s utesnením proti prachu a vode
  • Typ batérie a jej výdrž: NP-FZ100, 580(LCD) alebo 520 (EVF) snímok podľa CIPA
  • Úložisko: Dva sloty, 1x SD UHS-II a 1x kombinovaný slot pre SD UHS-II alebo CFexpress A
  • Rozmery: 131 x 96 x 80 mm
  • Hmotnosť: 659g
Naše dojmy zo Sony A7IV
Novinkou je výklopný a otočný dotykový displej.

 

Konštrukcia a ovládanie: Čo je nové?

Telo fotoaparátu je veľmi podobné modelu Sony A7S III. Pre užívateľov to znamená pohodlnejší grip s väčším priestorom medzi objektívom a gripom samotným. Ďalšou, na prvý pohľad viditeľnou zmenou, je nová funkcia otočného voliča korekcie expozície. Ten dostal zámok, bolo z neho odstránené číslovanie a môžete naň nastaviť ktorúkoľvek z týchto funkcií:

  • Nastavenie clony
  • Nastavenie času
  • ISO
  • Korekcia expozície
  • Vyváženie bielej (predvoľby aj hodnotu v kelvinoch)
  • Kreatívne režimy
  • Ostrenie
  • Pohyb ostriaceho rámčeka
  • Úrovne nahrávania zvuku

Novinkou je oproti predchodcovi nasadenie výklopného a otočného displeja, ktorí ocenia hlavne filmári a vlogeri. S ohľadom na skutočne hybridné zaradenie prístroja je táto zmena pochopiteľnou. Použitý LCD je dotykový, ale má skôr nižšie rozlíšenie s 1,04 miliónom bodov. Po vstupe do MENU vás na A7 Mark IV uvíta nová prehľadnejšia štruktúra, s ktorou ste sa mohli stretnúť v modeloch Alpha 1 alebo A7S III.

Sony o novom A7IV nehovorí ako o „fotoaparáte s možnosťou natáčať video“, ale celé ovládanie aj koncept prístroja bol prispôsobený tomu, aby mohol Sony A7IV fungovať ako plnohodnotná kamera aj plnohodnotný fotoaparát. Pod voličom režimov preto nájdete nový prepínač, ktorý umožňuje rýchlo fotoaparát prepnúť z režimu fotografovania do režimu natáčania klasických, respektíve spomalených videí. Toto prepnutie nie je len o sprístupnení natáčania, zmení sa obsah MENU, rýchlych ponúk, zmení sa vyváženie bielej alebo nastavený farebný profil. Jediným globálnym nastavením tak zostáva čas, citlivosť a clona a to je škoda. Nie je to ale nič, čo by nezvládol upraviť nový firmware. S podobným prepínačom ste sa mohli stretnúť napríklad na fotoaparátoch Nikon Z a jedná sa o výrazne rýchlejší spôsob ovládania, ako keď je video režim ukrytý na voliči režimov, tak ako tomu je napríklad pri Canone R6.

Po vzore Sony A7S III sa aj čiastočne zmenilo rozmiestnenie ovládacích prvkov aj ich prevedenie. Z ostatných modelov spoznávame veľmi vydarený joystick alebo zväčšené tlačidlá. Zmenil sa aj hľadáčik, ktorý by mal mať kratší blackout a so svojimi 3,69 M bodov aj jemnejšie zobrazenie (A7III má 2,36 M bodov). Obnovovacia frekvencia a jeho plynulosť v zlých svetelných podmienkach sú nám zatiaľ neznáme.

Rýchly prepínač medzi režimami fotenia a natáčania je vítanou zmenou pre všetkých fotografov, ktorí sa zároveň venujú aj nahrávaniu videí. S prepnutím sa navyše zmenia aj nastavenia spojené s daným režimom.

 

Samotné telo je vyrobené z horčíkovej zliatiny a je utesnené proti prachu a vode. Úroveň utesnenia by mala byť väčšia ako u jeho predchodcu a to je len dobre. Na boku prístroja nájdete okrem jacku pre mikrofón a slúchadlá aj full-size HDMI konektor pre pripojenie externého rekordéra. Novinkou je možnosť streamovať obsah vo Full HD priamo z fotoaparátu, a to pripojením cez USB-C k počítaču alebo smartfónu. V úvodnom videu hovorí Sony iba o pripojení k telefónom Xperia z vlastnej produkcie, pevne ale verím, že bude fotoaparát podporovať prepojenie s akýmkoľvek zariadením Android a tiež s, medzi influencermi a vlogermi najpopulárnejším, iOS. Novinkou je možnosť real-time vyhladenia pleti pri streamovaní videa a tiež súčasné streamovanie aj ukladanie záznamu na pamäťovú kartu. Pre prepojenie a streaming vie byť A7 IV pripojený novo aj cez 5GHz Wi-Fi, čo sa postará o rýchlejší a stabilnejší prenos dát.

O ukladanie dát sa starajú dva sloty na pamäťové karty. Ten prvý je pre SD karty štandardu UHS-II, druhý je potom duálny, poradí si s SD UHS-II alebo Cfexpress kartami. Ale pozor, jedná sa o Cfexpress typ A, teda rozmerovo menšie karty s maximálnou teoretickou rýchlosťou 1000MB/s. Batéria prístroja zostala rovnaká, papierová výdrž fotoaparátu je perfektná a reálne určite pôjde na jedno nabitie nafotiť viac ako tisíc fotografií. Fotoaparátu nechýba ani napájanie a nabíjanie pomocou USB-C PD.

Posledným vylepšením v otázke konštrukcie je skôr maličkosť, ale veľmi dôležitá. Pri vypnutom fotoaparáte sa automaticky zavrie uzávierka a zmenšuje sa tak riziko zachytávania prachu na snímači, napríklad pri výmene objektívov.

Funkcie a parametre: Nový senzor a vylepšené ostrenie

Najväčšou zmenou je určite použitie nového snímača s rozlíšením 33Mpix. Snímač je typu BSI-CMOS. Sony sľubuje 15EV dynamického rozsahu a lepšie a vernejšie podanie farieb aj minimum šumu. Na papieri vyzerá nový senzor, až na jednu vec, perfektne. Na reálne výsledky z finálneho modelu si ale ešte musíme počkať. Tá jedna výhrada smeruje k rýchlosti čítania dát zo snímača, ktorá sa zastavila na 1/15s. To je podľa mňa dlhá doba a môže to obmedzovať použitie elektronickej uzávierky alebo natáčania rýchlej akcie – mám obavu z rolling shutter efektu.

Snímač nového fotoaparátu je stabilizovaný. Výkon stabilizácie je až 5,5 EV podľa CIPA, teda takmer rovnaký ako u predchodcu. Nová je však aktívna stabilizácia vo videu, kde fotoaparát ukladá do metadát informácie z gyroskopu a vy tak získavate možnosť stabilizovať video v postprodukcii.

Vylepšenia sa dočkalo aj ostrenie. To by malo byť o 30% rýchlejšie a presnejšie pri sledovaní očí, hlavy alebo celej postavy. Fotoaparát používa procesor BIONZ XR a algoritmy ostrenia z modelu Alpha 1. To znamená ostrenie nielen na oči ľudí, ale aj na zvieratá alebo vtáky. Trúfam si tvrdiť, že bude Sony A7 Mark IV patriť v ostrení medzi absolútnu špičku, škoda len pomalšieho sekvenčného snímania. To dosahuje podľa oficiálnych parametrov 10 sn./s pri použití komprimovaného RAW a AF-S. To by bola s ohľadom na konkurenciu skôr priemerná hodnota. Pokiaľ ale na fotoaparáte nastavíte RAW bez kompresie a kontinuálne ostrenie, klesne hodnota na zhruba 5 sn./s. V tomto som od nového prístroja čakal oveľa viac, ale na druhú stranu je to pochopiteľné, pre športovú fotografiu má Sony v ponuke model Sony A9II, ktorému logicky nechcelo lacnejším modelom konkurovať.

Sony A7 Mark IV a natáčanie videa

Fotoaparát podporuje interné natáčanie v 10 bitoch 4:2:2 All-I v 4K 60p pri 1,5x crope, 4K 30p pri čítaní dát z celého čipu, a pre spomalené zábery nechýba FullHD v 120fps. Fotoaparát navyše výsledné video downsampluje zo 7K rozlíšenia. Použitý kodek XAVC HS (MPEG-H HEVC/H.265) je rovnaký, ako nájdeme v modeli Alpha 1 a Sony A7S III. Sony A7 Mark IV podporuje farebné profily S-Log3 a S-Log2 aj nový profil Cinetone S.

Novinka je aj asistent manuálneho ostrenia, tzv. Focus Map a tiež múdre manuálno-automatické ostrenie počas natáčania. To funguje tak, že keď máte počas natáčania videa aktívny AF-C, môžete kedykoľvek ručne preostriť, a preostrenie sa fotoaparát automaticky vráti k sledovaniu novo zaostreného cieľa (ak detekuje oči alebo tvár). Systém chladenia fotoaparátu je tiež prevzatý z Alpha 1 a A7SIII, fotoaparát by sa preto nemal počas natáčania prehrievať ani v náročných podmienkach.

Úplnou novinkou v systéme Sony Alpha je automatická kompenzácia focus breathing, teda zmeny ohniskovej vzdialenosti objektívu v dôsledku preostrenia. To bude podporované zatiaľ iba s originálnymi objektívmi Sony. Ide prakticky o čo najmenší automatický orez scény s následným využitím plného rozlíšenia.

Kameramani (a fotografi) ocenia možnosť napájať fotoaparát cez USB-C PD a tiež HDMI konektor štandardnej veľkosti – našťastie sa u A7 IV nekonajú „pokusy“ s Micro HDMI. V otázke zvuku je samotný fotoaparát vybavený prekvapivo kvalitnými mikrofónmi. Navyše, okrem bežného mikrofónu, môžete pomocou adaptéra Sony XLR-K3M pripojiť aj XLR mikrofóny.

Vylepšené TTL a dva nové blesky pre Sony Multi Interface

Sony sľubuje veľké zlepšenie v presnosti a spoľahlivosti TTL merania pri fotení s bleskami. K tomu navyše nachystali dva nové systémové blesky – HVL-F60RM2 a HVL-F46RM.

Záver

Tak čo na novinku hovoríte? Mne sa veľmi páči. Zatiaľ bohužiaľ nepoznáme cenu, ale mala by sa pohybovať niekde vo vodách Canonu R6. Veľmi sa teším na výkon nového snímača aj vylepšenú ergonómiu. Síce nejde o takú revolúciu, ako tomu bolo pri skoku z modelu Sony A7 II na A7 III, ale aj tak rieši novinka všetky nedostatky predchádzajúceho modelu, výrazne vylepšuje ovládanie a svojimi parametrami uspokojí potreby náročného fotografa aj filmára.

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár