CEWE Fotolab blog

Sony A1: Recenzia – To najlepšie v nenápadnom balení

Sony A1 je vlajkovou loďou výrobcu. Spája v sebe obrovské rozlíšenie aj vysokú rýchlosť. Konštruktérom v Sony sa podarilo odstrániť takmer všetky nedostatky bezzrkadloviek. Napriek skvelým parametrom sa ale aj tu nájde pár chybičiek.
A1 – vlajková loď Sony.

 

Sony A1 je najvyšším modelom radu Alpha. Je to hybridný model, ktorý poteší fotografov aj videotvorcov. Tých prvých svojim 50 Mpx snímačom, sériovým snímaním frekvenciou až 30 obr./s. a luxusným hľadáčikom. Filmára zase 8K 30p a 4K 120p videom.

Majstrovským dielom je mechanická uzávierka s x-sync 1/400 s. Veľmi rýchle čítanie a spracovanie dát zo snímača potlačilo väčšinu neduhov aj pri elektronickej uzávierke. Konečne s ňou je možné fotografovať aj s bleskom. Minimalizoval sa rolling shutter efekt a preč sú problémy s flickeringom.

Technické parametre Sony Alpha A1
  • Snímač: Stacked 50,5 Mpx FF CMOS Exmor RS
  • Procesor: Dual Bionz XR
  • Bajonet: Sony E
  • Stabilizácia obrazu: IBIS (in-body image stabilization) s účinnosťou až 5,5 EV
  • Rozsah uzávierky: 1/8000-30 s. (1/32 000 s v režime el. uzávierky), X-sync 1/400 s. (1/200 v režime el. uzávierky)
  • Citlivosť: ISO 100-32000 (rozšírená až ISO 102 400)
  • Meranie expozície: 1200-zónové
  • Súborový formát: RAW, JPG, HEIF
  • Zaostrovanie: 4D FOCUS, 759 bodov fázovej detekcie a 425 bodov s detekciou kontrastu
  • Sériové snímanie: až 10 obr./s.v režime mechanickej uzávierky a až 30 obr./s.v režime el.uzávierky
  • Hľadáčik: OLED 9,44 milióna.bodov
  • Displej: 3” výklopný dotykový displej s rozlíšením 1 440 000 bodov
  • Vstavaný blesk: nie
  • Video: 8k 30FPS, 4K UHC 120FPS, Full HD 120FPS
  • Pamäťové médium: Dual SD/CFexpress Type A (podpora UHS-II)
  • Konektory: SuperSpeed USB 10Gb/s (USB 3.2), HDMI, 3,5 mm audio-in/audio-out, LAN (1000BASE-T, 100BASE-TX, 10BASE-T)
  • Bezdrôtové pripojenie: Wi-Fi®, IEEE 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth® Standard ver.5,0 (pásmo 2,4 GHz/5 Ghz), NFC
  • Napájanie: batéria NP-FZ100, 530 cyklov (podľa štandardu TIPA), možnosť dobíjania cez USB
  • Rozmery: 128,9 x 96,9 x 80,8 mm
  • Hmotnosť: 737g (vrátane batérie a karty)

Sony A1 v praxi

Konkurenčné Canon EOS R3 a Nikon Z 9 designom priznávajú, že sú to profesionálne fotoaparáty určené do akcie. Sú veľké a majú integrovaný vertikálny grip. Na prvý pohľad jednoducho viete, s čím máte tú česť. Sony ide ale iným smerom. A1 sa príliš nelíši od ostatných plnoformátových fotoaparátov Alpha. Pokiaľ na ňom nemáte veľký objektív, pôsobí nenápadne. Má to svoje výhody aj nevýhody, napríklad ten, kto chce Sony A1 používať s veľkými objektívmi, môže na zlepšenie ergonómie siahnuť po vertikálnom gripe Sony VG-C4EM. Pri spomínaných Canon R3 alebo Nikon Z9 vertikálny grip nijako neodmontujete, u Sony máte možnosť voľby.

Možno ale práve kvôli návrhu tela mi fotografovanie so Sony Alpha A1 neprišlo také výnimočné, ako by som očakával od fotoaparátu s danými parametrami. Aktuálne fotografujem sa Sony A7 III, preto si občas dovolím oba fotoaparáty porovnať, a to aj napriek tomu, že nie sú zďaleka v rovnakej kategórii. Majú ale spoločnú základnú DNA, ktorá je neprehliadnuteľná. Sony A1 je nielen svojou cenou úplne iná liga – je to fotoaparát na steroidoch.

Dizajn Sony A1 vychádza z modelu A9 II, niektoré ovládacie prvky sú ale upravené.

 

Každé voľné miesto je obsadené ovládacími prvkami. Grip je najväčší, aký vo fotoaparáte Sony nájdete.

 

Rozloženie ovládacích prvkov na zadnej strane je také, na aké sú používatelia plnoformátových fotoaparátov Sony zvyknutí.

 

Ergonómia držania a ovládania

Sony A1 má najlepšiu ergonómiu držania aj ovládania zo všetkých bezzrkadloviek Sony. Využité je každé miestečko. Poteší možnosť uzamykania otočných voličov. Z toho najlepšieho, čo Sony ponúka, chýba iba rýchle prepínanie medzi foto a video režimami tak, ako to má novinka Sony A7 IV. Verím, že ho za niekoľko rokov uvidíme na A1 II. Oproti môjmu A7 III je ovládanie o triedu lepšie. Väčšina ovládacích prvkov je užívateľsky nastaviteľná.

Nové menu je prehľadnejšie a dá sa ovládať aj dotykovo.
Displej

Displej je len výklopný, čo je jedno z mojich najväčších sklamaní pri tomto modeli. Nemôžem ho využiť pri fotografovaní na výšku alebo pri natáčaní. Mohol by byť otočný, alebo ešte lepšie výklopný v dvoch osiach, tak ako to vie napríklad Fujifilm X-T4 alebo Nikon Z9. Nemá ani špičkové rozlíšenie, tu Sony zbytočne šetrilo.

Displej je výklopný iba v jednej osy, a nedá sa preklopiť o 180°.

 

Hľadáčik

Sony A1 má jeden z najlepších EVF hľadáčikov vôbec. Štandardne sa prekresľuje frekvenciou 120 FPS. Pri sériovom snímaní ho môžete prepnúť na 240 FPS bez blackoutu, vtedy ale jas aj rozlíšenie o niečo poklesne. Ak si chcete naplno užiť 9,44 Mpx rozlíšenie, musíte prepnúť prekresľovanie na 60 FPS, to je ideálny režim pri fotografovaní statických scén.

Tak ako u iných bezzrkadloviek Sony Alpha, aj tu pri stlačení spúšte a aktivovaní zaostrovania klesne reálne rozlíšenie obrazu v hľadáčiku. U môjho Sony A7 III je to tragédia. Obraz je rozpixelovaný a často sa vyskytuje výrazné moiré. U A1 sa to deje tiež, po stlačení klesne rozlíšenie obrazu na 3,69 Mpx. Obraz je síce stále dostatočne jemný a moiré sa objavuje len zriedka, ale aj tak je to zbytočné obmedzenie. Viac sa mi páči prístup, v ktorom si hľadáčik drží snímkovaciu frekvenciu a rozlíšenie nehľadiac na okolnosti.

Hľadáčik s rozlíšením 9,44 Mpx je luxusný. Schéma optiky hľadáčika.

 

Mechanická závierka

Mechanická uzávierka fotoaparátu je majstrovské dielo. Nielenže je tichšia, než u ostatných modelov Sony, ale je neskutočne rýchla. Vďaka tomu je synchronizácia s bleskom 1/400 s.

Elektronická závierka

U môjho Sony A7 III mám s elektronickou uzávierkou problém. Čítanie údajov zo snímača je pomalé. Problémy sú s flickeringom aj rolling shutter efektom. Sony A1 je aj v režime elektronickej uzávierky famózny. Čítanie dát je veľmi rýchle, približuje sa k tomu, čo čakáme v budúcnosti od globálnej uzávierky. Nie sú problémy s flickeringom ani rolling shutter efektom. Dokonca môžete použiť blesk, čo väčšina fotoaparátov v režime el. uzávierky nedokáže. Najkratší synchronizačný čas je 1/200 s. Za všetkým stojí vrstvený snímač s rýchlym odčítaním dát a dvojica procesorov Bionz XR. U A1 tak môžete ponechať zapnutú el. uzávierku vo väčšine situácii.

Zaostrovanie

Systém automatického zaostrovania A1 funguje v podstate rovnako, ako pri ostatných modeloch súčasnej generácie. Oproti A9 II a A7R IV pribudla detekcia očí u vtákov. A oproti môjmu Sony A7 III je to generačný rozdiel, najmä pri kontinuálnom preostrovaní s využitím detekcie tváre a očí. Sony A1 je jednoducho suverénnejší, presnejší, odpadu je menej. Fotoaparát dokáže detekovať ľudí, zvieratá aj vtáky.

O sledovanie rôznych objektov sa stará Real Time Tracking. Zaostrovacie body pokrývajú 92% plochy snímača, takže až takmer ku kraju. Citlivosť AF na svetlo je slabšia ako u konkurencie, len -4EV. Tej sa darí tento parameter z roka na rok zlepšovať. Pri novom Nikone Z9 je to -8EV. Automatické zaostrovanie funguje výborne. Keď som testoval Canony R5 a R6, bolo ich zaostrovanie ešte o niečo lepšie. Privítal by som jednoduchšie prepínanie medzi detekciou ľudí, zvierat a vtákov. Sony aktuálne začína inovovať staršie objektívy G master tak, aby dokázali rýchlejšie zaostrovať s A1, A7s III a A9II. Prvým objektívom je nedávno predstavený FE 70-200/2,8 GM OSS II. Môžeme tak očakávať postupné zlepšovanie výkonu automatického zaostrovania.

S výborne pracujúcou detekciou tváre a očí sa môžete plne sústrediť na fotografovanie. Jedna z predností najnovších bezzrkadloviek.

 

Sériové zábery

Brutálny výkon sa prejavuje na parametroch sériového snímania. V režime mechanickej uzávierky je to veľmi slušných 10 obr./s. a až 30 obr./s. v režime el. uzávierky. A to pri plnom rozlíšení, kontinuálnom zaostrovaní a priebežnom meraní expozície. Vyrovnávacia pamäť pojme až 155 snímok v komprimovanom formáte RAW. Ak chcete fotografovať do nekomprimovaného formátu, zníži sa frekvencia na 20 obr./s., čo je stále vynikajúci parameter. Pri objektívoch výrobcov tretích strán je maximálna frekvencia “len” 15 obr./s.

O hladkosť obrazu v hľadáčiku sa postará zobrazovacia frekvencia až 240 fps. Sony A1 v mnohom nahradí akčný model A9 II, ale vďaka prakticky dvojnásobnému rozlíšeniu je univerzálnejší. Do bufferu sa zmestí až 400 záberov vo formáte JPG Fine, 238 záberov vo formáte 12-bit RAW, 96 záberov v bezstratovo komprimovanom RAW-e a do 82 záberov v nekomprimovanom RAW-e. Aby ste v režime el. uzávierky vedeli, že vôbec fotografujete, pri každej expozícii sa objaví okolo obrazu biely rámik.

Konektivita
Konektorová výbava je bohatá.

 

Sony A1 je pomerne kompaktný fotoaparát a preto je až udivujúce, koľko konektorov na ňom nájdete. Pekne pod zámkom je ukrytá dvojica slotov pre karty CFexpress Type A alebo SD UHS-II. Použiť môžete oba typy kariet, ale s SD kartami počítajte so zníženým výkonom pri sekvenčnom snímaní a pomalšie vyprázdňovanie vyrovnávacej pamäte.

K počítaču sa pripojíte cez vysokorýchlostný USB 10 Gb/s (USB 3.2), cez ktorý môžete aj nabíjať batériu priamo vo fotoaparáte alebo v prídavnom gripe. HDMI je plnej veľkosti, typu 2.1. Sony A1 používa novú inteligentnú päticu blesku, ku ktorej môžete pripojiť dodatočné príslušenstvo, napríklad adaptér na použitie XLR mikrofónov. Nechýba ani 3,5 mm audio vstup a samozrejme ani výstup na slúchadlá.

Ďalej tu nájdete PC konektor pre pripojenie štúdiových bleskov a sieťový konektor LAN (1000BASE-T, 100BASE-TX, 10BASE-T). Je tu aj starší MicroUSB konektor pre pripojenie káblovej spúšte. Bezdrôtové pripojenie zabezpečuje Wi-Fi s NFC a Bluetooth ver. 5,0.

 

Fotoaparát je možné cez HDMI port prepojiť s profesionálnym chytrým telefónom Xperia Pro.

 

Obrazová kvalita

50 Mpx rozlíšenie je na úrovni stredoformátových fotoaparátov a bude stačiť takmer každému. Pri fotografovaní zo statívu je k dispozícii aj funkcia hi-res pre snímanie s rozlíšením 200 Mpx. 50 Mpx poteší fotografov prírody, architektúry, profesionálne produktové fotografie alebo makrá. Dáva tiež dostatok priestoru na orezanie. V režime APS-C môžete využiť crop 1,5x na predĺženie ohniska objektívov a pritom vám zostane dostatok megapixelov aj pre veľkoformátovú tlač.

Sony A1 má výborný dynamický rozsah. Aj tu odvádza skvelú prácu technológia vrstveného snímača a dvojice výkonných procesorov. S RAW súbormi sa pracuje dobre. Ľahšie sa obnovuje kresba v tieňoch, než vo svetlách, preto je lepšie exponovať na svetlá. Ani pri agresívnej úprave tieňov sa v nich neobjavuje banding (pásiky).

RAW bez úprav.
RAW po úprave expozície, svetiel a tieňov.

 

Poďme sa pozrieť na šum. Do ISO 1600 sa ním netreba zaoberať. Pri 100% priblížení je vidieť mierny šum pri ISO 3200. Pri ISO 6400 šum neprehliadnete, ale jeho úroveň je stále pomerne nízka. Vďaka vysokému rozlíšeniu sa šum takmer stratí pri výtlačkoch o veľkosti 70×50 cm. Je tu aj dostatok priestoru na odšumovanie. Použiteľné je aj ISO 12 800. To je na snímač s takým vysokým rozlíšením perfektný výkon. ISO 25 600 už neodporúčam, ak chcete tlačiť fotografie stredného formátu (A3). Pri ISO 32 000 úroveň šumu prebíja detaily. Vyššiu citlivosť nemá zmysel ani skúšať.

100% priblíženie fotografie na ISO 25600. Pre mňa najvyššia použiteľná citlivosť.

 

Snímač fotoaparátu získal 98 bodov v teste dxomark. Zaraďuje sa tak medzi najlepšie na trhu.

Výborné skóre 98 bodov. Zdroj: dxomark.com.

 

Čítajte tiež na blogu: „Ako vybrať fotoaparát: Kompletný sprievodca“

Video

Sony A1 má všetky predpoklady byť skvelou profesionálnou kamerou. Zvláda 8K (7680 x 4320) 30p video, čo je 4x väčšie rozlíšenie ako pri 4K. 4K video je s frekvenciou až 120p a je možné ho prehrávať až 5x spomalenou rýchlosťou.

V režime Super35 je 4K video prepočítavané z 5,8 K rozlíšenia, vďaka čomu poskytuje ostrejšie detaily. Využiť môžete gama krivky S-Log2 a S-Log3. Podporované sú aj farebné priestory S-Gamut, S-Gamut3 a S-Cinetone prebraný z kamier FX6 a FX9. Sledovanie očí funguje aj vo videu, v 8K aj 4K 120p rozlíšení.

Ak máte HDR televízor, využijete HLG 10-bit 4:2:2, maximum získate z výstupu HDMI. Na rekordér môžete zaznamenať 16-bitový RAW. Video v RAW môžete ukladať aj na kartu, ale iba v 4K rozlíšení.

Chladenie prístroja je konštruované tak, aby efektívne rozptyľovalo teplo aj pri natáčaní do 8K. Natáčanie sa tak zastaví až po viac ako polhodine natáčania. Dajte si však pozor aj na pamäťové karty, na 8K rozlíšenie je nutné použiť výkonné a kvalitné CFExpress typ A.

Na záver

Fotoaparát Sony A1 je ako BMW radu 5. Na prvý pohľad pomerne nenápadné, pohodlné, a keď sa vozíte po meste, jeho charakter sa neprejaví. Pri bežnom fotografovaní si užívate komfortné ovládanie, výborné zaostrovanie a luxusný hľadáčik. Plný potenciál fotoaparátu sa prejaví až pri akčnom fotografovaní, teda keď dupnete na plyn.

Že je to výnimočný fotoaparát si uvedomíte v niektorých situáciách, pri ktorých vám umožní Sony A1 fotografovať inak, než ste boli zvyknutí. Napríklad fotografovanie s bleskom v režime tichej uzávierky. Vďaka brutálnemu výkonu je preč väčšina neduhov el. uzávierky a živého náhľadu.

Sony A1 v sebe spája vysoké rozlíšenie a rýchle sériové snímanie. Zároveň je to aj špičková 8K kamera. Je len veľmi málo vecí, ktoré by som mohol prístroju naozaj vytknúť. Mne chýba plne otočný displej a citlivejšie zaostrovanie. Možno by mu prospeli aj väčšie rozmery. Vlajková loď by podľa mňa mala mať až dokonalú ergonómiu a profíci zas tak veľmi na malé rozmery nehľadia. Podsvietenie tlačidiel by bolo čerešničkou na torte. Ale to je čisto môj subjektívny názor a iným fotografom môže viac vyhovovať kompaktnosť fotoaparátu aj jednoduchší spôsob vyklápania LCD.

Sony A1 je ukážka budúcnosti digitálnej fotografie a ostatným výrobcom trvalo dlho, než sa tomuto CSC delu priblížili. Jeho sila tkvie vo vrstvenom snímači a nekompromisnom výkone. To umožnilo odstrániť niektoré nedostatky bezzrkadloviek a navyše posunulo vpred ich celkové schopnosti. To dokazuje aj nový Nikon Z9, ktorý vrstvený snímač využil ešte viac, a úplne odstránil mechanickú uzávierku, Sony A1 by ju vlastne tiež mať nemusel.