CEWE Fotolab blog

Panasonic DC-GH5 Mark II: Recenzia – Legenda ide s dobou

Panasonic GH5 je dnes už považovaný za legendu vo svete Micro 4/3 filmárčiny. A úplne právom. V perfektne spracovanom tele ponúkol už v roku 2017 výkon, ktorý bol porovnateľný s profesionálnymi kamerami a aj dnes má rozhodne čo ponúknuť. Panasonic sa ale rozhodol ešte pred príchodom novej GH6 päťku aktualizovať a urobil to veľmi dobre!

Pokiaľ by ste vedľa seba postavili Panasonic GH5 a GH5 Mark II, našli by ste minimum rozdielov. To hlavné sa totiž odohráva pod pokrievkou. Panasonic do nového prístroja nasadil nový procesor, ktorý pôvodný model vylepšuje v mnohých ohľadoch. Čo je ale hlavné a tento prístup oceňujem, je to, že si Panasonic uvedomuje, že výkon originálnej GH5 pri natáčaní videí stále prevyšuje aj niektoré súčasné hybridné modely a neukončil jeho predaj. Z klasickej GH5 sa tak stal entry-level model do sveta profesionálnej filmárčiny (nie že by ho mnoho profíkov stále nepoužívalo).

Panasonic GH5 vs GH5 Mark II
Novú generáciu prezrádza červené tlačidlo pre record a vedľa neho tlačidlo na výber farebného profilu. Nastaviť si naň ale môžete čokoľvek.

 

  DC-GH5 DC-GH5 Mark II
Snímač Stabilizovaný,
20 Mpx CMOS,
bez AA-filtru
Stabilizovaný,
20 Mpx CMOS,
bez AA-filtru
(vylepšené
vysoké ISO)
Procesor Venus Engine 10 Venus Engine
(Nový
z modelu S1H)
Rozsah citlivosti 200 – 25600 200 – 25600
Počet AF bodov 225 225
LCD Výklopný, otočný,
3,2″, 1.620k bodov
Výklopný, otočný,
3″, 1.840k bodov
Hľadáčik 3,68 MPix,
zväčšenie 0,76x,
pokrytie 100%
3,68 MPix,
zväčšenie 0,76x,
pokrytie 100%
Sériové snímanie až 12 sn./s 12 sn./s
Video DCI 4K 10-bit 24p 4:2:0,
bez obmedzení jen
s plateným
upgradom
DCI 4K 60p 10-bit
4:2:0 interne,
bez obmedzení
Pamäť 2x SD UHS-II 2x SD UHS-II
Konektivita Slúchadla,
mikrofón,
Bluetooth, Wi-Fi
Slúchadla,
mikrofón,
Bluetooth, Wi-Fi
Rozmery 139 x 98 x 87 mm 139 x 98 x 87 mm
Hmotnosť 725g 727g
Výdrž batérie (podľa CIPA) 410 obrázkov 400 obrázkov
Konštrukcia a ovládanie

Telo fotoaparátu sa nijako výrazne nezmenilo a rozdiely by ste našli iba v detailoch. Rozmiestnenie tlačidiel zostalo rovnaké a nový model od starého odlíšite iba podľa horného programovateľného tlačidla, ktoré má inú potlač a po vybalení je na ňom nastavená funkcia výberu farebného profilu. Nastaviť si naň ale stále môžete takmer akúkoľvek funkciu. Druhý rozdiel je v ozdobných detailoch na otočnom voliči a tlačidle RECORD, ktoré sa zafarbili do červena v štýle „eskovej“ rady. Na fotoaparáte je oproti GH5 ešte jeden rozdiel, ktorý som si však na prvý pohľad nevšimol a našiel som ho až pri porovnávaní parametrov oboch modelov. Zadný výklopný a otočný displej je o 0,2″ menší. Má ale vyšší maximálny jas a vernejšie farby. Rozdiel vo veľkosti je zanedbateľný.

Telo je horčíkové, utesnené proti prachu a vode, a hlavne spracované ako tank. GH5 II aj GH5 sú fotoaparáty, ktoré rozhodne znesú aj náročné pracovné nasadenie a ich spracovanie, množstvo ovládacích prvkov a celková ergonómia ich jednoznačne zaraďuje medzi ďalšie profesionálne modely.

GH5 II a GH5 nie sú aj napriek použitiu M4/3 snímača malé fotoaparáty. V čase testovania som mal k dispozícii na porovnanie veľkosti aj full-frame model Panasonic S5, teda fotoaparát s dvakrát väčším snímačom. Pokiaľ budeme brať do úvahy iba veľkosť samotného tela, GH5 II je dokonca o niečo väčší. Ešte jedna vec ma na tomto porovnaní zaujala – GH5 II má vďaka zaobleným tvarom a lepšie umiestneným a väčším tlačidlám istejšie a pohodlnejšie držanie aj ovládanie ako „es päťka“.

Zaoblené tvary a dobré rozmery robia z GH5 II ergonomicky perfektný prístroj.

 

Väčšie rozmery však nie sú u tohto prístroja výhradou. M4/3 fotoaparáty orientované na čo najmenšiu veľkosť má Panasonic a vlastne aj konkurenčný Olympus zastúpené inými modelmi. Toto je pracovný hybridný nástroj, ktorý podáva veľmi dobré výsledky vo fotografii a úplne perfektné pri natáčaní videí. Výkon, ktorý fotoaparát dosahuje, si vyžaduje dobré chladenie a veľkú plochu na odvod tepla. Telo GH5 II je dostatočne nadimenzované tak, aby fungovalo aj v náročných podmienkach a neprehrievalo sa ani pri dlhom natáčaní.

Funkcie a parametre

Nasadenie poslednej generácie procesora Venus Engine, ktorý tepe aj v modeloch S1H, S1R a S5, umožnilo Panasonicu výrazne vylepšiť schopnosti prístroja a posunúť jeho limity v oblasti ostrenia a natáčania videí. Vo fotografii žiadne výraznejšie zmeny nečakajte a GH5 prakticky „iba“ dohnal model DC-G9. Trochu lepšia je iba hranica najvyššej použiteľnej citlivosti ISO.

Vylepšený systém automatického ostrenia s detekciou očí, osôb a zvierat – poradil si aj s čiernym psom v protisvetle.

 

Čisto kvôli fotografiám si ale asi nikto GH5 Mark II alebo GH5 kupovať nebude, ich sila tkvie vo videu. Výpočet dostupných kombinácií nastavení a farebných profilov by vydal na ďalší článok, preto sa zameriame hlavne na zmeny medzi oboma modelmi. Fotoaparát novo zvláda interne natáčať Cinema 4K 60p záznam v 10-bit s 4:2:0 vzorkovaním. Novinkou je aj anamorfné natáčanie v 4K 4:2:0 10-bit pri 60p alebo 4K 4:2:2 10-bit pri 60p cez HDMI do externého rekordéra.

V kombinácii s externým rekordérom navyše fotoaparát dokáže počas odosielania signálu zároveň ukladať kópiu na SD kartu. Pribudli aj nové farebné profily ako je Cinelike V2 a D2, ktoré sú zhruba na pol ceste od plného Logu. Log profil bohužiaľ z nejakého dôvodu zostal rovnaký ako v pôvodnej GH5 a Panasonic nenasadil jeho novšiu a pružnejšiu verziu, ktorú používa vo svojich kamerách a full-frame CSC fotoaparátoch – asi si ho šetrí pre GH6.

 

Väčšina tlačidiel je užívateľsky programovateľná, všetky majú dobrú veľkosť aj rozostupy. Ovládaniu nemám čo vytknúť.

 

Novinkou sú aj možnosti streamovania pomocou hotspotu alebo akejkoľvek dostatočne rýchlej wifi sieti. Fotoaparát zvládne natívne streamovať na YouTube alebo Facebook a vie dokonca vytvoriť vlastný streamovací kľúč, ktorý je podporovaný celým radom ďalších serverov. Vylepšená je aj stabilizácia obrazu, kde by som GH5 II zaradil na špičku medzi dnešnými prístrojmi. Kombinácia veľkého tela a menšieho čipu umožňuje podľa CIPA stabilizáciu až o 6,5 EV a prax sa tomu veľmi približuje.

Panasonic DC-GH5 II v praxi

Výraznejších zmien sa dočkalo menu prístroja a rozšírené možnosti pri natáčaní. Zaujala ma možnosť nastaviť si dve zebry. Prvá zebra môže indikovať expozíciu na pozadí, druhá napríklad na pleti subjektu alebo povrchu natáčaného objektu. Novinkou je inovovaný vektroskop na precízne nastavenie farieb. Ten je konečne užitočný, pretože sa zobrazuje naživo počas zmien parametrov.

Novinkou je prehľadné zobrazenie informácií pomocou Varicam displeja.

 

Páčia sa mi nové profily Cinelike V2 a D2. Farby z nich nie sú tak tlmené ako z plného Log profilu a pracovalo sa mi s nimi veľmi dobre. Výsledný záznam má stále dobrú pružnosť a výbornú farebnú vernosť pre ľahký color grading. Hlavne pleťové odtiene sú naozaj podarené.

Sledovanie subjektu pomocou vylepšeného automatického ostrenia je znateľne lepšie ako u GH5. Vo fotografii je výrazná zmena hlavne pri kontinuálnom ostrení a fotoaparát sa vďaka bufferu na viac ako 100 RAWov hodí aj na akčnú fotku. Vo videu ale stále občas dochádza k nežiaducemu pulzovaniu, kedy je najlepšie natáčať v 60p. Procesor potom číta dáta zo snímača 60x za sekundu a pulzovanie sa tým takmer vytratí. Pre potreby vloggingu je fotoaparát úplne v poriadku, dynamické video alebo kritické zábery je rovnako lepšie zaostrovať ručne. Ostatne pozrite sa na ukážku.

Skvelá je inovovaná stabilizácia, ktorú už poznáme z modelu Panasonic DC-G9. Ako som písal vyššie, patrí medzi špičku na trhu a funguje výborne aj vo videu. Je tichá a pohyb stabilizátora pôsobí počas záznamu prirodzene. Vo fotografii umožní udržať z ruky extrémne dlhé časy.

 

Vysoké ISO zodpovedá veľkosti čipu. Tam, kde full-frame fotoaparáty dosahujú dobrú technickú kvalitu na ISO 6400, sa GH5 II zastaví na ISO 3200. Je to ale úplne pochopiteľné, musím porovnávať porovnateľné, a vo svojej triede odvádza Panasonic dobrú prácu. GH5 Mark II navyše šumí o niečo menej, než prvá generácia.

ISO3200 je pre moje oko pri Micro 4/3 hraničný

 

Nový akumulátor v GH5 II je spätne kompatibilný s pôvodným a má vyššiu kapacitu. Ešte zaujímavejšie je ale nasadenie USB-C konektora, ktorý podporuje USB-PD.Môžete preto rýchlo nabíjať fotoaparát z powerbanky, ktorá funguje aj pri zapnutom prístroji ako zdroj energie, kedy batéria funguje ako záloha – koniec napätým nervom o výdrž batérie pri robení dlhých záznamov.

GH5 II v kombinácii s Panasonic Leica 25-50mm f/1.7 produkuje špičkovo ostré snímky
Záver a hodnotenie

Panasonic GH5 II je momentálne jedným z najlepších prístrojov kombinujúcich silné fotografické funkcie a 10-bit video profesionálnej úrovne. Jeho ergonómia je dotiahnutá k dokonalosti a možnosti prispôsobenia vyhovejú každému. Je na neho navyše k dispozícii obrovský výber objektívov, a to neberiem do úvahy tie adaptované.

Jediným parametrom k úvahe je nakoniec iba veľkosť čipu a s ním spojený výkon na vysokej citlivosti.

To ale neberiem ako nevýhodu. Tí, čo napríklad pracujú so svetlami v kontrolovanom prostredí, nebudú nijako obmedzovaní. Naopak, m4/3 snímač má výhodu v trochu väčšej hĺbke ostrosti, ktorá je pri natáčaní často žiaduca. Pokiaľ vyberáte fotoaparát na natáčanie videí i fotografovanie, s GH5 Mark II a vlastne ani s originálnym GH5 nemôžete šliapnuť vedľa. Ten sa teraz navyše predáva za veľmi zaujímavé peniaze.

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár