CEWE Fotolab blog

OM System OM-1: Recenzia – Znovuzrodená legenda

Prvý Micro 4/3 fotoaparát s vrstveným snímačom je možné označiť za prelomový. OM System OM-1 si od svojich predchodcov ponecháva to najlepšie a prichádza s množstvom výrazných vylepšení.
Logo Olympus zostalo. Pôvod v OM System tak napovedá iba odznak v pravom dolnom rohu.

 

Poznámka: V čase písania recenzie bol k dispozícii iba predprodukčný fotoaparát. Ostré kusy, ktoré prídu do predaja, sa môžu správať inak, pravdepodobne lepšie. Rovnaké obmedzenie platí aj pre súbory RAW. V recenzii preto zatiaľ nájdete hodnotenie výstupu do JPEG. RAWy mám uložené a akonáhle dostane novinka podporu zo strany Adobe, recenziu doplním.

OM System OM-1 v skratke
  • Olympus, pardon, OM System OM-1 je profesionálna Micro 4/3 CSC bezzrkadlovka. Nástupca troch generácií Olympus E-M1. Výbavou predbehne aj model E-M1X.
  • Telo fotoaparátu je vyrobené z horčíkovej zliatiny a obdržalo certifikát IP53. Toto, spoločne so závierkou stavanou na 400 000 cyklov, robí z OM-1 najodolnejšiu bezzrkadlovku na trhu.
  • V OM-1 tepe procesor Truepic X, ktorý je oproti predchádzajúcej generácii teoreticky trikrát rýchlejší. Dopĺňa ho novo vyvinutý vrstvený (stacked) snímač typu BSI CMOS s 20 Mpx rozlíšením.
  • Veľkou zmenou prešiel systém ostrenia. Ten ponúkne 1053 ostriacich bodov s fázovou detekciou, sledovanie cieľa s umelou inteligenciou a schopnosťou strojového učenia.
  • Rýchle čítanie a spracovanie dát z vrstveného snímača umožňuje fotiť 120 obr./s. do formátu RAW v AF-S. Pri kontinuálnom AF-C ostrení s PRO objektívmi až 50 obr./s.
  • Stabilizácia obrazu zvládne s vybranými PRO objektívmi predĺžiť čas o 8 EV. Účinnejšie je odstraňovanie prachu.
  • Nový hľadáčik typu OLED má rozlíšenie 5,76 Mpx, 120 fps a prakticky nulovú odozvu. Otočný dotykový displej má vysoké rozlíšenie a dobrý jas a viditeľnosť v ostrom svetle.
  • OM-1 je výborný na natáčanie. Zvládne rozlíšenie 4k60p 10-bit 4:2:2, spomalené zábery vo FullHD pri 240 fps alebo 12-bit ProRes RAW cez HDMI. Bohužiaľ vo variante micro. Nechýba štandardný jack pre slúchadlá a mikrofón.
  • Rýchla elektronická uzávierka s minimálnym rolling shutter efektom – vo fotografiách aj vo videu.
  • Veľký grip je pohodlný a práca s fotoaparátom rýchla. Pribudlo veľké tlačidlo AF-ON pre ostrenie na palci.
  • Zásadnou zmenou prešlo samotné menu. To je teraz horizontálne. Práca s ním je pri použití rollerov rýchla.
  • Okrem menu sú nové aj písma, ikony a indikátory. Fotoaparát pôsobí moderne a pri fotení je viac priestoru na kompozíciu.
  • Vychytávky v podobe Pro Capture, High Res Shot, či Focus Stacking idú používať aj bez statívu.
  • Nová batéria BLX-1 s vyššou kapacitou. Pre fotoaparát je navrhnutý aj nový vertikálny batériový grip. Výdrž je solídna, napájať je možné aj cez USB-C.
OM System OM-1 s novým batériovým gripom HLD-10.

 

Technické špecifikácie

Typ fotoaparátu: CSC bezzrkadlovka

Bajonet: MFT

Obrazový snímač: Vrstvený BSI CMOS, Micro4/3

Efektívne rozlíšenie: 20 Mpix

Sloty pre pamäťovú kartu: 2x SD UHS-II

Hľadáčik: OLED 5,67 MPix, 120fps, nulový blackout

Typy uzávierky: Mechanická/elektronická

Časy uzávierky: 1/8000 až 60 sekúnd, Live Bulb, Live Time, Live Composite

Synchronizačný čas pre blesk: 1/250 s, Super FP 1/8000s

Sekvenčné snímanie: 20 sn./s, 120 sn./s Pro Capture

Pracovný rozsah merania expozície: -2 – 20 EV

Pracovný rozsah automatického nastavenia: -8 – 19 EV

Množstvo AF bodov: 1053 krížových bodov, detekcia kontrastu+fázová detekcia

Citlivosť ISO: ISO 80 až 25 600 (s rozšírením na 102400)

Stabilizácia: Stabilizovaný snímač (až 8 EV podľa CIPA) + stabilizácia objektívu

LCD monitor: Výklopný, otočný, dotykový, 1,62 M bodov, 3“

Natáčanie videa: 4K60p 4:2:2 10bit interne, FullHD 240p, ProRes RAW 4:4:4 12bit externe

Konektivita: USB-C, micro HDMI, mic jack, slúchadlový jack, Bluetooth, Wi-Fi

Výdrž batérie: 1100 snímok (metodika merania OM System)

Materiál tela: Horčík, utesnenie proti prachu a vode IP53

Rozmery (Š×V×H): 139 × 91 × 93 mm

Hmotnosť: 599 g (s batériou a kartami)

Snímač s rozlíšením 20 Mpx je úplne nový, vrstvený typu BSI CMOS.
OM System OM-1 v praxi

S OM-1 som sa skamarátil rýchlo. Po hodine som fotoaparát presne nastavil a vyladil na svoj obraz. Na nové menu som si zvykol rýchlo, no ešte rýchlejšie potom na nový systém zaostrovania.

Ergonómia a ovládanie

Ako sa na profesionálny fotoaparát patrí, OM-1 má množstvo programovateľných ovládacích prvkov, všetko je po ruke a celková ergonómia je dotiahnutá snáď až k dokonalosti. Páči sa mi, že má klasický otočný volič režimov. Nechýba dvojica rollerov, joystick a krížový smerový volič.

Tvar fotoaparátu a rozloženie ovládacích prvkov je veľmi podobné ako pri modeli E-M1 Mark III. Grip je ale väčší a pohodlnejší. Zmenili sa rollery, tie sú teraz zapustené do tela. Na zadnej strane pribudlo tlačidlo AF-ON, inak je ale všetko po starom, čo je vlastne dobre. Prechod na nový model bude bezbolestný.

Čo myslíte, je toto posledný fotoaparát, ktorý nesie logo Olympus?

 

Expozičné režimy sú rovnaké ako pri E-M1 Mark III. Tradičnú zostavu P/A/S/M dopĺňa video režim, režim B (Live Time, Live Bulb, Live Composite) a štvorica užívateľsky nastaviteľných programov. Tie si nemôžem vynachváliť, pretože umožňujú uložiť si a rýchlo nastaviť veľmi komplexné užívateľské programy.

Ja mám napríklad vždy jeden program na akčný portrét, ďalší na fotenie zvierat a ďalšie predvoľby mením podľa toho, čo idem práve fotografovať. Vytvorím si napríklad špeciálny makro režim, alebo Pro Capture pre nepredvídateľné situácie. Užívateľské programy môžete nastaviť aj na tlačidlá. Ich aktivácia je potom blesková. Ja používam dvojicu inak nevyužívaných tlačidiel pri bajonete a tlačidlo AEL.

Hľadáčik a displej

Hľadáčik je osadený lepším OLED displejom s rozlíšením 5,76 Mpx. V niektorých režimoch je kompletne bez blackoutu, rýchlosť prekresľovania je 120FPS a oneskorenie len 0,0005 sekundy. Reálne nie je oneskorenie hľadáčika postrehnuteľné.

Podporuje aj špeciálny režim simulácie optického hľadáčika a má úpravu proti zahmlievaniu. Toto nám Olympus dlhoval roky. Nová je očnica, senzor priblíženia oka sa presunul z boku na spodnú časť okulára. Páči sa mi aj zmena zobrazovania informácií. Rozhranie je prehľadné a aj napriek tomu dáva viac priestoru na jednoduchú kompozíciu.

Keď som testoval šum v hľadáčiku v tmavom kostole, porovnával som OM-1 s jeho predchodcom. Keď som sa pozrel do hľadáčika E-M1 Mark III, je akýsi šedivý a neostrý a v tmavých miestach nie sú vidieť detaily. Nočné zábery, svadby a reportáže v tmavých interiéroch sa mi budú fotografovať ľahšie.

Aj displej sa dočkal vylepšenia. Konkrétne v podobe väčšieho rozlíšenia a vyššieho jasu. Je kontrastnejší, obraz je ostrejší, vernosť farieb zostala zachovaná. Displej je otočný vo všetkých smeroch, ako to mám rád. Na zadnej strane už ale nenájdete logo výrobcu, len polep kvalitne imitujúci kožu.

Displej je stále otočný. Je ale kvalitnejší, s vyšším rozlíšením.

 

Menu

OM-1 je prvý model s novým menu. Keď som ho prvýkrát zapol, zhrozil som sa. Z vertikálne orientovaného sa zmenilo na horizontálne. Po prvotnej panike som ale zistil, že je oveľa lepšie. Pokiaľ sa naučíte požívať v menu aj rollery, zistíte, že sa ovláda rýchlejšie.

Stále je bohaté, s tým nič neurobíte. To nie je chyba. Jednoducho “milión” nastavení neumožňuje navrhnúť jednoduché menu. Ale špeciálne a často používané položky si môžete uložiť do vlastného menu. Ide to rýchlo, pomocou tlačidla Record. Nájdete požadovanú položku a stlačením Record ju pridáte do My Menu. Ľahšie to už asi nebude. Jednotlivé podmenu sú farebne odlíšené, decentne, aj to pomáha v rýchlejšej orientácii.

Menu je prvýkrát členené horizontálne.

 

Mierne odlišné je aj Quick menu.

 

Zaostrovanie

Veľkou zmenou prešiel systém automatického zaostrovania Cross Quad Pixel AF. Má 1053 krížových bodov s fázovou detekciou a pokrýva 100% plochy. Pracuje s frekvenciou 120 odpočtov dát počas jednej sekundy. AI detekcia objektov rozoznáva ľudí, vtáky, zvieratá, lietadlá, motocykle, autá a vlaky.

Systém ostrenia je čiastočne podobný tomu, čo používa Canon. Fotoaparát má priamo na snímači umiestnené svetlocitlivé diódy, kedy porovnaním údajov o vzdialenosti medzi dvoma bodmi dokáže správne odhadnúť vzdialenosť od subjektu a zaostriť. V OM-1 to funguje rovnako, porovnávajú sa ale dáta zo štyroch bodov – preto práve Cross Quad Pixel AF.

Údaje o 4-smernej fázovej detekcii spolu s informáciami o farbe a kontraste zo snímača umožňujú vytvorenie podrobnej hĺbkovej mapy obrazu. Na základe toho je možné subjekt rýchlo rozpoznať a extrémne presne sledovať.

Zaostrovanie je na míle vzdialené tomu, čo poznáme zo súčasných fotoaparátov Olympus. Môže sa rovnať so súčasnou špičkou, napríklad Nikonom Z9 a Sony Alpha A1. Aj keby ste nevyužívali brutálne rýchle sériové snímanie, zaostrovanie zmení spôsob, akým fotíte.

Na zadnú stenu pribudlo veľké a pohodlné tlačidlo AF-ON, ktoré ocenia hlavne tí, čo fotia wildlife a šport.

 

AI detekcia objektov umožňuje viac sa sústrediť na kompozíciu a nechať fotoaparát, nech si detekuje objekty. Vo výsledku budete mať presnejšiu kompozíciu a menej odpadu.

Trochu ma mrzí, že typ detekovaných objektov musíte prepínať, podľa toho čo fotografujete. Fotoaparát síce dokáže detekovať objekty všemožných typov aj bez špecifického nastavenia, nie ale tak pohotovo, ako keď mu „napoviete“. Pri výbere AF bodov môžete využiť nielen joystick, ale aj AF targeting pad, čiže plochu vypnutého displeja, keď sa pozeráte do hľadáčika.

S AI detekciou vtákov máte oveľa väčšiu šancu zachytiť takýto záber, aj keď s ich fotografovaním nemáte dostatočnú prax

 

Pri OM-1 si dobre postrážte kompatibilitu objektívu s maximálnou rýchlosťou ostrenia i snímania. Pokiaľ totiž nastavíte väčšiu rýchlosť snímania ako 25 obr./s., bude AF-C fungovať len pri objektívoch, ktoré majú frekvenciu zaostrovania aspoň 50FPS – to sú objektívy rady PRO. Nie je to žiadna tragédia, predpokladám, že budúci majitelia OM-1 rovnako väčšinou PRO objektívy používajú už teraz.

Pri fotografovaní rysa som si strážil len kompozíciu. AI zaostrovanie sledovalo jeho oči, aj keď otáčal hlavou.

 

Čo mi však chýbalo, a dúfam, že to ešte v OM System upravia pomocou nového firmwaru, je možnosť ľahkého prepínania medzi viacerými detekovanými objektmi. Prepínať je možné iba nastaveným tlačidlom. Príde mi to ale ťažkopádne, fotoaparát cykluje medzi objektmi. Ideálne by bolo mať možnosť subjekty prepínať pomocou smerového voliča.

Kolobežky, motorky, automobily. Aj s nimi si AI zaostrovanie poradí.

 

Sériové snímanie

Menší MFT snímač umožňuje rýchlejšie sériové snímanie, v prípade nasadenia stacked snímača to platí dvojnásobne. Maximum je 50 obr./s. v režime AF-C a 120 obr./s. v režime AF-S. Aj nový Nikon Z9 ponúka 120 obr./s., ale len vo formáte JPG s rozlíšením 12 Mpx. OM-1 to zvláda vo formáte RAW! Je to požierač kariet. Z hodinového portrétneho fotenia som priniesol 3000 záberov!

Obr./s. Uzávierka AF/AE tracking Blackout Free
Sekvenčné snímanie 1-10 mechanická Áno Nie
Tiché sekvenčné
snímanie
5-20 elektronická Áno Nie
SH1 60, 100, 120 elektronická Nie Áno
SH2 25, 50 elektronická Áno Áno

Blackout free zobrazovanie funguje v režimoch SH1 (60, 100 a 120 obr./s.) a SH2 (25 a 50 obr./s.). Do medzipamäte sa zmestí 96 RAW-ov pri 50 obr./s. a 92 RAW-ov pri 120 obr/s.

Obrazová kvalita

OM System OM-1 je rýchly, o tom niet pochýb. Nie každý ale potrebuje bleskovú detekciu tvárí, zvierat, objektov alebo rýchle sériové snímanie. Niektorí chcú zlepšenie obrazovej kvality, nižší šum a viac dynamického rozsahu pri vyšších citlivostiach. Výrobca to sľubuje, BSI CMOS technológia má ten potenciál, ale ja som to nemal ako preveriť. Ani Adobe DNG converter si s RAW súbormi zatiaľ neporadí.

JPEGy naznačujú menej šumu pri vyšších citlivostiach. To sú ale fotografie spracované fotoaparátom a ten používa nový AI algoritmus založený na charakteristike snímača. Ten funguje dobre a je to niečo, čo ocenia napríklad športoví fotografi fotiaci najčastejšie JPEG.

Stabilizácia obrazu

Už z E-M1 Mark III som zvyknutý na špičkovú stabilizáciu obrazu. Otestoval som fotoaparáty a objektívy rôznych značiek, ale žiadna sa účinnosťou stabilizácie k Olympusu nepriblížila. S objektívom M.Zuiko 12-100/4 IS PRO bežne udržím aj 3 sekundy. S teleobjektívom M.Zuiko 300/4 IS PRO + telekonvertorom MC-20 (=ekvivalent 1200 mm), som fotografoval Mesiac 1/8 sekundy z ruky. OM-1 tento výkon ešte vylepšuje a umožňuje tak použitie kreatívnych režimov bez použitia statívu.

2,5 sekundy z ruky

 

Novinkou je indikátor otrasov (Handheld assist), s ktorým sa môžete stretnúť vo fotoaparátoch Panasonic. Uprostred je štvorec, ktorý signalizuje rotáciu fotoaparátu okolo osi objektívu. Vnútri štvorca je malý štvorček, ktorý signalizuje vychýlenie v osiach x a y. Je to ako hra, v ktorej sa snažíte udržať štvorček uprostred. Výborná pomôcka pre tréning pevného držania fotoaparátu pri dlhých expozíciách.

Indikátor otrasov

 

Video

Trh s Micro4/3 fotoaparátmi bol donedávna rozdelený tak, že sa Olympus sústredil na fotografiu a Panasonic zase na video. S kartami zamiešal na konci roka 2017 Panasonic DC-G9 zameraný na wildlife fotografov. Odveta prišla síce oneskorene, ale o to s väčšou silou. OM System OM-1 totiž ašpiruje na nálepku „profesionálna kamera“ a vytvára tak nečakanú konkurenciu pre očakávaný Panasonic GH6.

Dokáže natáčať 4K 60p záznam v 10-bit 4:2:2. Má log, HLG a použiteľné je dokonca aj automatické fázové ostrenie. Pokiaľ k OM-1 pripojíte externý rekordér, natáčať môžete dokonca 12-bit ProRes RAW.

Pochváliť musím stabilizáciu obrazu. Natáčal som počas silného vetra, rýchlosťou sa blížiaceho víchricu, kedy mnou neustále lomcovalo. Na videu to takmer nie je vidieť. Prístoj má aj funkciu Time Lapse a Quick Movie/Slow Movie.

Batéria a nabíjanie

Nový vrstvený snímač aj výkonnejší procesor sú žrúti energie. To si vynútilo použitie novej batérie s väčšou kapacitou. Podľa CIPA vydrží okolo 520 záberov. Prax je výrazne optimistickejšia. Záleží na konkrétnom spôsobe práce, ale ja som pri sériovom snímaní zaobstaral aj 6000 záberov. Viac ako 1000 obrázkov dostanete ľahko kedykoľvek.

Mínusom určite je, že výrobca k fotoaparátu nedodáva externú nabíjačku. To asi odkukali od Sony. Pribalený je len USB-C zdroj, umožňujúci nabíjať batériu priamo v tele fotoaparátu.

Priznám sa, ja som batériu nabíjal z počítača a externá nabíjačka mi nechýbala. Ale chápem, ak niekomu chýbať bude. Nabíjanie, aj z počítača, bolo rýchle. Pokiaľ by som fotoaparát používal profesionálne, určite by som si duálnu nabíjačku BCX-1 dokúpil. Otestoval som aj nabíjanie a napájanie z powerbanky Xiaomi, fungovalo bez problémov.

Vychytávky v novom OM-1

Fotoaparáty Olympus a teraz aj OM System už roky ponúkajú najviac vychtávok pre ľahké fotografovanie náročných disciplín. Niektoré z nich používajú komputatívnu fotografiu, podobne ako chytré telefóny. Vylepšený hardvér novinky sa podpísal aj na týchto „vychytávkach“.

Live ND

Live ND je softvérová simulácia použitia ND filtrov na dosiahnutie efektu rozmazaného pohybu. Na výber máte filtre s účinnosťou ND2 až ND64. Staršie fotoaparáty vedeli maximálne ND32.

Podmienkou použitia je prepnúť fotoaparát do režimu S, alebo M. Čas musí byť maximálne 1/60 s (u ND2) až 1/2 s (u ND64). Za dobrých svetelných podmienok sa preto použitiu skutočného filtra nevyhnete.

High Res Shot

High Res Shot je funkcia využívajúca stabilizátor. Fotoaparát tak pohybom snímača vytvorí 8 záberov, z ktorých poskladá fotografiu s vysokým rozlíšením až 80 Mpix. Celý proces ale nejaký ten čas trvá. Konštruktérom sa podarilo čas expozície skrátiť a funkcia je použiteľná aj bez statívu. To síce vedel aj E-M1X, bohužiaľ veľmi obmedzene a s chybami.

OM-1 má celý proces rýchlejší a výsledky sú technicky kvalitnejšie. Pri snímaní z ruky majú zábery 50 Mpx, zo statívu dokonca 80 Mpx. Rýchlejšie je samotné snímanie a následné spracovanie. To sa skrátilo z 12 sekúnd na 5 sekúnd.

Porovnanie detailov 20 a 50 Mpx záberov.

 

Vedľajším účinkom High Res Shotu je rozmazanie pohybujúcich sa objektov. Nemusí to však byť vždy na škodu.

 

Focus Stacking

Focus Stacking je funkcia skladania fotografií s väčšou hĺbkou ostrosti a využíva sa v makrofotografii. K tomu sa pridáva focus bracketing, kedy fotoaparát automaticky posúva rovinu zaostrenia. Zo snímok sa potom v počítači zloží finálny záber s veľkou hĺbkou ostrosti.

Focus Stacking dokáže výsledný záber zložiť priamo vo fotoaparáte a to aj pri fotografovaní z ruky. Výsledkom je záber vo formáte JPG. Funkcia Focus Stacking je vďaka novému procesoru oveľa rýchlejšia.

Výhodou Focus Stackingu je, že dosiahnete požadovanú hĺbku ostrosti tam, kde ju potrebujete, ale pozadie zostane rozostrené.

 

Pro Capture

Pre Capture je fantastická funkcia. Pri stlačení spúšte do polovice ukladá fotoaparát zábery do medzipamäte. Pri plnom dotlačení potom uloží zábery z doby pred aj po stlačení. Vďaka tomu ste schopní zachytiť nepredvídateľné javy. Napríklad výstrel z dela. Niekedy sa až hanbím, aké jednoduché je na historických akciách zachytiť výstrely z diel, muškiet alebo lukov.

Vďaka zrýchleniu snímania je Pro Capture ešte rýchlejšia a pravdepodobnosť, že zachytíte najlepší okamih, ešte väčšia. S AF-C/AE zvláda až 50 obr./s., s AF-S až 120 obr./s.

S Pro Capture som tento záber nafotil na prvý pokus. Ilustračný obrázok z Olympusu OM-D E-M1 Mark II.

 

Live Composite

Moja obľúbená funkcia. Funguje tak, že fotoaparát do snímok zaznamenáva iba svetlá. Odporúča sa používať statív, čo tiež dodržiavam. Ale OM-1 opäť dokáže snímať v tomto režime aj z ruky.

Ako to pri testovaní dopadlo? Skúšal som fotografovať nočné mesto so svetelnými stopami automobilov. Tie sa zachytili výborne, ale svetlejšie objekty sa mierne rozmazali. Stabilizácia obrazu nie je všemocná. Live Composite z ruky sa preto hodí pre techniku kreslenia svetlom na tmavom pozadí. Ale aj tak je to posun vpred.

Štandardná fotografia snímaná z ruky, čas 1/2 sekundy.

 

Aj táto fotografia je snímaná z ruky časom 1/2 sekundy. Ďalších niekoľko sekúnd sa exponovali svetlá automobilov, a preto sú ich dráhy dlhšie.

 

Na záver

OM System OM-1 zaradil vyššiu rýchlosť. Vyzerá ako jeho predchodcovia, čo je len dobre. Ovládanie sa dočkalo malých vylepšení, veľkou zmenou prešlo menu. Nový vrstvený snímač a nový procesor sa podpisujú pod výrazným zrýchlením. To poteší, ale najviac sa teším z nového systému zaostrovania s využitím AI.

Na zhodnotenie obrazového potenciálu si netrúfam. Musím počkať, kým pôjdu vyvolať RAW-y. Všimnite si tiež, že v bodovom hodnotení som práve toto vynechal. Nebojte sa, recenziu neskôr doplním.

OM System OM-1 má aj všetky predpoklady byť skvelou kamerou. Bežní užívatelia ocenia 4K 60p rozlíšenie, výbornú stabilizáciu a zaostrovanie s AI detekciou objektov. Náročnejší filmári využijú maximálny potenciál videa na výstupe HDMI v C4K 12-bit ProRes 4:4:4 RAW.

OM System OM-1 je raketa a niektoré z jeho parametrov nemajú konkurenciu. Výrobcovi sa podarilo vylepšiť hardvér aj softvér. Nech fotografujete akýkoľvek žáner, nájdete si to svoje.

Poznámka: Fotoaparát sa bude predávať samostatne, alebo v kite s novým objektívom OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 12-40 F2.8 PRO II, pri predobjednávkach jedna batéria BLX-1 zadarmo. Pre užívateľov je pripravený prémiový Pro servisu (platený) a predĺžená 5 ročná záruka (po registrácii a pri odbere newslettera).

Pridať komentár