CEWE Fotolab blog

SIAF 2017

Posledný augustový víkend pred zhruba rokom, som mal to šťastie zúčastniť sa najväčšieho leteckého sviatku na letisku Sliač, a to Medzinárodných leteckých dní. Po prvý krát ako súčasť skvelej partie bývalých technikov priamo z tohoto letiska. Vyskúšal som si svoje predajné schopnosti v stánku Slovak Air Force Agency, ktorý si založili za účelom propagovania slovenského letectva tak doma ako aj vo svete. Ich jedinečný dizajn tričiek, šiltoviek a rôznych propagačných predmetov ma hneď utvrdil v rozhodnutí prijať ich ponuku a pomôcť im na tomto podujatí. Vedel som, že okrem toho si budem môcť aj pofotiť veľa leteckej techniky.

Dvojdňové podujatie pre nadšencov leteckej techniky bolo nabité skvelými statickými aj leteckými ukážkami a určite si každý prišiel na svoje. Ja, ako fanúšik letectva a amatérsky fotograf som sa tešil o to viac, že som mal možnosť vyskúšať na svojom Olympuse OMD EM1 skvelý obejktív od Olympusu a to teleobjektív 40-150-ku, s nemennou svetelnosťou 2,8 po celej dĺžke ohniska. Poviem vám pravdu, mal som trochu strach, pretože to bola pre mňa premiéra s takýmto ohniskom. Dá to zo začiatku zabrať, naučiť sa obsluhovať takúto mašinku.

Trocha som sa obával počasia, ale nesklamalo a bolo pre fotografov ideálne. Polooblačno a príjemne teplo, ako sa na taký augustový víkend patrí. Podľa mňa osobne sú letecké dni ideálne pre fotografov, ktorý sa nešpecifikujú na určitý druh fotografie. Môžete tu fotiť veci v pohybe (letecké ukážky), statické snímky (statická ukážka lietadiel) ako aj momentky, na ktoré sa vždy veľmi teším.

Leteckých ukážok bolo neúrekom. Od domácich MIG 29-tok (mojich obľúbených), tradičných účastníkov na vetroňoch, Očovských bačov až po skvelé letecké skupiny zo zahraničia, ako boli Fursan Al Emarat, Solo Turk, Zoltan Veres a mnoho ďalších skvelých ukážok.

Tento rok sa predstavilo aj najväčšie osobné dopravné lietadlo na svete Airbus A380. Klobúk dole pred jeho pilotmi, s akou ľahkosťou predviedli letovú ukážku. Taktiež bola pripravená rozlúčka s vládnym špeciálom TU-154, ktorý si už užíva dôchodok v leteckom múzeu na východe Slovenska.

Ak ste tam v tento augustový víkend boli, isto mi dáte za pravdu, že táto akcia je rajom pre fotografov. A tí, ktorí ste tento letecký sviatok ešte nenavštívili, tak to určite tento rok napravte. Je to skvelý zážitok pre celú rodinu. Na svoje si prídu aj deti s mnohými atrakciami, tiež sa vedia pri rôznej vojenskej technike aj odfotiť.

Neváhajte a urobte si čas na ďalší z fantastických leteckých dní. Berte foťáky, deky, dobré jedlo a urobte si piknik pri nádherných leteckých ukážkach.
Ja sa už teším a čo vy?


Peter Brejda

Kombinácia čiernobielej a reportážnej fotografie je pre mňa tou najkrajšou fotografiou. Milujem fotenie na kinofilm. Mám rád humor, smiech a hokej je pre mňa celoživotná láska :-)

Pridať komentár