CEWE Fotolab blog

Národný park Yellowstone vyvrátil moje predstavy

Národný park Yellowstone musí byť každému známy, minimálne z rozprávky medveď Yogi. Moja cesta do tohto parku nebola jednoduchá, ale určite stála zato. Aj keď som tu pobudol len 2,5 dňa videl som veľa zaujímavého a samotný park vyvrátil moje predstavy ako asi Yellowstone vyzerá. 

Na túto cestu som sa veľmi tešil lebo lietanie milujem a prvý krát som letel sám a ešte takto ďaleko. Mal som samozrejme pred cestou určite rešpekt, keďže moja angličtina nie je bohvieaká, ale báť som sa nebál. Bola to výzva. Moja cesta do Yellowstonu  začala 2 hodinovým letom z košického letiska do Istanbulu.

Let ubehol rýchlo a čakal ma ďalší let do Los Angeles, ktorý mi išiel o viac ako 10 hodín. Preto som sa rozhodol využiť nárok na ubytovanie zdarma od Turkish Airlines a v pokoji sa vyspať 🙂 .

Informačný pult Turkishu som našiel pomerne rýchlo a mojou lámavou angličtinou sme sa nejak dohovorili. Povedali mi nech počkám v kaviarni vedľa kde bolo pár ďalších ľudí čo čakali s podobným zámerom. Po cca 10 minútach prišla pani, ktorá si nás zavolala a povedala nech ju nasledujeme. Bol som v očakávaní čo za ubytko to bude, ale keď som videl, že nás doviedla na parkovisko ku bielej dodávke, tak mi na chvíľku na tvári zamrzol úsmev. 😀

Prebehlo mi hlavou, byť sám v Istanbule len s cudzími ľuďmi okolo polnoci a nastupovať do bielej dodávky, vyzerá na ,,super zábavu,, . Povedal som si, okej tak hádam nás do toho hotela dopravia a nie, že nás kdesi predajú. Nato v akej som bol situácií, tak som bol v kľude, zmierený so životom. “haha”  Po 10 minútach cesty nás vysadili pred hotelom a mohol som si vydýchnuť. Ubytovnie bolo fakt úžasné, dokonca aj s raňajkami a dopravou naspäť na letisko.

Na druhý deň ráno som letel smer Los Angeles. Prešiel som si rôznymi letiskovými kontrolami, že by ma už ani neprekvapilo keby že sa mám vyzliecť donaha. Pri poslednej kontrole kde prešli po mne papierikmi a prezeraní topánok som už čakal konečne koniec kontrol, ale nebol. Pracovník si pýtal odo mňa pas a začal ho listovať, zrazu mi ukázal na pečiatku v pase a s prísnym pohľadom sa pýta odkiaľ je. Chvíľku som rozmýšľal a potom ma napadlo, že vlastne z Tuniska a vtedy sa mu tvár našťastie uvolnila. Určite si myslel či nie je náhodou z Iránu, Izraelu a podobných  krajín, priznám sa, že mi chvíľku lepilo či si to nebude nejak viac overovať. Konečne som mal bezpečnostné kontroly za sebou a mohol som čo chvíľa pokračovať za americkým snom.

V lietadle som podriemal tak max. 2 hodiny, ale let mi ubehol pomerne rýchlo (trval 13 hodín). Keďže je posun v LA o 9 hodín dozadu, tak som letel akoby len 4 hodiny. Milujem tieto cesty v čase.

V Los Angeles som čakal na letisku 16 hodín, čo bolo pre mňa po 9 hod. časovom posune celkom náročné. Na koľko na letisku mali brutálne pustenú klímu kde mohlo byť 10 stupňov a ak nie ešte menej. Po chvíľke sedenia na letisku mi začala byť zima (občas ma až zatriaslo), čo sa teda málokedy stáva, aby mne bola zima a to som mal ešte mikinu na sebe. Vyšiel som teda pre zmenu vonku kde bolo okolo 24 stupňov čo by bolo fajn, len tam ako naschvál bolo zas neuveriteľne znečistený vzduch z dopravného smogu kde sa mi strašne ťažko dýchalo a bez kašľu to nešlo, tak teraz si vyberte .

Po hodinke túlania sa pred terminálmi letiska kde prechádzalo vkuse niekoľko stovky áut si aj moje pľúca na ten vzduch zvykli. Nebolo to tak či tak príjemné. Striedal som pobyt vonku a vnútri často lebo ani v jednom sa nedalo vydržať dosť dlho.

Po 16 hodinách stráveného na letisku LA si myslím, že ho mám v celku dobre zmapované a keďže som bol sám, veľa ráz som sledoval rôzne osudy ľudí čo na letisko prichádzali alebo na ňom prebývali podobne ako ja. Konečne prišiel môj let do mestečka Bozeman. Opäť o kúsok bližšie k Národnému Parku Yellowstone. Po nasadnutí do lietadla sme sa pomaly presúvali na našu odletovú dráhu, vykukol som sa cez okienko a môj výraz zostal v nemom úžase 😲 . Niekoľko desiatok lietadiel stálo za sebou a odlietali ako na páse, až vtedy som pochopil, že naozaj denne odletí tisíce lietadiel po celom svete.

Po luxusnom vybavení a službách v lietadle od Turkish bol trošku šok keď som nastúpil do malého lietadla (cca 40 miestne) od United Airlines. Lietadlo pôsobilo lacno nato, že som bol v Amerike a to nie som vôbec náročný. Oproti United je nejaký Ryanair, Wizzair luxus. Škoda, že nemám fotku ako som kráčal do uličky, ale ťažko sa to aj opisuje, to musíte zažiť. Sedačky boli tak tvrdé akoby som sedel a opieral sa o drevenú dosku.

Aj keď som mal v cene džús a keks čo som vôbec nečakal, že niečo také dostanem, tak ten keks by som radšej nedostal. Z chuti som sa do neho zakúsol až som si skoro zuby vylámal, taký bol tvrdý. Pomyslel som si, že ešte nie som ani na začiatku tripu a budem mať problémy so zubami. Keks som dojedol, ale odlamoval som si ho po malých kúskoch akoby som naozaj nemal zuby. V priebehu letu mi letuška znova ponúkala zubokeksy,ktoré som úsmevom odmietol.

Yellowstonské letisko v Bozemane bolo nádherné.  Považujem ho za najkrajšie letisko čo som doteraz videl a jeho prevedením, atmosférou mu môže máloktoré konkurovať. Bolo obložené drevom v kombinácií s prírodným kameňom a vyzeralo ako taká väčšia chata v horách, však posúďte nižšie na fotkách. 🙂

Cesta z letiska do oblasti Canyon v Yellowstonskom národnom parku trvala cca ďalšie 3 hodiny. Ubehla mi dosť rýchlo lebo ma zlomilo po ceste autom – nešoféroval som. Keďže som skoro za dva dni cestovania moc toho nepospal, tak som sa tomu nebránil, aj tak už bola tma.

O Yellowstonskom národnom parku už pravdepodobne väčšina z vás počula. Nachádza sa v Severnej Amerike v USA, jeho prevažná časť leží v štáte Wyoming, zasahuje však aj do štátov Idaho a Montana a rozprestiera sa na rozlohe 8 991 km². Ide o najstarší národný park na svete a bol založený 1. marca 1872. Názov parku je odvodený od zafarbenia niektorých skál v parku, ktoré pútajú pozornosť rôznymi odtieňmi žltej (Yellowstone = yellow + stone, teda žltý kameň).

Národný park je veľmi farebný a rozmanitý. Uvidíte v ňom vodopády, rieky, pohoria, gejzíry, horúce pramene, všetky odtiene žltej, oranžovej, modrej a zelenej. Pár metrov od vás sa budú prechádzať voľne žijúce bizóny, jelene, elkovia, bighorn sheep, chipmunkovia, veveričky a pri troške šťastia uvidíte aj medvede, vlka. Prípadne pri mega šťastí aj horského leva (mountain lion). O mountain lionovi inak povedané o pume sa hovorí, že ju môžte vidieť len v dvoch prípadoch, buď máte fakt šťastie alebo vás loví. Mnohí rangeri v parku, čo tam pracujú niekoľko rokov, nemali to šťastie aby ju zahliadli. Zároveň je jednou z najväčších mačiek v Severnej Amerike a najvyšším predátorom, ktorý pochádza z Yellowstonu.

Bohužiaľ/našťastie som medveďa Yogiho ani mountain liona nestretol. Tiež som skoro nestretol bizóna a to ich tam je požehnane čo som počúval. Pri odchode z parku som mal šťastie a jedného stretol, len pár metrov odo mňa.

Neskutočné statné zviera. Neodporúčam sa približovať do tesnej blízkosti lebo ak sa cíti ohrozený, dá vám to jasne najavo. Nemusím  vám vravieť kto bude mať jednoznačne navrch. Zvieratá v parku nie sú vôbec plaché a to z jediného dôvodu lebo nie sú lovené a ohrozované človekom. Dúfam, že to nikdy nezmení.

Old Faithful Geyser

Najslávnejší gejzír v parku je zároveň aj jeden z najnavštevovanejších miest Yellowstonu. Gejzír Old Faithful vystrekuje každých 60-90 min. do výšky 30-50 metrov a jeho erupcia trvá 1,5 – 5 minút. Práve pre spoľahlivú pravidelnosť erupcií láka viac turistov ako najvyšší známy aktívny gejzír na Zemi Steamboat Geyser (nachádza sa v Norris Geyser Basin).

V okolí tohto gejzíru je veľa menších gejzírov v rôznych farbách a je sa načo pozerať. Nestihol som prejsť celý okruh, lebo sme sa ponáhľali hlavne hore na vyhliadku a naspať ku gejzíru, aby sme stihli prvotný moment erupcie. Na vyhliadku to trvá asi 20 minút, ale naše tempo mohlo byť aj o čosi rýchlejšie lebo sme mali len hodinku, aby sme pobehali kúsok aj po okolí kým príde hlavná šou. Na fotke nižšie môžte vidieť, že pri vracaní naspäť sme to úplne nestihli, ale nakoniec po prezeraní fotiek som si uvedomil, že kompozične som bol na lepšom mieste ako tie davy ľudí.

Fountain Paint Pot Nature Trail

Krátka prechádzka, pri ktorej nájdete štyri hydrotermálne prvky v parku (bahno, gejzíry, horúce pramene a fumaroly).  Všetky môžete vidieť behom jednej slučky dlhej 800 metrov. Tento okruh bol veľmi zaujímavý lebo som videl rôzne druhy termálnych jazierok/gejzírov či už farbou alebo typovo a samozrejme to dopĺňala tradičná vajcovka (síra) vo vzduchu čo mi pripomenulo Island, len tu bolo teplejšie.

Grand Prismatic Spring

Krásne farebné divadlo ponúka horúci prameň Grand Prismatic, na ktorý je najlepší pohľad z vyhliadky. Toto dúhové ohnivé oko (tak by som ho nazval JA) patrí určite k najnavštevovanejším miestam Yellowstonu a je nesmierne fotogenické. Aj preto ho nájdete na pohľadniciach, knihách a ďalších suveníroch.  Nie je možné spraviť jeho zlú fotku. Za jeho  zaujímavým stvárnením je množstvo pestrofarebných baktérií a rias, ktoré tu žijú a ich pestrosť vzniká podľa teploty vody.

V okolí Grand Prismaticu sú vybudované drevené chodníky ako po celom Yellowstone, kde sa nachádza niekoľko gejzírov po kope. Nehýrili zas toľkými farbami ako Grand Prismatic, ale vedeli zaujať priezračnosťou, kombináciou farieb a to sú Turquoise Pool, Opal PoolExcelsior Geyser Crater.

Opal Pool

Bol to fakt mega zážitok vidieť takéto farebné skvosty prírody a byť tak blízko. Po fotografickej stránke sa tu dá vyhrať, či už fotením detailov, kombinácie farieb, vzoru zeminy čo vytváral daný gejzír alebo si cvakať panorámy. Bez toho sa neobídete ak chcete mať celé jazierko v zábere.

Turquoise Pool

Stal sa tu aj jeden smutný príbeh. Pán so psom bol na prechádzke a pes sa mu vytrhol a skočil do jedného z týchto termálnych jazierok. Bez rozmýšľania jeho pána skočil za ním, aby ho zachránil. Pes s popáleninami prežil, ale jeho pán už také šťastie nemal. Z dreveného chodníka neschádzajte, čo je samozrejme samo o sebe zakázané, ale aj preto aby ste si neprivodili zranenie alebo aby ste nedopadli ako tento návštevník.

Všeobecne tu platí zákaz pohybovať sa so psom (možno aj od toho prípadu), zákaz schádzať z dreveného chodníka, zákaz zapáliť si cigaretu, zákaz používať dron. Určite odporúčam tieto pravidlá parku dodržiavať lebo môžete dostať mastné pokuty od rangerov.

Grand Canyon of the Yellowstone

Menej známy Grand Canyon nájdete aj v Yellowstone o dĺžke 40 km. V tomto Granad canyon Upper Falls a Lower Falls. Jednoznačne odporúčam sa ísť pozrieť na Lower Falls. Tento vodopád sa nachádza priamo v kaňone a dotvára krásnu atmosféru. Mal som možnosť tam byť, keď zapadalo slnko a kaňon hral úžasnými farbami, priam ako dúhové hory. Výhľad na tento vodopád môžte mať z rôznych uhľov a vzdialeností kedže je tam dostatok vyhliadok. Odporúčam nevynechať Artist Point.

Samozrejme, ak chcete tieto miesta pobehať čo najrýchlejšie, jednoznačne si požičajte auto. Dá sa tu pohybovať aj stopom, ale určite vám to zaberie viac času.

Čo ma dosť na začiatku prekvapilo bolo, keď som videl pobehovať po parku ľudí v luxusných cabrio autách. Neviem načo je to dobré. Asi sa len ukázať, že nato mám aj keď je len z požičovne. Mne sa to do národných parkov vôbec nehodí, skôr som za nejaké džípy a karavany, ktoré našťastie prevládali.

Prespávanie v autách popri ceste alebo na parkoviskách je zakázané. V celej Amerike sú vyhradené kempy prípadne dedinky, kde nie je problém sa ubytovať. Cez leto je hlavná sezóna kedy park navštevuje najviac turistov. Odporúčam si objednať miesto v kempe alebo hotely výrazne skôr. Ja som mal našťastie známosti, tak som takéto veci nemusel riešiť a spokojne som si prespal za 5 dolárov za noc v jednom ubytku pre zamestnancov.

Väčšia časť parku je prístupná od mája do septembra, najlepšie obdobie na návštevu národného parku Yellowstone je leto, kedy teploty často dosahujú 25-30 °C. Noci sú chladné, v nížinách môže dokonca mrznúť. Na jar a na jeseň býva medzi nulou a 20 °C. Môžete počítať aj so snehovou pokrývkou. Teploty v zime sa NP Yellowstone pohybujú okolo -20 °C, behom noci ešte menej. Cesty bývajú zatvorené približne od polky decembra do polky marca.

Za vstup do národného parku Yellowstone sa platí 30 $ (26 eur), cena sa vzťahuje na auto a všetky osoby v ňom, pri pešom vstupe 15 $ (13 eur) za osobu. Ak plánujete behom cesty po USA navštíviť niekoľko národných parkov, kúpte si Annual Pass America the Beautiful. Môžte ho využívať opakovane 12 mesiacov a navštevovať väčšinu amerických národných parkov bez doplácania ďalšieho vstupného. Cena nového pasu je 80 $ (69 eur), ktorý platí na auto a na 4 až 5 osôb v ňom, prípadne na internete nájdete predávať použité za lacnejšie. Ak si kúpite nový Annual pass a chcete ho ešte predať, tak odporúčam aby sa podpísal naň len jeden z vodičov.

Určite sa Vám hodí aj mapa národného parku, ktorú vám dajú v hociktorom informačnom centre (je ich tam až 9) alebo si ju môžte stiahnuť na oficiálnych stránkach Yellowstonu TU.

Ako už som spomínal, strávil som tu len necelé 3 dni, čo je na taký veľký park veľmi málo, ale som veľmi rád aj za ten kúsok čo som z neho videl. Bolo vidno, že sa o NP veľmi dobre starajú a prírodu, zvieratá si obdivuhodne chránia, treba si brať príklad. Ak budete niekedy plánovať cestu do Ameriky, tak určite zahrňte do svojich plánov práve Yellowstonský národný park. Yellowstone som si vždy predstavoval ako husto zalesnený park, čo po príchode a spoznávaní parku hneď pochopíte, že to je úplne naopak. A čo vy, aké ste mali predstavy o národnom parku Yellowstone ? 🌲🐻

“Pre prospech a radosť ľudí”

Lukáš Podracký

Milujem cestovanie a fotografovanie. Bez fotoaparátu ma na výlete, turistike nestretneš. Fotkou sa viem vrátiť v čase a pripomenúť si zážitky. Rád poradím, nájdeš ma vo Fotolab Žilina.

„Hovorí sa, že svet je ako kniha a tí, čo necestujú, akoby čítali tú istú stránku dookola“.

Komentáre

  • Ahoj, veľmi som uvítal tento článok, keď som ho našiel. Potešilo ma to, keďže ja osobne som v Yellowstonskom parku strávil jedno úžasné leto (2006) v programe WORK&TRAVEL. Konkrétne som pracoval v hotely Old Faithful Lodge v prevádzke IceCream a tiež Bake Shop.
    Chcel by som ťa poprosiť, či by si mi do mailu nemohol poslať pár fotiek, ako to tam aktuálne vyzerá. Veľmi by ma to potešilo obnoviť si spomienky. Bol by som ti veľmi vďačný.
    PS: Tá prvá veta, že Yellowstonsky park musí byť každému známy z rozprávky Yogi Bear. To celkom pravda nie je, hoci aj ja som si to myslel. Yogi Bear “žil” v Jellystonskom parku a to je tuším vo Wisconsine. 🙂

    • Zdravím,

      to Vám verím, že ste tam museli prežiť úžasné leto 🙂 Ja som tam bol len chvíľku a zapáčilo sa mi to tam, celkovo Ameriku som si zamiloval.

      Moc fotiek odtiaľ nemám, ale skúsim niečo pohľadať. Myslíte z lokality Faithful (poprosím mail) ? Na zmrzke som tam bol a bola úžasná, tak asi mám cca predstavu kde ste vtedy pracovali 🙂

      Pozrel som to a niekde uvádzajú Yellowstonský park (tiež sú asi celý život v omyle 😀 ), ale po väčšine Jellystonský park. Fíííha, tak to som nevedel. Aj ked teraz nad tým rozmýšľam a snažím sa preniesť do čias detstva kedy som pozerával seriál Medved Yogi, tak znie mi to povedomo, že už som to niekde počul. Yellowstone a Jellystone mi znie celkom podobne, že som si to ani neuvedomil a nejak som sa časom v tom utvrdil a aj moje okolie, že to bol Yellowstone. Aspoň mám námet na další článok na svojom osobnom blogu k Yellowstonu,dakujem. Vela ludi potom vyvediem z omylu 😀 haha.

      DAKUJEM za prečítanie a reakciu na článok 🙂