CEWE Fotolab blog

Rozhovor s fotografom – Miňo Debnár

S fotografom a videomakerom Miňom Debnárom máme tú česť spolupracovať už niekoľko rokov. Jeho cestovateľské videá sú doslova očarujúce a donútia vás snívať o exotických krajoch. Miňa sme pri príležitosti tvorby cestovateľského videa trošku vyspovedali.

Pred pár dňami natočil Miňo Debnár video k jeho cestovateľskej CEWE FOTOKNIHE. Nechajte sa uniesť spolu s nami.

1. Ako a kedy si sa dostal k foteniu a natáčaniu videa?

K foteniu som sa dostal už na strednej škole. Pamätám si, ako som odfotil misku s ovocím a bol som fascinovaný hĺbkou ostrosti. Dlhé roky som iba fotil a k videu som “pričuchol” iba nedávno.

2. Živíš sa fotením a videom, alebo je to len tvoj koníček? Je podľa teba v dnešnej dobe možné uživiť sa fotením/točením?

Najprv to bol iba koníček, ale po skončení vysokej školy som sa rozhodol otvoriť si živnosť a skúsiť to naplno. Hoci som fotku neštudoval, vždy som chcel v živote robiť to, čo ma baví.

Podľa mňa záleží, či sa fotograf alebo kameraman vie prispôsobiť dopytu trhu. Myslím si, že roboty v komerčnej a reklamnej sfére je dosť. Vďaka sociálnym sieťam prakticky každý sektor alebo firma potrebujú fotky a videá. Keď je niekto zameraný výlučne iba na krajinky, je to asi ťažšie.

3. V čom je podľa teba video náročnejšie? Našiel si sa v ňom viac ako vo fotografii?

Častokrát jedna fotka vie povedať celý príbeh. Video je komplexnejšie. Jednotlivé zábery musia tvoriť súvislý celok. Stačí, že by chýbal jeden kľúčový záber a celé video by mohlo stratiť význam. Story is king. Dôležitý je aj výber správnej hudby, ktorá buď celé video potiahne ďalej alebo úplne potopí. Momentálne ma bavia oboje :).

4. Tvoje cestovateľské videá spôsobujú chuť pobaliť sa a vyraziť na cesty. Ako často cestuješ, či už do zahraničia alebo po Slovensku?

To som veľmi rád :). Po minulé roky to bolo skoro každý druhý mesiac aspoň na pár dní alebo týždeň. Vždy cestujem s manželkou alebo s kamošmi, ktorí tiež radi cestujú a tvoria obsah. Nerád cestujem sám, príde mi to, že sa nemám s kým podeliť o zážitky na cestách.

5. Ovplyvnila súčasná situácia tvoje plány?

Čo sa týka samotného cestovania tak hej. V apríli tohto roku sme chceli navštíviť Istanbul, ale nevyšlo to. V lete sme chceli ísť ako rodina prvýkrát k moru, ale nakoniec sme to prehodnotili. Teraz sme sa vrátili z Dolomitov, ale kvôli súčasnej situácií sme sa museli vrátiť o 2 dni skôr. Pevne verím, že budúci rok už bude situácia lepšia.

6. Máš nejaké vysnívané miesta, ktoré sa ti zatiaľ nepodarilo navštíviť? Kam sa vyberieš, hneď ako to bude možné?

Ja mám veľa destinácií v zozname :). Určite Istanbul a Cappadocia, nórske Lofoty a chcel by som zobrať rodinu aspoň na mesiac karavanom niekde po Európe :). Vždy sa niečo nájde.

7. Čo by si poradil začínajúcim fotografom a videomakerom, ako sa presadiť?

Aby sa nevzdávali. Treba sa neustále posúvať a zlepšovať. Doba v ktorej sa momentálne nachádzame nám praje viac ako kedykoľvek predtým. Taktiež je fajn, keď všetky peniaze nevrazia do techniky, ale niečo investujú aj do vzdelania. Napríklad workshopy, knihy alebo kurzy. Je to ale beh na dlhú trať. Myslím, že talent z toho celého tvorí len 10%, zvyšok je drina :).

Ďakujeme za rozhovor a želáme veľa úspechov a množstvo krásnych videí.

Miňovu tvorbu nájdete na jeho Youtube kanáli aj na Instagrame.

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár