CEWE Fotolab blog

Poznáme víťazov fotosúťaže Cestuj s CEWE po Slovensku

Leto je za nami a my sa pomaly chystáme na príchod chladnejších mesiacov. Obzrime sa spolu ešte predtým na letný projekt Cestuj s CEWE po Slovensku a fotosúťaž, ktorá už dnes pozná svojich víťazov.

Spolu s našimi blogermi sme pre vás počas leta pripravovali články s tipmi na výlety po Slovensku. Nájdete ich všetky na stránke Cestuj s CEWE po Slovensku, kde sa môžete ešte stále inšpirovať tipmi na jesenné výlety.

Do letnej fotosúťaže Cestuj s CEWE sa zapojilo 436 fotografov, ktorí spolu prihlásili 2559 fotografií. Naša porota mala naozaj ťažkú úlohu a spomedzi všetkých fotiek vybrala 3 víťazov kategórií a 3 hlavných víťazov.

Celkový víťaz

Hlavnú cenu získala fotografia Doba temna od fotografa Mateja Kotuľu.

Matej pochádza z Bratislavy a vyštudoval grafický dizajn na FA STU, ktorým sa dnes živí. Do fotografie ho zasvätil otec ešte ako tínedžra. Začínal s Praktikou BX20 a fotky si sám vyvolával. Prvý digitál si kúpil v roku 2002 a prvú zrkadlovku v roku 2008. Jeho najobľúbenejší žáner je krajina a mesto. V nich sa snaží hľadať kontrasty svetla a tieňa, hru farieb a dokumentovať jedinečné okamihy.

Mateja sme oslovili a opýtali sme sa ho, ako víťazná fotografia vznikla.

Ako a kedy fotografia vznikla? Mali ste toto miesto vopred vytipované, alebo to bola náhoda?

Nápad som nosil v hlave niekoľko rokov, neustále som hľadal zaujímavé pohľady na mesto a hrad. Fotka vznikla 13. januára tohto roku, pretože v tom období boli v Bratislave pekné hmly. V ten deň som si povedal, že to skúsim a šiel som na miesto, kde som čakal na chvíľu, kedy hmla trochu opadne, pretože bránila odhaleniu hradu. Nebola to teda náhoda, ale vopred naplánovaná fotka, ktorej priali okolnosti.

Sú miesta na Slovensku, ktoré by ste chceli odfotiť, ale zatiaľ sa vám to nepodarilo?

Mám ich niekoľko. Rád by som odfotil podobnú atmosféru aj s ďalšími hradmi (Devín, Beckov, Čachtice…) alebo s Chmarošským viaduktom. Na jeseň by som chcel skočiť aj do okolia Banskej Štiavnice či Hriňovej. Môj zatiaľ nesplnený sen je odfotiť Bratislavu pri veľmi nízkej hmle, kedy by trčali len končeky najvyšších budov.

Živíte sa fotografiou, alebo je to iba záľuba?

Fotografia je môj koníček. Som grafický dizajnér, a tým že skoro celý deň sedím za monitorom, tak vo fotení nachádzam útek od práce, relax aj pohyb. Najradšej fotím krajinky počas zlatej alebo modrej hodinky. Špeciálne mám rád východy slnka, kedy je všade okolo mňa ticho, kľud a pokoj.

Čo by ste poradili začínajúcim fotografom, ktorí by sa chceli zdokonaliť vo svojom hobby?

Skúsiť viac žánrov, hľadať ten najlepší pre vás, zistiť čo vlastne chcete zachytiť a potom to rozvíjať a snažiť sa zdokonalovať každým záberom.

2. miesto

Výherca Adam Kováč s fotografiou Levitujúci hrad

3. miesto

Výherca Peter Vörös s fotografiou Kalvária

Víťazi kategórií

Výherca Peter Frimmel s fotografiou Anjel v lavici v kategórii Hrady, zámky a pamätihodnosti

Výherca Lívia Belková s fotografiou Rehoľná sestra a atmosféra Banskej Štiavnice v kategórii Ľudia, folklór a tradície

Výherca Martin Šúrik s fotografiou Turiec v kategórii Krajina a príroda

Všetkým výhercom srdečne blahoželáme a želáme veľa fotografických úspechov do budúcnosti.

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár