CEWE Fotolab blog

Rozhovor: Hike the World natočili najkrajšie video o Slovensku

Nedávno na internete zarezonovalo video SLOVAKIA TOP 30 places. Za pár dní malo na Youtube viac ako 100-tisíc videní. My sme tvorcov videa oslovili a veľmi sa tešíme, že nám poskytli rozhovor aj o tom, ako ich najúspešnejšie video o Slovensku vznikalo.

Martin Víglaský spolu s manželkou Mimou (Mirka) pred vyše tromi rokmi založili turistický youtube kanál Hike The World. Martin s Mimou sa spoznali v Banskej Bystrici, kde obaja vyrastali, ale kvôli práci sa časom presťahovali do Bratislavy, kde dnes žijú. Martin je povolaním finančný analytik a Mima je už na materskej dovolenke, keďže čochvíľa očakávajú prírastok do ich turistickej rodiny. 🙂

1. Začnem klasickou otázkou pre všetkých fotografov a videomakerov: Ako ste sa dostali k foteniu a natáčaniu videí?

K tejto záľube ma sčasti priviedol môj otec, ktorý amatérsky fotí prírodu už niekoľko rokov. Najprv to zaujalo moju manželku, ktorá začala fotiť naše potulky starou zrkadlovkou Nikon. Mňa zas veľmi bavil post-proces fotografií v programoch a tak som veľa času strávil študovaním tutoriálov na youtube a zlepšovaním sa vo fotografickej tvorbe.

Najväčší zlom nastal, keď som založil na youtube turistický kanál Hike The World. Inšpirovalo ma viacero videomakerov a teda som sa rozhodol zakúpiť si na začiatok športovú kameru GoPro a naše potulky prírodou som zostrihával do krátkych videí. Keďže naša tvorba ľudí zaujala, postupne sme zainvestovali do lepšej techniky.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Hike the World (@hike_the_world_),

2. Vaše krásne videá zo Slovenska aj zo zahraničia môžeme na Youtube sledovať už niekoľko rokov. Ako dlho sa už venujete foteniu a tvorbe videa?

Naše výlety som začal amatérsky fotiť asi pred 5-timi rokmi. Vo fotografovaní som sa postupne zdokonaľoval a neskôr sa pridružilo k foteniu aj natáčanie videí, čo bolo asi pred 3 rokmi. Vtedy som založil na youtube aj spomínaný kanál Hike The World. Profesionálnejšej tvorbe sa však venujem posledné 2 roky, od kedy som si zakúpil aj drona. Za svoj prvý úspech považujem letecké video z nášho 30-dňového tripu po Čiernej hore, keďže toto video získalo ocenenie ,,video of the week“ na prestížnej zahraničnej webstránke Airvuz.

3. Je natáčanie iba záľuba alebo súvisí aj s vašou prácou?

Jedná sa vyslovene iba o záľubu, ktorou si občas niečo privyrobím. Nebránil by som sa však natáčaniu videí v prírode aj na plný úväzok 🙂

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Hike the World (@hike_the_world_),

4. Pred pár dňami obletelo internet vaše najnovšie video SLOVAKIA TOP 30 places. Ako dlho trvalo zhromaždiť všetok materiál a následná tvorba videa?

Zhromaždiť všetok materiál trvalo asi 4 mesiace, ale väčšinu záberov sa mi podarilo natočiť počas nášho 10-dňového výletu po Slovensku, ktorý sme absolvovali v máji.
Samotná úprava videa mi však dala zabrať viac. Trvala vyše 5 mesiacov. Nie je jednoduché prezrieť všetky zábery a vybrať správne zaradenie lokalít, aby diváka nenudili a zároveň aby do seba zapadal aj kamerový strih. Kým som spracovával zábery, k videu mi na mieru skladal hudbu nadaný skladateľ a fotograf Miro Maršík, čo spôsobilo, že strih videa som častokrát menil aj podľa toho ako sa vyvíjala skladba. Samotná skladba s poetickým názvom „Homeland“ bola finálne dokončená až 2 dni pred zverejnením videa.

5. Vytvoriť takéto video určite znamená veľa hodín strávených na cestách a vstávanie na východy slnka. Ako často vyrážate na výlety po Slovensku?

Takmer každý víkend a všetky dovolenky sa snažím tráviť aktívne. Keďže tento rok to bolo s cestovaním do zahraničia komplikovanejšie, tak som viac času trávil na Slovensku.
Väčšinu lokalít na východnom a strednom Slovensku som navštívil počas dovolenky v máji a lokality na západe Slovenska som zachytil počas víkendov, prípadne som po práci vybehol na západ slnka.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Hike the World (@hike_the_world_),

6. Čo bolo na celom projekte najnáročnejšie?

Paradoxne najnáročnejšie bolo stihnúť deadline do konca augusta, pretože sa nám v najbližších dňoch narodí synček a na spracovanie videa by som nemal toľko času.

7. Na veľa miest sa určite vrátite aj niekoľkokrát. Pamätáte si na miesto alebo situáciu, kedy bolo vytvoriť želaný záber veľmi ťažké, alebo dokonca nebezpečné?

Za najťažšie považujem natáčanie v Čiernej Hore pri moste Djurdjeviča v kaňone rieky Tara. Popri tomto ikonickom moste ide niekoľko oceľových lán, slúžiacich na zipline. Ráno, ešte pred východom slnka som strávil asi polhodinu iba premeriavaním a sledovaním, kade presne tieto laná vedú, aby som o ne nezavadil pri preletoch.

8. Ktoré sú vaše obľúbené lokality na Slovensku, kam sa vždy radi vrátite? A ktoré krajiny alebo miesta na svete by ste radi navštívili a zdokumentovali?

Mojou najväčšou vášňou je turistika, a preto sú moje najobľúbenejšie lokality Vysoké Tatry, Západné Tatry, Malá Fatra a Slovenský raj. Nakoľko však žijem v Bratislave a do spomínaných lokalít sa nedostanem každý víkend, tak veľmi rád trávim čas aj v Malých Karpatoch.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Hike the World (@hike_the_world_),

Čo sa týka zahraničia, tak veľmi by ma lákalo precestovať a natočiť obdobné video o Rumunsku.

9. Prezradíte nám niečo z vašich plánov do budúcnosti? Môžeme sa tešiť na ďalšie videá zo Slovenska, prípadne aj zo zahraničia?

Keďže v priebehu najbližších dní sa mi narodí synček, tak si nechcem robiť veľké cestovateľské plány do budúcna. Časom sa však k natáčaniu určite vrátim. Vzhľadom na to, že zo Slovenska mám dostatok video materiálu tak nevylučujem, že v budúcnosti pripravím video zachytávajúce hrady a zámky našej krajiny.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Hike the World (@hike_the_world_),

10. A na záver, čo by ste poradili začínajúcim fotografom a videomakerom, pre ktorých ste určite vzorom?

Myslím si, že súčasný trh je už presýtený množstvom kvalitných fotografov a videomakerov, a preto ak chcete vystúpiť z rady je potrebné na sebe tvrdo pracovať, zlepšovať sa, byť k sebe kritický a v neposlednom rade veľmi kreatívny.

 

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor a prajem vám veľa šťastia do budúcnosti a hlavne mnoho ďalších nádherných videí, na ktoré sa tešíme.

Taktiež ďakujem za príjemný rozhovor a pozdravujem všetkých CEWE fanúšikov.

Facebook: https://www.facebook.com/HiketheWorldSVK/

Instagram: https://www.instagram.com/hike_the_world_/

Youtube: https://www.youtube.com/c/HiketheWorld

 

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár