CEWE Fotolab blog

Nikon Z7 – Ideálny na cestovanie aj bežný život

Ako obstál fotoaparát Nikon Z7 v rukách sprievodcu Petra Drobu z cestovnej kancelárie BUBO? Na cestách aj v slovenskej prírode si vodil výborne. Presvedčte sa sami.

Pracujem pre BUBO ako sprievodca viac ako 3 roky. Za ten čas som videl a prešiel veľa krajín a ešte viac úžasných miest, plných zážitkov. Množstvo ľudí ich má určite na zozname vysnívaných miest. Fotiť ma učil môj otec. Rád zachytávam rôzne okamihy z cestovania, či denného života. Fotografii divo žijúcich zvierat sa venujem už od roku 2006.

Fotil som v Severnej Amerike, v Paname, v Peru, na Galalágach, na Madagaskare, vo Východnej Afrike miesta ako Maasai Mara, Ngorongoro, Nakuru alebo Naivasha, na Zanzibare. V Európe je zasa moja najobľúbenejšia destinácia stredné a severné Nórsko, Island a Grónsko.

Cestujem veľa a tak potrebujem byť flexibilný a veci s tým spojené si uľahčovať. Niesť so sebou čo najmenej, ale aj najpraktickejšie vybavenie nie je teda vôbec ľahké. Veľmi dobre treba zvažovať čo zbaliť do batoha, ale hlavne akú techniku a príslušenstvo k fotoaparátu.

Nedávno som dostal možnosť spolupracovať s firmou Nikon a testovať jej techniku. Považujem to za vynikajúcu skúsenosť. Pracovať s technikou od Nikonu bolo naozaj inšpiratívne.

Prvé okamihy

Musím priznať, že keď som Z7 dostal prvýkrát do rúk, bol som prekvapený. Dohodou bolo, že testovať budem fotoaparát, ktorý je kompaktný na veľkosti, „nadupaný“ funkciami a skvelý priateľ na cestách, čo fotí rýchlo, jednoducho a kvalitne.

Prekvapenie prišlo v bezzrkadlovke Nikon Z7. V tejto dobe je to jedna z vlajkových lodí Nikonu. Mesiac testovania prebehol na zájazde Ekvádor, Galapágy, Peru a Bolívia. Potom doma na Slovensku testovanie fotenia divo žijúcich zvierat.

Fotoaparát sa správa ako zrkadlovka, mení Z objektívy, ale vyzerá ako kompakt. Na začiatku to trošku miatlo, no človek si na to rýchlo zvykne. Vlastne nemá na čo. Je to fakt veľmi jednoduché. Akoby ste kompaktnému fotoaparátu mohli vymeniť objektív, ktorým fotíte portréty, potom krajinu, či hviezdy a dokonca aj teleobjektívy na fotenie divých zvierat.

Cestovateľ tejto doby je podľa mňa náročný na zážitky. Svoje spomienky si chce okrem hlavy uchovať aj na papieri a tak pri destináciách, ktoré navštívi raz za život, je pochopiteľné, že bude chcieť aj skvelé fotografie.

Neporovnanie Z7 a D7100

Osobne vlastním zrkadlovku Nikon D7100 a pri porovnávaní so Z7 ma zaujala veľkosť a váha hneď na prvý pohľad. Samozrejme musím dodať, že obidva fotoaparáty sú z rôznych kategórií a nemôžem ich teda riadne porovnávať. Sú tu len niektoré moje postrehy s prácou s obomi.

Váhovo Z7 o toľko ľahší nie je, ale funkciami a veľkosťou už má čo povedať. Vyzdvihujem určite počet pixelov. Pri 45,7 miliónoch pixelov sa už obrázky a fotografie správajú úplne inak aj na obraze, či vytlačenej fotografii. Tak isto vysoká kvalita videí je na mieste a uspokojí aj veľmi náročného cestovateľa.

Výklopný displej Z7 je tiež už nenahraditeľný. Pri expozícii viete fotoaparátom pohybovať bez toho, aby ste si museli ľahnúť na zem. Nemusíte sa zohýnať pri fotení kvetov a krásne vidíte expozíciu. Rovnako jednoducho viete vyklopiť displej aj pri fotení nočnej oblohy alebo veľmi populárnej mliečnej dráhy.

Nastavenia

Každý, kto fotí, má rád rýchle nastavenia. Aj počas prehliadok rôznych kultúrnych pamiatok, či miest chcete prejsť čo najviac a veľa nafotiť. S mobilom je to jednoduché. Vyberiete, odblokujete a odfotíte. Tu je to rovnako. Nastavíte si fotoaparát napríklad aj na automatické fotenie, vymeníte širokouhlý objektív a potom už len vyberiete, zapnete a odfotíte. Dokonca aj momentky.

Inou dobre vymyslenou funkciou je časozberné video. Samozrejme malý šikovný statív je na zozname každého cestovateľa nevyhnutný. Od spomalených záberov silného lejaku niekde na pláži na Zanzibare pri období dažďov, po vysokohorské túry v okolí strateného mesta Inkov Machu Picchu a prelínajúce sa oblaky. Alebo len tak nastavíte a skočíte si rybičku do oceána priamo z lode.

Wifi a bluetooth

Cestujem veľa a keď sprevádzam, jednoducho na prezeranie fotiek alebo mazanie zlých záberov nemám čas. Na to prichádza čas jedine v lietadle. Vynikajúcou funkciou je wifi a bluetooth. Prečo? Fotoaparát Z7 prepojíte jednoducho s Nikon aplikáciou dostupnou na iOS a Google play SnapBridge a priamo vo fotoaparáte si počas dlhého letu pozeráte a triedite fotky. Tie najkrajšie viete hneď dostať do telefónu a poslať rodine, či priateľom cez WhatsApp alebo Viber.

Pamäťová karta

Celý čas ako fotím som zvyknutý mať pri sebe aj dve tri karty. Používam obyčajné SD karty, mikro SD karty a ich príslušenstvo, aby sa dalo pracovať cez mobil aj v teréne a prepojiť fotoaparát s mobilom. Vyššie spomínané funkcie wifi a bluetooth množstvo vecí zjednodušili, no sem tam je treba aj vymeniť kartu. To už bol ale problém, pretože používam SD kartové sloty a Z7 disponuje XD kartami, tie sú trochu väčšie na rozmer a tak potrebujete aj čítačku kariet. Je to síce detail, ale treba na to myslieť, ak si chcete túto mašinku zaobstarať a prejsť na XD karty.

Porovnanie základných vlastností Z7 a D7100

Fotoaparát Pixely Váha Rozmery
Z7 45,7 MP 675 g 34 x 100,5 x 67,5 mm
D7100 24,1 MP 675 g 135,5 x 106,5 x 76 mm
Wildlife – zakrádanie lesom

Fotenie divo žijúcich živočíchov je veľmi náročné na čas aj miesto. Príroda je proste príroda a sedieť len na jednom mieste je vždy risk. Sem tam zvyknem zobrať fotoaparát na krk a kapsu na plece a idem sa prejsť rôznym terénom. Okolo miesta kde bývam ich je hodne. Od lúk cez polia, remízky, lesy, húštiny, vodné plochy. Skutočne množstvo námetov, kde chvíľku počkať a trpezlivo v tichosti ostať stáť. 500 mm objektív je asi tak hranica, kedy človek nepotrebuje stále statív. Pri prechádzke podvečerným lesom alebo skoro ráno okolo vodnej plochy sa dajú pri troche šťastia objaviť skutočne nevídané stvorenia. Treba chodiť s otvorenými očami a hlavne potichu. Možno niekomu bude vadiť váha na pleci alebo v ruke, no dovolím si tvrdiť, že za jednu hodinovú prechádzku sa dá nafotiť, ale aj vidieť veľmi veľa. Dokonca objektív poslúži aj ako ďalekohľad.

Určite teda vyzdvihujem jeho rýchlosť, pohotovosť a kvalitu. Samozrejme treba pred fotením nastaviť fotoaparát. Potom sa doma môžete kochať momentkami ako líška skákajúca v snehu po skrytej myšičke, alebo naháňajúce sa srnce, či loviaceho kršiaka rybára priamo v akcii.

Toto sa dá využiť aj pri cestovateľskej fotografii, fotiť nočné mesto a jeho svetlá, či fontány. Momentky z pouličných šou, ohňostroje a rôzne ďalšie zaujímavosti, čo vás napadnú pri ľudskej fantázii.

Nikon Z7 ma rýchlo presvedčil, že je všestranný fotoaparát, ktorý svojmu majiteľovi určite ponúkne množstvo variácií v nastaveniach a to sa odrazí aj v spokojnosti s dovolenkou alebo bežným fotením. Ponúka výzvy pri fotení, pri ktorých sa dokáže učiť aj skutočne skúsený fotograf.

Pridať komentár