CEWE Fotolab blog

Redizajn priestoru v čierno-bielej: štvorcový formát ulahodí vašim očiam

Mojim mottom je – Rovný rovného si hľadá. O to viac to platí v prípade čiernobielych a farebných vzorov, jednotných tvarov a usporiadaní, ako aj malých skupín všetkého druhu. V našom dome je to na mnohých miestach celkom zrejmé.
Redizajn rodinného kútiku

Na chvíľu som premýšľala o redizajne našej jedálne. Pretože máme úplne otvorenú kuchyňu, jedálenský a obývací priestor, všetko sa spája. Neexistuje žiadna samostatná jedáleň, ale jedálenský stôl vytvára vizuálne oddelenie kuchyne a obývacej izby. Často tu sedíme a nejako sme vždy uprostred. Aj keď máme hostí. Myslím si, že je skvelé, že si môžete pripravovať jedlo v kuchyni a stále hovoriť s každým v miestnosti. Ide teda o absolútny rodinný kútik, ktorý by nemal byť vizuálne nepríjemný a mal by sa hodiť aj k zariadeniu našej obývačky.

Miesto na spomienky

Zdalo sa mi teda prirodzené zavesiť rodinné fotografie na stenu práve v tejto oblasti. Čo sa týka materiálu voľba padla na fotografie na hliníkovej platni. Ale s množstvom digitálnych fotografií, ktoré fotím, bolo pre mňa ťažké vybrať si vhodný počet motívov pre našu malú stenu v jedálni. Okrem toho sa môj spôsob fotografovania v priebehu rokov vyvíjal a výrazne zmenil. Fotografia z roku 2007 má úplne iný štýl ako fotografia z roku 2016. Niektoré moje obľúbené fotografie boli okrem toho nasnímané mojou zrkadlovkou, iné „iba“ pomocou smartfónu. Chcela som, aby fotografie však napriek tomu harmonicky ladili. Jedáleň s novými obrázkami a obývacia izba teraz dokonale zapadajú.

Aby to všetko do seba zapadalo

Pri redizajne je dôležité, aj keď máte odlišné prvky, aby tam bolo niečo, čo ich spája dokopy a tvorí tak ucelené dielo. V mojom prípade to bola čierno-biela farba a štvorcový formát. Čiernobiely farebný dizajn a jednotný tvar dodali mojim úplne odlišným fotografiám až prísny, takmer minimalistický vzhľad. Nie príliš výrazný a pritom absolútne prítomný. Myslím, že som dosiahla štýlové riešenie pre náš jedálenský kútik.

Oddeľte priestor poličkou

Mimochodom, krátko som uvažovala o odstránení police, ktorá už roky visí na tejto stene v prospech nových obrázkov. Potom som mala predstavu, že by to mohlo byť neočakávané, originálne prerušenie a pútať pozornosť uprostred ako deliaca priečka medzi fotografickými sériami. Najmä preto, že môže byť tiež ozdobená podľa potreby malými doplnkami alebo zariadeniami. Nic dokázala vopred usporiadať fotografie na notebooku a skontrolovať, v akej kombinácii do seba spolu harmonicky zapadajú.

Spomienky na New York, v ktorých sa dá listovať

Nakoniec sa mi tento „čiernobiely príbeh“ páčil tak veľmi, že som si prezrela ďalšie fotografické produkty s rovnakým vzhľadom. Páčilo sa mi, že monochromatické spracovanie obrazu dokáže navzájom zladiť obrázky veľmi odlišnej kvality, takže som ich použila na CEWE FOTOKNIHU. Jedna, v ktorej som teraz zvečnila suvenírové fotografie z piatich rôznych dovoleniek v New Yorku od roku 2008 do roku 2016. Napriek rôznym štýlom v priebehu rokov sa zdá, že kniha pochádza z jedného zdroja. Pretože sotva môžem zastaviť svoje nadšenie pre čiernobiele obrázky, nasledovali Art Prints … Dajú sa perfektne rozdať. Alebo by som si ich mala nechať len sama pre seba? Uvidíme …

Vaša Nic

  • Keďže prišla na chuť čierno-bielej farbe, vytvorila si Nic Hildebrandt štvorcovú CEWE FOTOKNIHU matnú Premium plnú fotografií z New Yorku.

Naše tipy pre vaše umelecké diela

Kreatívny tip

Čierno-biele úpravy fotiek môžu dodať odlišne vyzerajúcim záberom jednotný vzhľad. Čierno-biela tak potom vytvorí krásne spojenie medzi motívmi. Samozrejme to nemusí byť vždy čierno-biela. Vhodné sú aj iné skupiny farieb. Mnoho programov na spracovanie obrázkov ponúka rôzne variácie farebných filtrov alebo štýlov snímok napodobňujúcich analógový film, ktoré dávajú sérii fotografií jednotný a harmonický vzhľad.

  • Police jemne narušia čistý vzhľad fotografií a dajú sa ozdobiť podľa vášho želania.
Tipy na zavesenie

Kombináciu obrazových motívov na počítači môžete otestovať tak, že obrázky posuniete tam a späť a necháte ich pracovať. Vyberáte teda fotografie, ktoré na stene vyzerajú harmonicky. Ak chcete nástenné maľby zavesiť v pravidelných intervaloch, na inštaláciu by sa mala použiť vodováha. Je praktické napodobniť rozdelenie obrázkov na stenu pomocou papierových šablón rovnakej veľkosti. Pozície na zavesenie je možné na ňom už označiť a potom jednoducho prevŕtať. Namiesto umiestňovania bodiek od ceruzky je na označenie užitočné použiť aj maskovacie alebo umývacie pásky.

Montáž bez vŕtania

Pretože fotografie s rozmermi 20 x 20 centimetrov na hliníkovej platni sú veľmi ľahké a vážia iba 300 gramov, môžete ich pripevniť na stenu bez toho, aby ste museli vŕtať otvory alebo ich pritĺcť. Skvelá alternatíva k vŕtaniu: Na každý obrázok pripevnite dva odnímateľné obojstranné lepiace prúžky a pripevnite ich priamo na stenu. Ak ich chcete v určitom okamihu odstrániť, musíte obrázky opatrne otočiť nabok a lepiaca páska sa odlepí. Vezmite prosím na vedomie návod na použitie príslušného lepidla.

  • Obrázky by mali byť zavesené v pravidelných intervaloch. Papierové šablóny pomáhajú pri zarovnávaní a označovaní pozícií.

  • Existuje mnoho rôznych verzií držiakov fotografií pomocou ktorých je možné ľahko vytvárať malé umelecké diela.
Odolnosť voči počasiu a UV žiareniu

Fotografie na hliníkovej platni od CEWE sú odolné voči poveternostným vplyvom a UV žiareniu. To znamená, že ich môžete použiť aj na vytváranie dekorácií pre vonkajšie priestory, ako sú terasy, balkóny alebo vstup do domu.

  • Krásne spomienky na naše výlety do New Yorku za posledných pár rokov.

Pridať komentár