CEWE Fotolab blog

Recenzia na Nikkor AF-S 35mm f/1.8G ED

Spoločnosť Nikon to robí výborne.

Presne touto vetou som začínal recenziu na prvý z „úspornej“ rady f/1.8 pevných ohnísk, Nikkor AF-S 20mm f/1.8 G ED. Po vyskúšaní jeho 35mm kolegu (všetko v recenzii fotené FF modelom Nikon D750), mi nedá inak, než napísať znovu to isté. Objektív je spratný, ľahký, rýchly, presný, s výbornou kresbou. Zo spomínanej f/1.8 série prišiel na trh ako štvrtý v poradí a štvrtý v poradí je aj  v prípade ohnísk. Kým ale spomínané 20mm ohnisko má špecifickejšie využitie, 35mm by malo byť vo výbave každého fotografa. Ale poďme poporiadku.

Ohnisko 35mm je základ pre dobrú reportážnu fotografiu.

Nemusí vyhovovať každému, ale väčšina dokumentárnej a reportážnej fotografie vzniká práve s ním. Niektorí s ním začnú hneď a už pri ňom ostanú a niektorí fotografi skúšajú, špekulujú a potom sa k nemu aj tak vrátia. Ani veľmi široké a deformujúce, ani veľmi dlhé, také akurát pre interiér, ale aj exteriér. Pre akčnejší záber nemusíte liezť ľuďom úplne pod nos, ale zároveň máte aj v interiéri stále kde cúvnuť a dokážete zachytiť to podstatné. Použitie nízkych clonových čísel vie fotkám dodať priestorovosť a hĺbku, a práve preto sú svetelné 35mm objektívy také obľúbené a vyhľadávané. O tomto ohnisku ale obšírnejšie niekedy nabudúce, vráťme sa teraz k najnovšiemu z 35mm objektívov z dielne Nikon.

Nikkor AF-S 35mm f/1.8G ED som si cielene zapožičal tak, aby som ho ako jeden z troch hlavných objektívov (20mm, 35mm, 50mm) mohol využiť pri fotení svadby. Fototéma, ktorá dokonale preverí každý objektív v dobrých, ale aj extrémnych svetelných podmienkach, o rýchlosti a presnosti AF ani nehovorím. 🙂

Objektív moje očakávania nesklamal, práve naopak. Ostrosť, farebné podanie, práca v protisvetle a iné optické vlastnosti sú veľmi dobré. Ak poznáte ktorýkoľvek objektív z f/1.8 rady, tak 35-ka na tom nie je o nič horšie. Automatické zaostrovanie a presnosť ostrenia je rovnako veľmi slušná aj pri snímaní v slabých svetelných podmienkach.

Objektív je vyrobený z kvalitného tvrdeného plastu, rovnako ako všetky ostatné z tejto série, čo vo výsledku dáva veľmi príjemnú hmotnosť, ktorú necítite ani pri celodennom fotení.

Objektív na plne otvorenej clone dosť vinetuje, ale pri fotení ľudí to nie je problém, práve naopak, občas sa doslova hodí. Po priclonení vinetácia mizne a na svoje si prídu napr. aj krajinári. Aberácia a skreslenie sú pozorovateľné, ale subjektívne je úroveň v norme pre tento typ objektívu.

Bokeh je fajn, ale samozrejme, nie je to úroveň profi f/1.4 verzie, je trochu kostrbatejší. Zvyčajne však platí, že kontrastnejší a ostrejší objektív má trochu horšie podanie bokehu ako ten mäkší. Keďže nejakú dobu vlastním Nikkor AF-S 35mm f/1.4G, na záver technických informácii snáď malé, subjektívne porovnanie.

Svetelnejšia verzia má pre mňa osobne krajší charakter obrazu pri fotení ľudí, čo vyplýva z konštrukčných vlastností oboch objektívov. V rýchlosti ostrenia som rozdiel nepozoroval, presnosť na plnej otvorenej clone sa mi zdá jemne v prospech drahšej verzie. Ostrosť zasa naopak jemne v prospech lacnejšej verzie, krajinári dávam do pozornosti, ostrosť je fakt pozoruhodná, lepšia než z akéhokoľvek zoomu.

Z hľadiska ostrosti, ceny, váhy a univerzálnosti použitia, má u mňa prvenstvo novšia f/1.8 verzia. Ak sa však venujete primárne foteniu ľudí, potrebujete clonu f/1.4, jemnejší charakter obrazu a potrpíte si na robustnejšej kovovej konštrukcii, tak siahnite po staršej, 3x drahšej verzii.

Začať s f/1.8 sériou bol od Nikonu skvelý počin. Vyskúšaných mám päť zo šiestich aktuálne vydaných kúskov a za seba môžem povedať, že celá séria vyzerá výborne. Má podobné konštrukčné vlastnosti, a teda aj charakter obrazu. Vynikajúce optické vlastnosti, špeciálne vysoká ostrosť v celom rozsahu, ktorá dokáže „nasýtiť“ aj najnovšie snímače s čoraz väčším rozlíšením. Nízka hmotnosť, dostatočne rýchly a presný AF, a to celé obalené do prijateľných cien. Šesť rôznych ohnísk, každému podľa chuti. Na reportáž, dokument, krajinu či architektúru môžem Nikkor AF-S 35mm f/1.8G ED vrelo odporučiť.


 

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Komentáre

  • Možno by bolo vhodné v recenzii spomenúť na akom formáte (full frame alebo DX) bol objektív použitý. Predpokladám, že to bolo na full frame, nakoľko pri použití na DX formáte sa 35 mm môže niekomu javiť ako dlhá.

    • Dobrý deň, beriem to už automaticky, že všetko recenzujem na svojej D750, tak som ju zabudol spomenúť, už je to opravené :). A teda predpokladáte správne samozrejme, bol to FF. Skúšať takýto objektív na DX by nemalo príliš zmysel, jednak na DX existuje verzia 35mm DX a jednak by to už nebolo klasické reportážne ohnisko, o ktorom v pozadí celý článok je.
      Ďakujem za upozornenie, pekný deň prajem :).