CEWE Fotolab blog

Ako využiť expozičný bracketing na prepálenú oblohu

Ako využiť expozičný bracketing v praxi? Nie je to nič zložité. Stačí, ak dodržíte pár zásad. V návode nižšie vám ukážem, ako to funguje a ako tieto fotografie spojiť. 

Expozičný bracketing je funkcia pokročilejších fotoaparátov pre automatické snímanie rovnakého záberu rôznymi expozíciami v rýchlom slede za sebou. Vznikne tak expozičný rad snímok, ktoré viete nastaviť v menu fotoaparátu. Každá značka fotoaparátu ma vlastné označenie ako BRKBKT, AEB, AE alebo AE BKT.

Ak máte fotoaparát Sony A6000 ako ja, tak ho nájdete pod označením BRK. Stačí, ak stlačíte šípku doľava, kde sa dostanete do režimu pohonu a tam sa posuniete o 4 políčka nižšie.

Možnosť expozičný bracketing BRK

V režime pohonu, prípadne v menu fotoaparátu, môžete meniť niekoľko vecí:

  • Nastavenie EV (expozičný stupeň) a vo väčšine prípadov sú odstupňované od 0,3 alebo 0,5 EV až v rozsahu maximálne +/- 5 EV.
  • Počet zaznamenaných snímok, zvyčajne 3 alebo 5.
  • V akom poradí bude automatický expozičný rad zaznamenaný.

Expozičný bracketing využívam pri veľmi presvetlených scénach, ako sú napr. východy a západy slnka, aby som sa vyhol prepáleným miestam na oblohe. Pred tým, ako chcete bracketing vyskúšať, určite nezabudnite na dve dôležité veci, ktorými sú statív a diaľková spúšť. Zamedzíte tým rozkývaniu fotoaparátu, posunutiu fotografovanej scény a dosiahnete čo najlepšiu možnú kvalitu.

Postup pri fotení expozičným bracketingom:

  • Statív si dáte do vodorovnej polohy, aby ste mali horizont v rovine (väčšina lepších statívov má vodováhu).
  • Nastavíte si napr. režim priority clony (A), zvolíte clonu F8 – F16, hodnotu ISO nastavíte na 100 (zamedzenie šumu), čas sa dopočíta automaticky, ak máte na režime clony.
  • Prepnete si na manuálny režim ostrenia, kde si nastavíte ostrenie tesne pred nekonečno (Sony A6000 má možnosť focus peaking = vyfarbí hrany, kde je zaostrené).
  • Režim snímania si nastavíte na BRK (expozičný bracketing).
  • Pridržať tlačidlo káblovej spúšte a fotky sú na svete (automaticky spraví 3 odstupňované snímky).

Korekciu expozície si väčšinou nastavím na -2 EV ako východiskový bod, aby mi spravilo + / -2 EV, teda z – 2 EV na -4 EV a 0 EV (nastavené na 3 snímky).

korekcia expozície (tlačidlo dole)

Postup pri spájaní snímkov v praxi:

  • V programe Photoshop si otvoríte všetky 3 snímky.
  • Na spájanie používajte zvyčajne iba dve expozície (presvetlenú oblohu 0 EV a stredne tmavú oblohu – 2 EV). V prípade, že je obloha v oblasti slnka veľmi prepálená, použite najtmavšiu snímku – 4 EV (môžete spraviť aj kombináciu všetkých troch, ale to už je na dlhšie rozprávanie).
  • Začnete tým, že si označíte najsvetlejšiu fotku 0 EV (CTRL+A) a skopírujete ju (CTRL+C).
  • Prejdete na stredne tmavú – 2 EV a vložíte ju cez ňu (CTRL+V).
  • Stlačíte ADD LAYER (vpravo dole červený krúžok) a prepnete vľavo na čierne pozadie (červený krúžok).
  • Kliknutím na GRADIENT TOOL (v zelenom krúžku vľavo) potiahnete zvrchu nadol.
  • Potom už stačí len dať pravé tlačidlo na vrstvu Background a dáte FLATTEN IMAGE (spojíte vrstvy dokopy).
  • Vyrovnáte horizont, ak treba (na mieste nie je vždy čas nastaviť horizont úplne do roviny) a doupravujete fotku podľa svojich schopností.

postup spájania dvoch oblôh 

spojené dve oblohy 0 EV a – 2 EV / 0 EV a – 4 EV

Mne osobne sa viac páčila fotografia spojená z 0 EV a – 4 EV, lebo v okolí slnka je to menej prepálené a začal som s ňou ďalej pracovať. Tu je výsledok.

západ slnka z kopca Vtáčnik (1346 m n.m.)

Mám tu pre vás aj príklad, kedy som použil 2 snímky oblohy z 0 EV a – 2 EV. Keby som použil kombináciu 0 EV a 4 EV, oblohu mi to dosť stmaví (viď nižšie).

jednotlivé snímky

spojené dve oblohy 0 EV a – 2 EV / 0 EV a – 4 EV

Fotku som doupravoval. Fľak zo snímača, ktorý tam môžete vidieť som vyretušoval a výsledok máme tu.

východ slnka z vrchu Ďumbier (2043 m n.m.)

Dúfam, že vám budú moje rady užitočné a vyskúšate expozičný bracketing aj v praxi. Stačí už len pozrieť počasie a vydať sa niekam za východom alebo západom slnka.


 

Lukáš Podracký

Milujem cestovanie a fotografovanie. Bez fotoaparátu ma na výlete, turistike nestretneš. Fotkou sa viem vrátiť v čase a pripomenúť si zážitky. Rád poradím, nájdeš ma vo Fotolab Žilina.

„Hovorí sa, že svet je ako kniha a tí, čo necestujú, akoby čítali tú istú stránku dookola“.

Pridať komentár