CEWE Fotolab blog

Clona a fotografia

Zaujíma vás čo presne znamená clonové číslo v praxi a aký význam majú čísla clony uvádzané na objektívoch?

Práve pre vás sme pripravili video, v ktorom bližšie opisujeme clonové číslo a jeho vplyv na výslednú fotografiu. Okrem videa máte možnosť  vyskúšať si aj simulátor hĺbky ostrosti. Jednoduchým pohybom kurzora zistíte, ako zmena hodnoty clony ovplyvňuje  zaostrenú časť na fotografií. Veríme že simulátor hĺbky ostrosti Vám pomôže pochopiť vplyv použitej clony pri fotografovaní a zároveň vám uľahčí výber toho správneho produktu pre vás. Simulátor môžete nájsť na našom eshope pri vybraných fotoaparátoch.


 

Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Komentáre

  • mám 58mm objektiv a nejako sa mi zda ze aj na 3,2 slabo zaostrene tvare alebo f4 moze byt ze mám af nastavene na AF-S auto ? alebo ako by to malo byt spravne ?— taktiez pouzivam maticove zaotrenie . Mám prepnut na bodove mierenie s vvyvazenym stredom no niekedy nechcem mat tvare v strede co by ste poradili ? Velmi pekne dakujem

    • Ostrosť snímaných objektov vždy závisí od kvality objektívov. Kvalitnejšie objektívy často-krát nepotrebujú tak výrazne pricloniť ako lacnejšie verzie. Vo Vašom prípade odporúčam cloniť na vyššie clonové číslo, ak to bude nutné, kľudne aj na F/5,6, poprípade F/6,3, aby ste docielili požadovanú ostrosť.

      Samozrejme pri móde AF-S Auto sú aktívne všetky zaostrovacie body, čo môže viesť k zaostreniu inam, ako si želáte Vy. V tom prípade si zvoľte len jeden bod, ktorý bude aktívny.

      V prípade, že nechcete mať zaostrovaný objekt v strede, odporúčam použiť manuálne nastavenie zaostrovacieho bodu.

      • ooo ste zlatýýý dakujem 🙂 Tak manualne chápem ale to myslite ze rucne to musim zaostrovat nie ? 🙂 Tak ako co na nikon day som bol tak 58mm som pocul ze je výborne sklo u nikonu. Dakujem za odpoved (Y)