CEWE Fotolab blog

Recenzia Nikkor 105mm f/1.4E ED AF-S

Tak toto Nikonu vyšlo na 100%. Nechcel som hneď takto zhurta, ale inak sa snáď začať ani nedá. Bezkonkurenčná kvalita po každej stránke, od konštrukcie, cez obrazový výstup až po presnosť AF.

Objektív som mal zapožičaný na pár dní. Stihol som dve krátke fotenia, počas ktorých som ho preveril dostatočne dobre. V protisvetle, aj pod mrakom, v statických motívoch, ale aj trochu dynamickejších. Všetko na tele Nikon D750, s ktorým vytvoril priam dokonalú zostavu na portrét. Všetky fotky v galérii sú fotené na clone f/1.4. Jednak preto, že rád fotím na plnú dieru a hrám sa s malou hĺbkou ostrosti a po druhé, nič lepšie nepreverí kvalitu portrétneho objektívu ako fotenie na clone, ktorú má v názve. Veď za čo by potom človek platil, keby to bolo len nepoužiteľné číslo. Toto však absolútne nie je prípad novej nikoňáckej 105-ky, práve naopak.

Obrazová kvalita

Veľa skvelých objektívov dnes nestačí najnovším snímačom s vysokým rozlíšením. To, čo kedysi krásne kreslilo na 12 Mpix, dnes ledva vykreslí bežné 24 Mpix snímače. Nikkor 105mm f/1.4 zvláda v pohode 36 Mpix na Nikone D810 a som presvedčený, že na novej D850 s ešte vyšším rozlíšením, to bude dokonalá voľba pre fotografov požadujúcich nekompromisnú ostrosť pri tom najvyššom rozlíšení.

Obrazová kvalita však nie len vec kresby, ale aj spôsob prenosu kontrastu, podania tonality, bokehu, či zvládania protisvetla. 105-ka nemá problém so žiadnou z vlastností. Stačí vhodne nastaviť expozičný trojuholník, korekciu expozície a v dobrom svetle sa dá bez problémov fotiť priamo do jpeg. formátu, bez nutnosti ďalších úprav. Bokeh je ukážkový, priam krémový, s jemnými prechodmi a v kombinácii s perspektívou ohniska 105 mm a hĺbky ostrosti na f/1.4 sú fotografované objekty neuveriteľne odpichnuté od okolitej scény.

Skreslenie objektívu je prakticky nulové a v praxi nepozorovateľné, vinetácia nerušivá, aberácia skvelo zvládnutá.

Rýchlosť a presnosť AF

Objektív nie je žiadny rýchlik, čo vyplýva z konštrukčných vlastností. Na to, na čo bol stvorený, je však rýchlosť dostatočná. Čo je však oveľa dôležitejšie, je neuveriteľná presnosť tohto skla. Clona f/1.4, ohnisko 105 mm, hĺbka ostrosti pohybujúca sa občas až v rovine pár mm, bežne pár cm, no z oboch fotení som kvôli nepresnosti AF doniesol max. 5 % zle zaostrených záberov. V kombinácii s autofocusom Nikonu D750 je to naozaj kvalita, na ktorú sa môžete spoľahnúť. Presnosť AF je totiž často rozhodujúca vlastnosť, kvôli ktorej je mnoho obrazovo výborných skiel zatracovaných, dolaďovaných či vymieňaných za iné.

 10% výrez z pôvodnej fotky, f/1.4, ISO 100, 1/1250s. – ktorý iný portrétny objektív toto dokáže?

Nikonu sa opäť raz podaril výnimočný kúsok. Písať o negatívach je veľmi ťažké. Samozrejme, dala by sa vytknúť absentujúca stabilizácia, ale ktoré portrétne sklo ju má? Vysoká hmotnosť (985g), ktorá je ale dôsledok kovovej konštrukcie a množstva použitého skla. Vysoká cena, ktorá je ale vzhľadom na jedinečnosť a výnimočnú kvalitu úplne v poriadku.

Nikkor 105mm f/1.4 nie je objektív, ktorý si kupujeme skusmo ako svoje prvé pevné sklo dúfajúc, že to bez toho zoomu nejako zvládneme a že to ohnisko nám snáď bude sedieť. Je to objektív pre skúsených fotografov, ktorí presne vedia, čo potrebujú. V novej 105-ke nájdu spoľahlivú techniku s dokonalým obrazovým výstupom.


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár