CEWE Fotolab blog

Ako fotiť dobré fotky z dovolenky

Konečne dovolenka? Oblečenie, opaľovací krém, fotoaparát a nabíjačky máte zbalené? Potom nám venujte ešte pár minút z vášho času – pripravili sme pre vás tipy, ako sa môžete vyhnúť častým chybám pri fotografovaní. ich dodržiavaním môžete nafotiť dobré fotky z dovolenky.

Hurá, konečne na pláži!

Patríte medzi tých, ktorí sa radi fotia na pláži? Postaviť sa na pláž, slnko v tvári, more v pozadí a pekná fotka je na svete.  No, tak celkom jednoduché to nebude. Pozreli ste sa, čo je v pozadí? Sú tam nejakí ľudia? Chcete ukázať, že ste na pláži, no často na fotkách v pozadí vidíme väčšie množstvo ľudí.  Trošku sa pootočte, alebo prejdite o pár krokov ďalej. Často stačí len minimálne zmeniť uhol, alebo polohu a už nikto nestojí za vami. Aj takto môžu vznikať pekné letné fotky.

Nesprávna fotka – ľudia v pozadí

Pokiaľ v danom momente nie je možné aplikovať vyššie spomenuté nápady, zmeňte perspektívu a buďte kreatívni.

Fotka bez ľudí v pozadí

 

Slnko v tvári.

Už ste tento tip pravdepodobne počuli alebo niekde čítali – keď niečo fotíte, slnko by ste mali mať za chrbtom.  Pri dodržiavaný tohto tipu však môžu nastať dva problémy:

  • Nie je príjemné, keď slnko svieti priamo do očí – a fotografovaná osoba pri pokuse vyzerať oslňujúco robí grimasy. Skúste iný uhol, klobúk alebo slnečné okuliare. Fotografované osoby vám budú vďačné, keď sa neskôr budú pozerať na fotografie.
Slnko v tvári, neprirodzená grimasa

 

  • Druhý veľmi častý problém je váš tieň vo fotografii. Väčšinou to nie je žiadúce. Vždy po tom, čo urobíte fotografiu sa na ňu ešte raz pozrite, či náhodou predsa len váš tieň nedostal chuť byť tiež odfotený. V tomto prípade tiež pomôže zmena uhla.
Tieň na fotografii

 

Keď to ide z kopca

Určite to poznáte, pozeráte si fotky z dovolenky a tam si všimnete, že fotka je fotená nakrivo – horizont nie je rovný. Nebojte sa, existuje niekoľko spôsobov, ako môžete tieto fotky zachrániť, poprípade ďalšie fotky vylepšiť. Veľa kompaktných fotoaparátov ponúkajú možnosť rozdeliť displaj do tretín, a tak si môžete skontrolovať, či je horizont rovný. Pokiaľ už máte fotografie, ktoré sú na šikmo odfotené alebo v prípade, že váš fotoaparát túto možnosť neponúka, veľa programov na úpravu fotiek ponúka jednoduchú nápravu a vy môžete ľahko narovnať obrázky.

Horizont padajúci doprava

 

Pozadie

Sústreďte sa aj na pozadie. Nielen veľa ľudí v pozadí na pláži môže pokaziť vašu fotku, môže ju pokaziť aj palma, lampa alebo iné veci trčiace z hlavy. Aj tu znova platí centimeter doprava alebo doľava a fotka je zachránená!

Nesprávna fotografia – palma trčí z hlavy

 

Tvrdé tiene

Nefoťte počas obeda – vzniknú tak iba fotografie s tvrdými tieňmi. Foťák vytiahnite radšej o hodinku skôr alebo neskôr. Ďalšou možnosťou je fotiť vo formáte RAW – formát RAW umožňuje lepšie upravovať svetlé a tmavé oblasti. Napriek tomu by sme odporučili, vybrať si lepší čas na fotenie.

Fotenie v čase obeda okolo 12:00

 

Myslite na vašu CEWE FOTOKNIHU

Ak ste na dovolenke, môžete už počas nej premýšľať o svojej ďalšej CEWE FOTOKNIHE. Urobte fotky, ktoré môžete neskôr použiť ako pozadie do fotoknihy. To znamená, že by na fotke mal byť dostatok priestoru pre iné obrázky, text a podobné. Myslite už aj na svoju titulku a buďte kreatívni!

 

Využitie tieňa

V bode 5. sme vám vysvetlili, ako by ste sa mali vyhnúť tieňom. Ale tiene môžu byť taktiež použité kreatívne. Na pláži je mnoho spôsobov, ako to urobiť. Napríklad sme použili odtieň palmy na vytvorenie nevšednej fotografie.

kreatívne zakomponovanie tieňa

 

Vodník

Skúste fotiť aj pod vodou. Samozrejme, potrebujete na to vhodný fotoaparát alebo akčnú kameru ako napríklad GoPro. Pod vodou sa kreativite medze nekladú. Fotiť pod vodou je ale náročné a nie každá fotka vyjde tak, ako sme si predstavovali. Preto sa nenechajte odradiť prvými nezdarmi a skúšajte naďalej!

Hlavne sa bavte! Fotenie má prinášať zábavu, a to najmä na dovolenke!


 

Viviana Strelecká

„Moja vášeň pre fotografovanie začala na dovolenke na Cypre. Tam som odfotila jednu ružu a bola som z toho nadšená. Od tej doby ma zaujíma makrofotografia, ale aj krajinná fotografia. V poslednej dobe rada objavujem nové perspektívy s GoProm.“

Pridať komentár