CEWE Fotolab blog
Nikon Z50

Recenzia: Nikon Z50 + Nikkor Z DX 16-50mm

S mirrorlessmi/bezzrkadlovkami alebo v skrate s CSC sa poslednou dobou akoby vrece roztrhlo. Aj výrobcovia značiek, ktoré užívatelia fototechniky s vymeniteľnými objektívmi, poznajú výlučne resp. predovšetkým ako výrobcov zrkadloviek, pochopili, že vývoj, trendy a dopyt ide už dlhšiu dobu iným smerom. Zrkadlovky najvyšších tried sú stále v mnohých ohľadoch neprekonateľné – výdrž batérie (menšia náročnosť na spotrebu), odolnosť konštrukcie, optický hľadáčik a jeho nesporné výhody, štandardné kontinuálne ostrenie, no v tých poloprofesionálnych alebo amatérskych radách už dlhšiu dobu zrkadlovkám dochádza dych. Nie kvalitou výstupu, ale chýbajúcou stabilizáciou obrazu, väčšími rozmermi fotoaparátu, aj objektívov, ťažkopádnými reakciami displeja, chýbajúcimi funkciami, či horšími možnosťami videa, zrkadlovky za bezzrkadlovkami čoraz viac zaostávajú.

Spoločnosť Nikon zareagovala v auguste 2018, kedy priniesla na trh dva CSC modely, Nikon Z6 a Nikon Z7, oba v kategórii full frame. Špičkové parametre, ale aj nové špičkové objektívy. O niektorom z týchto modelov ale niekedy nabudúce.

Oba fotoaparáty mali a majú úspech a tak v novembri 2019 prichádza na trh prvý model s menším APS-C snímačom, Nikon Z50 a k nemu dva základné objektívy, základný zoom 16-50mm a základný teleobjektív 50-250mm. Kombináciu Nikon Z50 + Nikkor Z DX 16-50mm som dostal na viac ako týždňový test a tak som mal dostatočný priestor testovať v rôznych podmienkach a situáciách.

Nikon Z50

Nikon Z50 + Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR

Ako prvé ma na fotoaparáte zaujme grip, resp. výborne vyhotovený úchop. Keďže som cca 6-7r. fotografoval zrkadlovkami Nikon, hneď si spomeniem na tento parameter, ktorý sa síce nemusí zdať až tak podstatný, no ak napr. fotíte 15-16hod. vkuse svadbu, dobré držanie oceníte. Pri nastavovaní menu som si rovnako hneď oživil spôsob nastavenia potrebných parametrov. Som rád, že Nikon v tomto ohľade nič podstatné nemenil, všetko je prehľadné, jasné a rýchle. Malú výtku by som mal k nastaveniu trackingu/sledovania objektu, kde som chvíľu maturoval, to dvojité potvrdenie mi príde trochu zbytočné.

Výborný je elektronický hľadáčik, oveľa väčší než pri zrkadlovkách základných tried, poteší hore a dole výklopný displej, ktorý je dotykový.

Obrazová kvalita je ako to už u Nikonu býva, skvelá. Snímač s akurátnym rozlíšením cca 21Mpix, s výborným dynamickým rozsahom, zvládaním šumu pri vyššom ISO, reálnym podaním farieb, ktorému veľmi dobre sekunduje základný objektív s ohniskami 16-50mm. Dostatočné ostrý v celej ploche obrazu, síce málo svetelný, ale o to spratnejší napr. v porovnaní s klasickými setovými objektívmi typu 18-55mm. Účinná stabilizácia, ktorá chýba telu Z50, je rovnako veľké plus tohto seťáku. Z klasických chýb, ktorými objektívy v rôznej miere ovplyvajú, pozorujem aberáciu, ktorú ale už na rozdiel od optického hľadáčika, v tom elektronickom vidíte a buď na to zareagujete pri komponovaní alebo vás to aspoň neprekvapí pri prezeraní fotiek v pc a pár klikmi v editore ju odstránite.

Rýchlosť ostrenia typu AF-S je dostatočná, nemám pocit, že ma fotoaparát zdržuje, čo oceňujem. AF-C je pomalšie, najmä pri preostrovaní blízko – ďaleko, ale na setový objektív postačujúce. Bežný, plynulý pohyb fotoaparát aj objektív zvládajú sledovať bez problémov a tak som si vyskúšal aj fotenie štýlom panning. Posledná vec, ktorá ma pri ostrení zaujíma je tracking, čiže sledovanie objektu. Tu mi padla sánka. Po váhavom preostrovaní bežného AF-C som čakal niečo podobné, ale tento parameter patrí medzi veľké prednosti modelu Z50. Dovolím si tvrdiť, že patrí medzi to najlepšie, čo je dnes k dispozícii. Nový firmvér naozaj stál za to a ja sa už neviem dočkať kedy vyskúšam aktualizovanú Z6-ku.

Fotoaparát v praxi

Nikon Z50 fotí veľmi dobre a aj sa s ním fotí veľmi dobre. Fotoaparát nezdržuje, ani pri štarte, ani počas fotenia, parametre prestavujete intuitívne a rýchlo. Nemá joystick, na ktorý som si zvykol, ale klasický D-pad mi plne postačuje. Veľký počet zaostrovacích bodov (209), jeden z parametrov, kvôli ktorým by som si už asi nevedel predstaviť návrat ku klasickým zrkadlovkám s 51 ostriacimi bodmi umiestnenými v strede snímača. Ostrenie zvládlo všetko, čo som potreboval, snažil som sa ho zmiasť fotením futbalu v hale cez ochrannú sieť, ale nedal sa :).

Pocitovo veľký hľadáčik s rýchlou obnovovacou frekvenciou a veľkým rozlíšením, ktorému rovnako dobre sekunduje výklopný displej, dva parametre ktoré naozaj uľahčia fotenie. Čo ma trochu zarazilo je najkratší expozičný čas a to 1/2000s. pri mechanickej a 1/4000s. pri elektronickej uzávierke. Mechanickú beriem, na takú som bol zvyknutý aj pri Leice Q, ale parametre elektronickej sú trochu sklamaním. Pri použití seťáku je vám to jedno, ale pri použití svetelných objektívov, clonách f/1.8-1.4 a fotení do protisvetla nastane problém. Ostáva už len veriť, že v ďalších modeloch to bude 2-4x viac.

Všetky ostatné parametre a možnosti vyskúšané v praxi ma potešili alebo veľmi potešili :). Nadpriemerné obrazové výsledky, objektív 16-50mm je naozaj veľmi vydarený, pomer zväčšenia detailov je až neuveriteľný, spôsob rozostrenia obrazu nad očakávanie príjemný, práca v protisvetle taktiež nadštandardne dobrá. Pri fotografovaní som mal nastavené auto ISO s max. hodnotou 12800 a naozaj klobúk dolu pred tým koľko a aký šum na fotkách nájdete.

V pláne bolo aj vyskúšanie FTZ adaptéra, cez ktorý viete použiť objektívy s bajonetom Nikon F, čiže objektívy používané na DSLR. Test sa ale nakoniec nekonal, v blízkej budúcnosti bude k tomu špeciálny článok, kde otestujem a porovnám cca rovnaké objektívy Z s DSLR objektívmi cez spomínaný adaptér. Sám som zvedavý na výsledky.

Záver

Nikon so svojou prvotinou v triede APS-C, Nikon Z50, síce neprináša do sveta CSC nič nové a prevratné, ale medzi značkami, ktoré bezzrkadlovky vyrábajú už dlhšiu dobu, sa hneď vyšvihol medzi to najlepšie. Obrazovo, ostrením, ale aj ovládaním. Určite existuje pár drobností, na ktorých sa do budúcna oplatí popracovať a impletovať ich do ďalších modelov, ale ako prvý model v triede APS-C je Nikon Z50 veľmi zaujímavou alternatívou, najmä pre majiteľov Nikon zrkadloviek, ktorí sa nechcú učiť používať nové menu, nechcú predávať svoju zbierku objektívov s bajonetom Nikon F, ale radi by kúpili nové telo, ktoré im uľahčí fotenie. So základným objektívom 16-50mm vytvára kompaktný celok, vhodný na každodenné nosenie, cestovanie a bežné fotenie statických, ale aj dynamických motívov. Na serióznejšiu prácu stačí využiť stále sa rozširujúcu plejádu nových objektívov, s ktorými výkon tela Z50 určite ešte porastie.

Kombinácii Nikon Z50 + Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR udeľujem hodnotenie 90%.

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár