CEWE Fotolab blog

Portrét s nekompromisnou kvalitou – Olympus M.ZUIKO DIGITAL 45mm f/1,2 PRO

Olympus  M.ZUIKO DIGITAL 45mm f/1,2 PRO je krásny a precízne spracovaný objektív.

Prvé dojmy:

Na objektíve je možnosť mechanického prepínania manuálneho a automatického zaostrovania, nie je nutné prepínanie riešiť cez MENU fotoaparátu. Objektív je skutočne veľký, hlavne v porovnaní s ostatnými Olympus objektívmi. Je to samozrejme spôsobené hlavne vynikajúcou svetelnosťou f/1,2. Závit na použitie filtrov je o priemere 62 mm, ide o bežný priemer a dostupnosť kvalitných filtrov je na trhu veľká. Na objektíve je zaujímavé vysunuté funkčné tlačidlo, ktoré si môžete prednastaviť na jednu z mnohých rýchlych funkcií. V balení je tiež slnečná clona a puzdro na objektív.

Fotografovanie v praxi:

Nenapadlo ma nič iné ako objektív otestovať pri fotografovaní portrétu. Práve na tento druh fotografie je určený a preto ma zaujímalo ako si v nej poradí. Dohodli sme sa s peknou a fotogenickou kolegyňou a vybrali sme sa fotografovať. Našli sme si pekné miesto vo vinohradoch a taktiež v blízkom mestečku Svätý Jur, kde sme fotografovali v parku.

Objektív som nasadil na môj obľúbený fotoaparát Olympus PEN-F, kde dobre poznám jeho obrazový výstup. Vo väčšine prípadov som pri fotografovaní nechal nastavenú clonu f/1,2 aby som dokonale otestoval kresbu a ostrosť na tejto úžasnej svetelností. Bola to výzva, no musím povedať, že tak dobre prekreslené a ostré fotografie pri takejto clone som ešte nevidel. Je všeobecne známe, že dobre a presne zaostriť pri clone f/1,2 a f/1,4 je doslova umenie a vyžaduje to taktiež dlhoročné skúsenosti a prax. Veľmi som sa z toho tešil a mal som možnosť výberu z veľkého množstva  vydarených a presne zaostrených fotografií.

Počas celého fotografovania som mal nasadenú slnečnú clonu, ktorá zabraňuje bočnému svetlu a eliminuje odlesky. Každému odporúčam na objektív nasadiť aj ochranný UV filter, hlavne kvôli mechanickému poškodeniu a škrabancom. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť objektívu je 50 cm. Nie je to nijako obmedzujúce, ide o portrétny objektív 45 mm (90 mm po prepočte na kinofilm), kde sa  aj tak zaostruje z omnoho väčšej vzdialenosti.

Taktiež som skúšal fotografovanie rôznych záberov kde pekne vystúpila len malá časť fotografie s efektne rozostreným prostredím. Objektív je preto univerzálny a dá sa sním fotografovať naozaj všetko, samozrejme top výsledky sú viditeľné prioritne pri portréte.

Na záver:

Fotografovanie s týmto objektívom bolo vyslovene úžasné, kvalita je tak dobrá, že každá z fotografií má doslova svoj príbeh. Malá hĺbka ostrosti má obrovský vplyv na výsledné fotografie, ktoré sú plastickejšie a dokážu vytvoriť neopakovateľnú atmosféru. Či už sa fotografovaniu venujete profesionálne alebo len vo voľnom čase, bude pre vás tento objektív ideálnym nástrojom na tvorbu špičkových portrétov.

Odradiť vás môže jedine cena, všetko ostatné je unikátne. S týmto objektívom určite zažijete ten príjemný pocit, keď sa pri fotografovaní tešíte na každú ďalšiu fotografiu, vrelo ho odporúčam.

 


Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Komentáre

  • Neviem či autor fotil portrét aj niečím iným,ale toto je fakt bieda,tento objektív. Naozaj rozostrit pozadie sa dá iba z velmi malej vzdialenosti,len tam už vidno deformáciu tváre. Alebo musí byť pozadie hodne daleko od osoby . Hoci môže byť objektív ako taký kvalitný, malý čip to zabije. Viem o čom hovorím, fotil som aj stredným formátom. Treba si vyskúšať takú 85/1,2 na fulframe a potom by recenzia vyzerala asi inak. Na portrét rozhodne olympus odporúčať nemožno.

  • Dobrý deň

    Všetko čo píšete je úplná pravda a nemožno o tom pochybovať. Osobne som fotografoval aj na fullframe a svetelné objektívy a viem aké výsledky sa dajú dosiahnuť. Naša recenzia sa ale týka Olympus objektívu, ktorý sa používa na fotoaparáty s micro 4/3 snímačom. Tento fakt nemožno obísť, určite sme nerobili nejaké porovnanie medzi fullframe a micro 4/3 snímačom.Na druhej strane kvalita menšieho snímača micro 4/3 sa natoľko vylepšila že môže konkurovať aj fullframe snímačom. Samozrejme rozdiel tam stále je a to vo veľkosti dynamického rozsahu, v hĺbke ostrosti a kvalite bokehu ako ste aj vy poznamenal. Skladnosť a dostupnosť fotoaparátov Olympus, vrátane kvality objektívov ale mnohých profesionálov presvedčila a prešli na tento systém. Špičkové profesionálne objektívy ako 17mm, 25mm a 45mm f/1,2 sú určené práve pre nich. Samozrejme ide o kompromis s ktorým treba rátať a na výsledku možno trochu viac popracovať. Podľa slov mnohýchprofesionálov, ktorí používali fullframe, to za ten komfort stojí a necítia že by stratili na kvalite. Prednosti, výhody a kvalitu snímačov fullframe prípadne stredného formátu nikto nepopiera a hlavne ju netreba porovnávať. V danej triede a možnostiach , ktoré Olympus ponúka je objektív 45/1,2 ideálny na profi prácu. Možno sa dočkáme a Olympus príde aj s objektívom 75/1,2, kde to už bude zase iná káva.

    Dakujeme za váš názor.

    S pozdravom

    Ján Kandra